Hur man tar bort akneärr med naturliga botemedel

Hur man tar bort akneärr med naturliga botemedel

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Det är troligt att du kommer att ha fläckar eller ärr i ansiktet efter att ha gjort en ansiktsbehandling för att ta bort akne. Man kan därefter stöta på problem när man tar bort akneärr, men det är inte omöjligt. I artikeln nedan kommer du upptäcka några recept och huskurer för att ta bort märken och ärr som orsakas av akne.

Hem behandlingar som tar bort akneärr

Det finns många fördelar med dessa naturläkemedel: de är garanterat ofarliga för din hälsa, de är mycket prisvärda och du kan hitta ingredienserna utan problem. Du kanske till och med redan har dem hemma. Din hud kommer inte heller att bli exfolierad med kemiska eller skadliga produkter.

Det finns två typer av behandlingar som tar bort akneärr:

 • Citrus: Den första sortens behandlingar har citrusfrukter eller grönsaker som bas. Dessa är bra för att få huden att se fräschare ut, bli av med döda hudceller samt blockera produktionen av fett, så att skadorna inte återkommer. Du kommer behöva applicera dessa behandlingar på kvällen. Det är viktigt att du sköljer ansiktet på morgonen innan du går hemifrån eftersom du annars kan få mörka fläckar på ansiktet på grund av citronen.
 • Oljor: Blanda några eteriska oljor och använd dem som en bas för en huskur mot akne och akneärr. Resultatet kommer att innebära en minskning av den karakteristiska rödaktiga pigmenteringen. Du kommer att få resultat om du tillämpar behandlingen varje kväll.
tvätta ansiktet

Naturläkemedel för att ta bort akneärr

 • Nypon olja: Häll några droppar av denna eteriska olja, upplöst i vatten, på en bomullstuss och applicera den sedan på de platser som har mörka fläckar.
 • Kokosolja och gurkmeja: Blanda en matsked kokosolja med en tesked gurkmeja eller saffran. Smörj den på din hud varje dag när du vaknar. Denna behandling är mycket effektiv.
 • Farinsocker: Lös upp lite farinsocker i kokande vatten, och värm tills det tjocknar. Tillsätt några droppar citronsaft om du har fet hud. Om din hud är torr tillsätter du några droppar olivolja. Låt kallna och smörj sedan på det drabbade området.
 • Öljäst: Denna huskur hjälper till att förhindra att din akne kommer tillbaka. Ta en matsked öljäst med dina måltider varje dag. Du kan också göra en mask genom att blanda jästen med lite mjölk. Applicera smeten i ansiktet, låt torka och skölj.
 • Ananas puré: Krossa en färsk ananas skiva tills det blir en puré. Applicera purén på ditt ansikte på de mörka fläckarna och låt sitta i 15 minuter. Tack vare den stora mängden C-vitamin i denna frukt kommer huden att producera mer kollagen. Ananas innehåller också askorbinsyra, som bleker akneärr och verkar exfolierande.
Uppskuren ananas

Andra livsmedel som tar bort akneärr

 • Bikarbonat: Bikarbonat har en mängd fördelar, och det är anledningen till att det används för många ändamål – för skönhet, hälsa och i hemmet. Smörj bikarbonat direkt på akneärren och fukta sedan med lite vatten för att sprida ut det bättre. Låt sitta i några sekunder och tvätta sedan huden med varmt vatten.
 • Kamomill: Denna blomma har antiseptiska egenskaper, vilket gör den till ett av de bästa naturläkemedlen för att ta bort akne märken. Gör en infusion med en matsked kamomill blommor per kopp vatten, låt kallna. Använd bomullstussar till att göra våta kompresser. Du kan också ta ett kamomill bad med en kopp av blommor per två liter vatten. Njut av detta bad i 15 minuter för att behandla ärr och märken på hela kroppen.
 • Aloe vera: En självklarhet på denna lista eftersom aloe vera är en av våra bästa bundsförvanter för skönhet och hälsa. Kläm ur gelén ur bladet och smörj den på din hud varje kväll. Låt den sitta kvar på huden och torka in.
 • Citronsaft: Den bleker mörka fläckar på huden som har uppkommit på grund av akne. Applicera citronsaften på hela ansiktet innan du går till sängs och skölj av innan du går ut på morgonen eftersom syran annars kan ha en motsatt effekt.
Färsk, uppskuren citron

Avslutande behandlingar

 • Olivolja: Detta är en effektiv behandling som tar bort akneärr och märken. Häll några droppar av oljan på en bomullstuss och placera den på det drabbade området. Du kan också utföra en lätt exfoliering med hjälp av bomullstussen.
 • Krossade tomater: Denna frukt innehåller A-vitamin, som reparerar och föryngrar huden. Krossa en halv tomat och smörj den på ditt ansikte och låt sitta i 15 minuter. Skölj av med rikligt med vatten.
 • Honung: Honung återfuktar din hud och tar även bort eventuella kvarvarande ärr. Honung är också bra för att jämna ut din hudton. Applicera ett lager av honung på ansiktet, låt sitta i 15 minuter och skölj sedan med rikligt med vatten.
 • C-Vitamin: Din kost har också en hel del att göra med hur bra resultat du får från behandlingarna du väljer. Så tveka inte att lägga till några nyttiga ingredienser till din kost som fisk och soja (rika på kollagen), jordgubbar, hallon och björnbär (ger C-vitamin) och tomater (för lykopen).
 • Äggvita: Separera äggulorna från äggvitorna. Vispa äggvitorna väl tills du får en tjock smet. Lägg till lite citronsaft om du har fet hud. Tvätta ansiktet noga och applicera masken. Låt sitta i 20 minuter och tvätta sedan med varmt vatten. Upprepa två till tre gånger i veckan för att dina röda akneärr ska försvinna.
 • Muskot: Blanda en matsked mjölk med muskot och smörj det på ditt ansikte för att ta bort döda hudceller och fula märken.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.