15 fantastiska och naturliga vätskedrivande medel

december 15, 2018

Om du har problem med vätskeretention och du känner dig svullen vad du än gör behöver du prova på dessa naturliga vätskedrivande medel. Detta är en fantastisk möjlighet för de som följer en specialkost. Vinn vätskekampen, tappa vikt och bli av med det som din kropp håller kvar utan anledning. Nedan listar vi dessa naturliga vätskedrivande medel.

Vad är vätskeretention?

Det vetenskapliga namnet är ödem, eller hydrops, och är en ansamling av vätska i vävnaden. Det är inte en oberoende sjukdom, vilket innebär att den är ett kliniskt symptom på andra tillstånd som de relaterade till njurar, hjärta eller matsmältningssystemet.

Ödem är ansamlingen av vätska i magen, handlederna eller anklarna. Om den är tillräckligt allvarlig kan denna vätska orsaka andra problem för kroppens funktioner.

Retention i fötterna

Svullnaden uppkommer för det mesta i fötter och ben och kallas ödem. Detta är speciellt vanligt hos gravida kvinnor samt personer som är överviktiga. Den orsakar inte någon annan typ av symptom eller smärta; ej heller en varm eller brännande känsla. Distinkta märken uppkommer när man trycker på det drabbade området. Orsaken kan vara problem med levern, njurarna, hjärtat, sköldkörteln samt vitaminbrist.

Vilka naturliga vätskedrivande medel fungerar bäst?

Vattenmelon

Vattenmelon innehåller stora mängder vatten, vilket gör den till ett vätskedrivande medel. Den bidrar även med lykopener – antioxidanter som motverkar att kroppen skadas utav fria radikaler. Aminosyrorna i vattenmelonen vidgar venerna, låter vätskor flöda bättre och drar fram vätskan som sitter i vävnaden. Den är även alkaliserande, avgiftande och tillhandahåller mineraler. Den främjar god tarmhälsa och tar bort gifter från kroppen.

Tomat

Tomater utgörs till 90% av vatten och har flera antioxidanter (vitamin C, selen, betakaroten och lykopener). De skyddar mot fria radikaler som kan skada blodkärlens väggar och orsaka inflammation och vätskeavgivning.

Tomater mot vätskeretention

Gurka

Gurka innehåller mycket vatten och är en mångfacetterad aktör bland alla naturligt vätskedrivande medel. Den bidrar med sulfat och kisel – två beståndsdelar som hjälper njurarna att eliminera urinsyra.

Detta hjälper kroppen att reducera vätskeretention. Och som om det inte vore nog innehåller gurka även askorbin- och kaffeinsyra, vilka bidrar till den diuretiska effekten. Sist men inte minst är den även rik på kalium, vilket motverkar kramper i extremiteterna.

Blåbärsjuice

Man kan också äta själva bäret men det är bättre att pressa juicen eller köpa den färdigpressad. Den har en fantastisk förmåga att motverka urinvägsinfektioner och är ett diuretikum som inte förstör kalium medan den tar bort vätskan. Den har en fantastisk antibiotisk styrka och håller blåsan i gott skick. Den är även fantastisk för diabetiker.

Morötter

Denna grönsak tillhandahåller kroppen med en stor mängd antioxidanter, mineraler och vitaminer, vilket gör den till en toppkandidat bland alla naturliga diuretika. Den avgiftar också kroppen, accelererar metabolismen och motverkar synproblem som uppstår p.g.a. vätskebrist.

Hackad morot

Äggplanta

Äggplanta innehåller mycket vatten och flavonoider, vilket inte bara tar bort den lagrade vätskan utan även förbättrar cirkulationen. Det rekommenderas att man dricker äggplantans juice efter att ha kokat den, eller att man äter den rå och riven för att gå ner i vikt.

Kronärtskocka

Förbättrar njurfunktionen p.g.a. sin kaffeinsyra och sina flavonoider, och även dess vitaminer och mineraler som har en diuretisk effekt. Cynarin förbättrar gallflödet och hjälper till att ta bort den lagrade vätskan.

Selleri

Fröna från denna grönsak ökar urinsyrasekretionen och ökar samtidigt mängden urin som produceras. Detta bidrar till att kroppen avgiftas. Du bör tänka på att selleri innehåller mycket natrium men detta motverkas av dess kaliumnivåer som också är höga men inte skadliga.

Vindruvor

Vindruvor har mycket koncentrerat vatten och kalium, vilket gör dem till ett bra val bland naturliga diuretika. De har även ganska så låga natriumnivåer, vilket gör dem till en perfekt frukt att avgifta kroppen med, via urinen.

Gröna vindruvor

Sparris

Sparris innehåller asparagin, vilket gör den till både en kalorisnål mat samt en aminosyra med en stark diuretisk kapacitet. Den behandlar även smärta orsakad av reumatism, vätskeretention (p.g.a. premenstruellt syndrom) samt artrit. Tack vare dess fiberinnehåll rensar den effektivt tarmarna.

Sallad

Förbättrar smaken och hjälper samtidigt urinprocessen med tanke på dess höga vatteninnehåll. Innehåller järn och magnesium – två mineraler som hjälper till att tömma fettceller.

Grönt te

grönt te

Frekvent använd inom kost för viktminskning då den tar bort fett via urinen. Det rekommenderas att man inte dricker fler än fyra koppar per dag med tanke på dess höga koffein-innehåll.

Havregrynsgröt

Havregryn är perfekt till frukost och ger bra med energi och silikon, vilket också är ett bra val bland alla naturliga diuretika.

Persilja

Har lätt diuretiska egenskaper men avgiftar även njurarna. Det rekommenderas att man förtär den rå och skivad.

Betor

Juice på rödbetor

Betor förbättrar funktionen hos levern och njurarna. Den bidrar även med järn som rensar fettdepåerna.