Användningar för mandelolja du inte kände till

Visste du att mandelolja kan göra ditt hår skinande? Plus att den förbättrar skalphälsan och eliminerar mjäll?
Användningar för mandelolja du inte kände till

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Mandelolja extraheras från mandelträdets nötter. När den kallpressas tillhandahåller denna nöt ett elixir vid namn mandelolja. Denna olja kommer med ett flertal fördelar för både hälsa och skönhet. Läs följande artikel för att få reda på några användningar för mandelolja, och tveka inte att börja använda den direkt.

Mandelolja består av enkelmättade fetter, oljesyra och linolsyror (omega 3 och 6). Den är nästan transparent med en antydan av gult eller guld, och är ganska söt utan att ha en stark doft. Den kan användas som massageolja eller helt enkelt appliceras på huden. Vi rekommenderar dock inte att du dricker den, trots att vissa använder den för att lindra förstoppning.

Vad är mandelolja bra för?

Som vi nämnde ovan kan mandelolja användas externt men helst inte internt (den är inte ätbar), om inte annat sägs. Därför är det viktigt att du uppmärksammar vilken typ av mandelolja du köper.

Mandelolja används huvudsakligen för kosmetika, skönhetsbehandlingar och andra estetiska anledningar, men kan även användas för att fixa vissa hudproblem, som eksem eller akne. Många skönhetsprodukter inkluderar denna olja i innehållsförteckningen, inklusive lotions och hårvårdsprodukter.

Mandelolja för håret

Om du använder mandelolja för massage är den utmärkt för att lugna ångest, nerver och stress. Om du använder den för dess fuktgivande egenskaper kommer du märka att den är väldigt bra för mindre hudproblem, såsom torr hud eller herpes.

Den minskar klåda genom att skydda huden och göra den lenare. Den kan även användas för att behandla psoriasis och dermatit, lindra klåda från utslag, lindra smärta, mjuka upp svullna områden och lindra irritation.

Fler fördelar med mandelolja

Den är bra för ditt hår

Mandelolja är utmärkt för personer som lider av torrt hår eftersom den är kapabel att ögonblickligen göra ditt hår skinande. Den förebygger även flintskallighet tack vare dess höga halter av oljefettsyra. Vidare hjälper den dessutom till att förbättra skalphälsan tack vare dess höga kvantiteter av vitamin E, vilket gör oljan speciellt rekommenderad mot mjäll och seborroiskt eksem.

För att dra nytta av mandeloljans egenskaper häller du bara några droppar i handen efter att du har duschat och applicerar från hårtopparna till skalpen. Ett annat alternativ är att använda den som ett substitut för balsam. Låt då oljan sitta i håret i några minuter innan du sköljer med ljummet vatten.

Den är bra för din hud

Som vi nämnde tidigare är mandelolja utmärkt för att behandla hudproblem, och framförallt torr hud, eksem och akne. Detta eftersom den har massor av fettsyror som är perfekta för att återfukta huden.

Den kan dock även öka blodflödet till hudkärlen (om den appliceras med cirkelrörelser), vilket håller din hud i perfekt form och gör den len, ung och skinande. Som om det inte vore nog är mandelolja en utmärkt antioxidant tack vare dess halter av vitamin E, vilket kan förbättra din huds generella utseende.

En perfekt mask för att skydda din hud inkluderar två matskedar mandelolja, två matskedar sojabönolja, en matsked öljäst, tre matskedar havregryn och varmt vatten. Blanda de första tre ingredienserna och lägg sedan till lite havregryn för att bilda en jämn smet. Tillsätt sedan varmt vatten och applicera masken på ditt ansikte, varpå du låter den sitta i 30 minuter. Tvätta därefter av den med varmt vatten,

Mandlar i skål

Eliminerar hudbristningar

Ett av de vanligaste hudproblemen för kvinnor är bristningar som kan dyka upp efter att du fött barn eller när du tappar mycket vikt. Mandelolja är en utmärkt huskur mot bristningar eftersom den hjälper till att återuppliva huden och göra den len och bättre återfuktad. Detta på grund av fettsyror och vitamin E. Denna olja kan dessutom märkbart minska ansikts- och halsrynkor, samt uttryckslinjer om du gör det i ett tidigt skede.

För att maximera denna oljas effektivitet kan du blanda en matsked mandelolja med en kapsel vitamin E (säljs i hälsokostbutiker) och applicera dem på torr, ren hud med cirkelrörelser en gång per dag. Ett utmärkt alternativ mot rynkor är att applicera en droppe mandelolja runt ögonen, i pannan eller på din hud, och försiktigt massera in den morgon och kväll.

Behandlar akne

Folk som lider av akne, pormaskar eller fet hy kan använda mandelolja för att förbättra situationen. Trots att denna olja har gott om fettsyror innehåller den även andra komponenter och näringsämnen som är utmärkta för huden i ansiktet, på axlarna, på ryggen och på bröstet. Du kan göra en mask med 30 ml mandelolja, en äggula och ett äpple.

Den är väldigt enkel att bereda: skala äpplet, skopa ur kärnhuset och mosa fruktköttet. Lägg till äggulan och mandeloljan. Blanda väl tills du får en smet. Applicera masken på ditt ansikte eller andra områden som drabbats av akne, och låt den sitta i 30 minuter. Efter det sköljer du med kallt vatten och applicerar sedan en oljefri fuktgivare.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.