5 vårdande och goda egenskaper i aloe vera

14 oktober, 2020
Aloe vera är en av de växter som har flest hälsosamma egenskaper. Det är inte konstigt att den är så populär i hälsokretsar.

Aloe vera är en av de bästa naturliga medicinerna för huden. Det finns så många goda egenskaper i aloe vera som gör plantan otrolig, och den är riktigt bra att ha hemma.

5 goda egenskaper i aloe vera 

1. Stärker immunförsvaret

Vill du ge ditt immunförsvar en boost kan du tillaga en dryck med följande ingredienser:

 • 1 blad aloe vera
 • 2 1/2 dl vatten
 • 1 msk honung

Gör så här:

Det första du behöver göra är att tvätta aloe veran och ta bort alla taggar. Mixa den sedan, eller mosa med en gaffel. Lägg massan i vattnet och tillsätt honungen. Så enkelt är det!

2. Gör ditt hår friskt igen

Det är bra att ha aloe vera hemma

Aloe vera hjälper dig också att återställa hårets hälsa. Växtsafterna stärker ditt hår genom att stimulera hårväxten och ge håret en skinande lyster – vilket är precis det man vill ha.

För att göra ditt hår friskt igen behöver du bara förbereda en hårinpackning:

 • 1 blad aloe vera
 • 1 msk mandelolja

Så här gör du:

Snitta upp bladet vertikalt och skär det tunt. Blanda samman med mandeloljan.  Till sist applicerar du blandningen i håret. Låt det sitta i ca 20 minuter och skölj sedan ur med varmt vatten.

3. Den hemliga hjälpen för huden

Det finns som du märker många goda egenskaper i aloe vera, men om man skulle nämna den bästa skulle det vara att det är en av de bästa naturliga produkterna som finns för huden. Det är en växt som återfuktar, förbättrar hudens elasticitet och hjälper till att sakta ner åldringsprocessen. Tack vare aloe kan du motverka och förebygga finnar och hudfläckar på ett väldigt enkelt sätt.

Använd följande för att göra en aloe vera-kräm:

 • 100 g gel från aloe vera
 • 3 msk vatten
 • 5 msk alkohol

Så här gör du:

För att krämen ska vara effektiv bör du massera in den över ansiktet och halsen varje dag. Låt den sitta i 10 minuter, skölj sedan av och applicera en återfuktande ansiktskräm.

4. Skyddar mot solskador

Det finns många goda egenskaper i aloe vera

Förutom att det är den perfekta återfuktaren för huden, skyddar aloe även mot solskadorDet gör den perfekt när du behöver någonting som snabbt kan läka sår eller brännskador.

Du kan köpa färdiggjorda hudlotioner som innehåller aloe vera, eller så kan du göra en själv. Gör du din egen lotion vet du att den är helt naturlig, och inte innehåller några kemiska konserveringsämnen.

För att göra en egen lotion, ta helt enkelt ett blad från plantan, extrahera innehållet och applicera över det skadade området två till tre gånger om dagen.

5. Håller tarmfloran frisk

Aloe vera är effektiv inte bara externt, utan kan även hjälpa till att hålla tarmfloran i god form. Saften från aloe veran hjälper till att lindra IBS genom att lugna slemhinnorna i magen och tarmarna. Bara genom att dricka 30 ml aloe-juice två gånger om dagen kan du minska symptomen.

Som om det inte vore bra nog har växten även antibakteriella egenskaper som hjälper till att minska Helicobacter pylori, vilket är en bakterie som orsakar allvarliga magsår.

6. Sänker blodsockernivåerna

Aloe vera sänker blodsockret

Bland alla goda egenskaper i aloe vera kan den här vara en av de mest kraftfulla, men också en av de minst kända. Aloe vera hjälper nämligen till att minska blodsockernivån för diabetespatienter.

Eftersom växten kan hjälpa till att kontrollera blodsockret är den särskilt användbar för patienter med typ 2-diabetes. Men ta aloe vera med viss försiktighet. Det är bäst att konsultera en läkare eftersom kontinuerlig användning av aloe vera-tillskott i vissa fall kan leda till leverproblem.

 • Surjushe, A., Vasani, R., & Saple, D. (2008). Aloe vera: A short review. Indian Journal of Dermatology. https://doi.org/10.4103/0019-5154.44785
 • Reynolds, T., & Dweck, A. C. (1999). Aloe vera leaf gel: A review update. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/S0378-8741(99)00085-9
 • Rajeswari, R., , M. Umadevi, C. S. R., & , S. Selvavenkadesh, K. P. Sampath Kumar, D. B. (2012). Aloe vera: The Miracle Plant Its Medicinal and Traditional Uses in India. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry.
 • Hu, Y., Xu, J., & Hu, Q. (2003). Evaluation of Antioxidant Potential of Aloe vera (Aloe barbadensis Miller) Extracts. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf034255i
 • Sciences, L. (2007). Aloe vera. Reactions Weekly. https://doi.org/10.2165/00128415-200711480-00025
 • Eshun, K., & He, Q. (2004). Aloe Vera: A Valuable Ingredient for the Food, Pharmaceutical and Cosmetic Industries – A Review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408690490424694