9 fördelar med att äta honung varje dag

Om du börjar äta honung varje dag kommer du kunna sova bättre, förbättra minnet och njuta av renare hy, bland annat!
9 fördelar med att äta honung varje dag

Senaste uppdateringen: 25 oktober, 2020

Honung har många fantastiska fördelar. Om du inte tror på det kan du prova att lägga till honung i din vanliga kost, så enkelt är det. Du kommer märka av alla fantastiska fördelarna med att äta honung varje dag.

1. Din hy kommer bli renare

Få finare hy

Honung har antibakteriella egenskaper som hjälper dig att förbättra huden. Framförallt hyn i ansiktet kommer få ett mycket renare utseende, utan fläckar och andra imperfektioner.

2. Bli smalare genom att äta honung varje dag

Honung kan hjälpa dig att tappa vikt. Även om du normalt sett försöker undvika socker i din kost är det i fallet med honung faktiskt rekommenderat.

Skillnaden ligger i att sockret som finns i honung inte är av samma typ som i godis och skräpmat. Istället hjälper honung till att snabba upp ämnesomsättningen, vilket i sin tur hjälper dig att bränna fett snabbare.

3. Normalisera dina kolesterolnivåer

Sänk kolesterolet

Honung hjälper till att reglera dina kolesterolnivåer. Honung kan göra det eftersom det är en substans som inte innehåller kolesterol. Vitaminerna och mikroämnena hjälper till att minska kolesterolet som koncentreras i blodomloppet.

Daglig konsumtion kan hjälpa dig att bekämpa högt kolesterol.

4. Ditt hjärta kommer bli friskare

Enligt en ny studie kan antioxidanterna i honung förebygga att artärer trycks ihop. Beroende på var artärerna börjar smalna av kan det leda till hjärtsvikt, försämrat minne samt huvudvärk. För att förebygga det kan du dricka ett glas vatten blandat med en matsked honung varje dag.

5. Förbättra minnet

Honung hjälper till att bekämpa stress, agerar som en antioxidant i kroppen och förbättrar till och med minnet. Vidare är det bra att veta att honung även innehåller kalcium – det absorberas av hjärnan och hjälper dess funktioner.

6. Honung kommer hjälpa dig att sova bättre

Sov bättre med honung

Tack vare honung kan du kunna få en god natts sömn, och det för att den hjälper till att öka blodets insulinnivåer. Vårt blod släpper ut serotonin, och kroppen konverterar detta till melatonin. Det är hormonet som ansvarar för att få oss att somna snabbt, vilket är varför det kan hjälpa oss att vila. Det skrivs till och med ut som ett sömnmedel, men det är givetvis bäst att få i sig det naturligt.

7. Du kommer sätta stopp för magproblem

Honung kan lindra dina magproblem eftersom det är en antiseptisk substans. Vi rekommenderar att du tar en matsked honung på tom mage för att förebygga sjukdomar som kunnat uppstå i mag-tarmkanalen.

Vidare kommer du även döda bakterier och hjälpa till att läka sår som kan finnas närvarande i slemhinnorna.

8. Det minskar nervspänningar

Honung är en produkt som hjälper dig att lugna nerverna och minska trötthet. Tack vare glukosen i honung och det faktum att dina nerver behöver det kommer du lättare kunna slappna av. Honung är dessutom bra för att minska krampryckningar och behandla psykologiska åkommor.

Kom ihåg att alla manifestationer av stress – vare sig de är känslomässiga, psykologiska eller fysiologiska – resulterar i metabolisk stress för kroppen.  Det är kopplat till binjurens funktioner, som verkar för att producera adrenalin och kortisol. Den stimulerar nedbrytningen av muskelprotein i aminosyror, vilket skapar nytt socker.

Hela processen utspelar sig när hjärnan tror att det finns en risk för brist på bränsle. Därför producerar naturlig honung glykogen i levern, vilket är energireserven hjärnan förlitar sig på för sina funktioner.

Så genom att äta honung varje dag kommer du ha tillräckligt med glykogenreserver – vilket är anledningen till att det är en så pass viktig vana.

10. Det perfekta laxermedlet

Ett naturligt laxermedel

När det kommer till naturliga laxermedel är honung varsam men effektiv. Honung är rik på fruktooligosackarider – en substans som verkar som vegetabiliska fibrer i grovtarmen, vilket har en varsamt laxerande effekt.

Så vad säger du, kommer du börja äta honung varje dag?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.