Gör naturlig tvål med Aloe Vera och honung

Det kan vara lätt att göra hemmagjord tvål. Prova denna tvål med aloe, perfekt för huden och som gåva.
Gör naturlig tvål med Aloe Vera och honung
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 15 mars, 2023

Du kanske redan har gjort tvål hemma med använda oljor, lut, glycerin med mera. Men om du aldrig har provat det och skulle vilja veta hur man gör en hemmagjord, naturlig tvål som är otroligt bra för din hud kan du ta del av den här artikeln. Du kommer inte ångra dig. Dessutom kan en fantastisk naturlig och doftande tvål med friska inslag utgöra en bra present till dina vänner och/eller familj. Här delar vi med oss av ett recept på tvål med aloe.

Naturlig tvål

Naturliga tvålar har alltid varit mycket bättre för din huds hälsa jämfört med de kommersiella sorterna som säljs i butikerna eftersom de förstnämnda är fria från konstgjorda kemiska ämnen. Att använda naturlig tvål garanterar otvivelaktigt större dermatologiska fördelar, bättre fuktgivning, mer näring tack vare naturliga oljor, en riktig balans i ditt naturliga pH, jämnhet och elasticitet samt en fantastisk antioxiderande och tonande effekt…

Vilken sorts tvål vill du göra?

Det finns tusentals olika typer av naturliga tvålar. Var och en av dem har vissa specifika egenskaper, vilket gör det enkelt för dig att veta vad du vill använda dem till. Låt oss göra en liten översyn först:

 • Havrebaserade tvålar: exfolierande och mycket bra för känslig hud.
 • Tvålar med snigelslem: hjälper hudens fettsyrajämvikt samt botar irritation och akne.
 • Apelsin- eller citronbaserade tvålar: rekommenderas för fet hud. Återfuktar och fräschar upp.
 • Aloe Vera (Aloe) tvålar: skyddar, mjukar upp, återfuktar och återskapar huden. De hjälper dig att bli av med akne.
 • Ringblomstvål: mycket fördelaktig för torr och känslig hud, och väl lämpad för barn och spädbarn.
 • Äppelrostvål: en effektivt läkande tvål som reparerar skadad hud.

Gör tvål med Aloe Vera och Honung

Vi har valt att visa dig hur man gör tvål med aloe vera och honung eftersom den anses enkel och mer användbar för att ta hand om din hud. Kombinationen av dessa två naturliga ingredienser, aloe och honung, är avgörande för dermatologisk förnyelse, och håller huden frisk, återfuktad och glänsande. Den är lämplig för hela familjen.

Aloe-och-honung
Vi kommer att lära dig den mest grundläggande metoden för att göra tvål med aloe vera. Att använda glycerin är en enkel metod som inte kommer att ge dig några problem och du kan känna dig säker på att din tvål får bästa kvalitet. Det finns en annan, mer komplicerad metod, där man kan dra nytta av till exempel använd olja i hemmet. Men du måste också komplimentera den med kaustiksoda; ett mycket farligt ämne som kan skada dig när du hanterar det. Så, för den här gången, tar vi den enkla vägen för att se till att du lyckas och är helt trygg!

Ingredienser:

 • Massa från fyra grenar av Aloe eller Aloe Vera
 • Två 250 grams glycerintvålar
 • Fyra matskedar honung
 • 100 ml olivolja
 • Citronskal

Redskap som behövs:

 • En glasskål
 • Mikrovågsugn
 • En elvisp

Gör så här:

1. Lägg de två glycerintvålarna i skålen och placera den i mikrovågsugnen. Värm i cirka 3-4 minuter tills tvålarna smälter. Håll koll under tiden.

2. Lägg sedan i Aloe (aloe vera) massan i skålen och tillsätt fyra matskedar honung samt citronskal.

3. Värm upp en liten mängd olivolja. Den bör vara ljummen och inte brännande het, för då förlorar den sina egenskaper.

4. Nu är det elvispens tur: Vispa blandningen på låg effekt samtidigt som du tillsätter den ljumma oljan lite i taget. Du kommer att se hur alla ingredienser blandas samman tills det blir en homogen deg med en fin ljus färg och en utmärkt doft.

5. Lägg degen i en form. Den bör vara av plast och helst fyrkantig eftersom detta är formen du troligen vill ha på de tvålbitar du skär ut senare. Fördela degen jämnt över formen men lämna någon centimeters marginal till kanterna så det blir lättare att ta ut tvålen ur formen när den är klar.

6. Sätt in formen i kylskåpet för att ge tvålen rätt konsistens. Hur länge ska den stå där? Ett dygn rekommenderas. När tvålen är klar skär du ut bitar i önskad storlek.

Tips

 • Vi har använt citron- och olivolja som eteriska oljor för vår tvål, men du kan använda vilken som helst som du gillar: ros, apelsin eller lavendelolja till exempel.
 • Vill du göra en mer estetisk tvål kan du skära den i en speciell form; till exempel som ett hjärta eller i en oval form. Därefter kan du slå in den i fint papper och band så att varje detalj blir en del av en fin present. Dess doft och ojämförliga hälsofördelar för huden är utan tvekan en fin gåva som alla kommer att vara tacksamma för.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Wolfrum, S., Marcus, J., Touraud, D., & Kunz, W. (2016). A renaissance of soaps? — How to make clear and stable solutions at neutral pH and room temperature. Advances in Colloid and Interface Science. https://doi.org/10.1016/j.cis.2016.07.002
 • Bissett, L. (2014). Skin care: an essential component of hand hygiene and infection control. British Journal of Nursing. https://doi.org/10.12968/bjon.2007.16.16.27075
 • Shivanand, P., Nilam, M., & Viral, D. (2010). Herbs play an important role in the field of cosmetics. International Journal of PharmTech Research.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.