Hur man kan gå ner i vikt med citron

Hur man kan gå ner i vikt med citron
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Trots att det inte finns många studier om de exakta fördelarna med citron, så är denna citrusfrukt ett välkänt hjälpmedel för både viktminskning och hälsa, särskilt bland kvinnor. Egenskaperna hos citron åtnjuts bäst om de konsumeras varje dag. Detta är enkelt genom att man exempelvis pressar ner lite citronsaft i drycker som te eller vatten. Man kan också ha dem som tillbehör till sallad eller fisk. Läs vidare nedan om hur man kan gå ner i vikt med citron.

Citron har ett antal hälsosamma fördelar. Inte bara för viktminskning, utan även som ett antiseptikum, luftrenare, desinfektionsmedel och ett aktivt medel för hudvård.

Citronens egenskaper för viktminskning

Man kan gå ner i vikt med citron
 1. Citron innehåller flavonoider, vilket avlägsnar fett från blod. Detta kommer definitivt utgöra en viktig förändring när den läggs till i din kost.
 2. Citron är ett naturligt diuretika, vilket hjälper till att eliminera gifter från kroppen. Inte bara genom matsmältningssystemet utan även genom urinblåsan och njurarna genom att öka mängden urin.
 3. Eftersom citronsaft har en sammansättning som liknar den i vår saliv ökar den produktionen av magsyra i magsäcken. Detta hjälper till att bryta ner maten mycket snabbare.
 4. Dess citrusinnehåll (citronsyra) verkar genom att hjälpa till att maximera enzymfunktionerna som stimulerar levern. Innehållet av C-vitamin är också mycket viktigt och grundläggande för hälsan, med dess förmåga att stärka immunförsvaret.
 5. Citron är mycket rik på polysackaridan som kallas pektin” som verkar starkt i kampen mot matsug. Detta kommer att vara en av de mest användbara komponenterna i din kost. Det alkaliserar även kroppen, vilket är en annan anledning till att den kommer att minska hungern under hela dagen.
 6. Om du är en av de personer som inte vill träna särskilt mycket så är citronsaft väldigt användbart för dig, om du bestämmer dig för att gå ner i vikt med citron. Den tillhandahåller din kropp med mer energi och kommer förändra ditt humör när du dricker den. Den bekämpar även dagliga irritationsmoment, ångest och depression.
 7. Citrondieten kommer inte bara innebära en lågkaloridiet för dig, utan även ge dig en rad näringsämnen och hälsofördelar.
 8. Tillsammans med denna lista av fördelar så vill vi även nämna dess bidrag till att eliminera matsmältningsbesvär, halsbränna, gaser och svullnad. Den minskar och dämpar vätskeobehag och avlägsnar oönskade ämnen i kroppen. Citron främjar effektiv matsmältning, stimulerar levern och anserad diproducerar galla, som är en nödvändig syra för matsmältningen.

Hur gör man för att gå ner i vikt med citron?

Att göra “citronte” är en väldigt enkel process. Allt du behöver göra är att pressa saften från en citron i ett glas varmt vatten. Den mest effektiva processen för att gå ner i vikt med citron är att dricka detta “te” varje morgon innan frukost.

Vattnet bör vara färskt och ska inte vara för kallt eller varmt (eller med is) eftersom detta gör matsmältningen svårare. Det kommer i så fall att få din kropp att anstränga sig för att smälta det, vilket gör att det inte fyller sin funktion. För att summera: drick ditt vatten vid en temperatur som är behaglig att dricka. Tänk på kroppens funktioner och i vilken temperatur de arbetar (kroppstemperaturen), vilket betyder att du bör dricka varmt vatten.

En annan väldigt effektiv metod är att använda färska och ekologiska citroner om det är möjligt. En halv citron bör räcka för din diet.

Vi rekommenderar…

Drick varm citronsaft innan frukost

För ännu bättre resultat kan du dricka varm citronsaft innan frukost och lägga till lite riven ingefära i den. Detta kommer ge väldigt bra hälsofördelar tack vare de imponerande naturliga egenskaperna.

Personer som följer en mer alkalisk diet går ofta ner i vikt snabbare. Ännu mer effektivt blir det om du lägger till en komplett motionsrutin till din citrondiet, tillsammans med en balanserad kost. Om tanken på sport inte gör dig så upphetsad så bör du komma ihåg att citron ger dig energin att komma igång. Med hjälp av denna diet kan citronen börja reglera matsmältningssystemet, och med träning underlättar du även denna process.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Elfhag, K., & Rössner, S. (2005). Who succeeds in maintaining weight loss? A conceptual review of factors associated with weight loss maintenance and weight regain. Obesity Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1467-789X.2005.00170.x
 • Gorin, A. A., Tate, D. F., Raynor, H. A., Wing, R. R., & Fava, J. L. (2006). A Self-Regulation Program for Maintenance of Weight Loss. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/nejmoa061883
 • Kim, M. J., Hwang, J. H., Ko, H. J., Na, H. B., & Kim, J. H. (2015). Lemon detox diet reduced body fat, insulin resistance, and serum hs-CRP level without hematological changes in overweight Korean women. Nutrition Research. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2015.04.001
 • Fundación Española de la Nutrición. Limón. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/limon.pdf
 • Nutrients. 2010 Jul; 2(7): 737–751. Published online 2010 Jul 8. Dietary Polyphenols and Obesity. doi: 10.3390/nu2070737
 • Can Pharm J (Ott). 2014 May; 147(3): 159–160. Can green tea preparations help with weight loss? doi: 10.1177/1715163514528668

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.