Vad man kan göra med citrusskal: skönhet och hälsa

Vad man kan göra med citrusskal: skönhet och hälsa

Senaste uppdateringen: 20 januari, 2019

Vet du vilken del av citrusfrukter som har flest hälsosamma egenskaper? Deras skal, som bland annat kan förhindra cancer samt hjärt- och kärlsjukdomar, förhindra ansamling av vätska och fett, förbättra ditt försvar och många andra saker. Det är därför vi ska förklara hur du ska använda citrusskal från citron, apelsin, mandarin, lime och grapefrukt för att dra fördel av deras medicinala, kulinariska och kosmetiska egenskaper.

Det är fundamentalt att de är hemmaodlade eller ekologiska, så att du är säker på att de inte har bekämpningsmedel eller andra giftiga substanser på skalen.

Citrusfrukter i olika färger

Hur man konserverar dem

Det första steget är att tvätta frukten, skala den och ta sedan bort de vita delarna från insidan av skalet, eftersom de kan vara bittra.

Det första sättet att använda dem är att riva och använda dem råa eftersom detta kommer göra dem mer aromatiska. Om du dock vill konservera dem för att använda dem senare så kan du frysa in skalen. Ett annat alternativ är att torka dem naturligt i solen eller till och med i ugnen (på låg temperatur i ett par timmar) och sedan mala dem med en kaffekvarn.

Medicinska användningar

 • Kraftfull antioxidant. Tack vare dess innehåll av flavonoider som hjälper dig att förebygga och behandla cancer, speciellt hud- och bröstcancer, så väl som att minimera risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Dess höga vitamin C-innehåll hjälper dig att stärka immunförsvaret.
 • De har rengörande och rensande effekter på din kropp – inom som utan. De kan även hjälpa till att förebygga ansamling av vätska.
 • De har avslappnande och lugnande effekter. Citrus påverkar ditt humör.
 • Förbättrar ditt matsmältningssystem, speciellt för fetter.
 • Förbättrar upptaget av näringsämnen, så som järn, vilket är anledningen till att de kan hjälpa till i behandlingen av anemi.

Kulinariska användningar

Citrusskal, råa eller torkade, kommer ge dina rätter en uppfriskande och väldigt aromatisk touch, så väl som att ge dem medicinska fördelar och underlätta matsmältningen:

 • I tårtor, desserter och kakor: Blanda dem i en dag eller använd som dekoration.
 • I vinägretter eller andra typer av såser, eller som kryddning av oljor.
 • Som en krydda (dränerad eller som ett pulver) för att smaksätta kött, fisk, soppor och grytor.
 • För att ge en originell touch till iskuber: Lägg till ett färskt citrusskal i islådans vatten.
 • Du kan täcka hela skalet i socker eller bara bitar genom att koka dem tillsammans med socker som om du skulle göra sirap. Doppa dem i socker och ugnsbaka dem.
Sockertäckt citrus

 • För att göra en sirap: Koka skalen med honung eller socker tills hälften är borta. Ställ denna sirap i kylskåpet och använd den i köket för att förbättra barns och vuxnas förvar samt förebygga sjukdomar som orsakas av virus och bakterier.

Kosmetiska användningar för citrusskal

Apelsinskal

Tack vare dess höga halter av vitaminer och mineraler så kan citrus hjälpa dig att rengöra din hud och även förbättra dess textur, förebygga slapphet, återfukta den och förebygga att rynkor dyker upp. Detta eftersom de förbättrar cellförnyelse och bidrar till bildandet av kollagen.

 • Naturligt exfolierande: Du kan göra en enkel och effektiv exfoliant för att rengöra din hur och hjälpa dess förnyelse genom att blanda socker eller havssalt, citronskal eller pulver samt oliv- eller mandelolja (om du har torr hud) eller aloe vera-gel (om du har oljig hud).
 • Deodorant: Om du mixar citrusskal så kan saften du får användas som en väldigt effektiv, naturlig deodorant utan skadliga substanser. Du bör förvara den i kylskåpet i några dagar eller frysa den och använda lite i taget.
 • Tvålar: Vi ska ge dig ett recept för att göra lavendeltvål i denna artikel. Om du använder citrusskal istället för lavendel så kommer du få en rengörande och väldigt aromatisk tvål.

Bilder från veronicasheppard, ecstaticist och ecstaticist

Detta kanske intresserar dig
Använd citronskal för att ta hand om fötterna
Steg för Hälsa
Läs det Steg för Hälsa
Använd citronskal för att ta hand om fötterna

Citronskal kan användas direkt på hälarna eller rivas för användning som en exfoliant - fantastiska sätt att ta hand om fötterna naturligt. • Bocco, A., Cuvelier, M. E., Richard, H., & Berset, C. (1998). Antioxidant Activity and Phenolic Composition of Citrus Peel and Seed Extracts. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf9709562
 • Ghasemi, K., Ghasemi, Y., & Ebrahimzadeh, M. A. (2009). Antioxidant activity, phenol and flavonoid contents of 13 citrus species peels and tissues. Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences. https://doi.org/10.1080/00222895.2014.945394
 • Guimarães, R., Barros, L., Barreira, J. C. M., Sousa, M. J., Carvalho, A. M., & Ferreira, I. C. F. R. (2010). Targeting excessive free radicals with peels and juices of citrus fruits: Grapefruit, lemon, lime and orange. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2009.09.022