Krämer för mörka fläckar i ansiktet

Krämer för mörka fläckar i ansiktet

Senaste uppdateringen: 28 november, 2018

Mörka fläckar är väldigt vanliga eftersom de kan dyka upp av olika anledningar. Men nu behöver du inte oroa dig längre, för vi ska berätta hur du kan göra egna, naturliga krämer mot mörka fläckar i ansiktet.

Varför dyker mörka fläckar upp i mitt ansikte?

Det kan finnas förändringar i huden som gör att hudtonen ofta inte har en jämn och enhetlig nyans. Dessa förändringar kan vara vita, bruna, rosa, röda etc. Ju mörkare de är, desto mer problem orsakar de. Dessa fläckar visar sig på grund av överflödiga mängder naturligt pigment (melanin), som till exempel kan bero på större mängder celler. En av de vanligaste orsakerna är solens strålar, som kan skapa tillfälliga eller permanenta fläckar.

Den vanligaste formen av fläckar i ansiktet (eller andra delar av huden) är leverfläckar, fräknar eller lentiginer (har formen av en böna). Trots att de inte är skadliga för din hälsa så vill många bli av med dem för att se bättre ut, och gör således detta som en estetisk behandling.

Gör egna krämer mot mörka fläckar i ansiktet

Rekommendationer för att förebygga mörka fläckar i ansiktet

  • Skydda dig från solen, speciellt mitt på dagen under sommaren. Utsätt dig inte för den utan solskyddsmedel. Bär hatt och solglasögon.
  • Ha en hälsosam och balanserad kost med gott om frukter och grönsaker. Glöm inte att äta fisk och valnötter – två väldigt bra livsmedel för hudens hälsa.
  • Drick minst sex glas vatten om dagen för att hålla din hud och kropp väl återfuktade.
  • Tvätta ditt ansikte och återfukta det dagligen. Innan du går till sängs bör du ta bort smink och tvätta dig med varmt vatten. På morgonen använder du en bra, fuktgivande kräm och drar nytta av något av botemedlen nedan.

Naturliga botemedel mot mörka fläckar i ansiktet

Följande livsmedel kan utan problem appliceras för att gradvis ta bort mörka fläckar i ansiktet:

Äppelcidervinäger

Blöt en bomullstuss i äppelcidervinäger och applicera dagligen. Låt det verka i 20 minuter och skölj med rikligt med vatten.

Kokosgrädde

Kokosgrädde eller kokosmjölk fungerar också bra. Applicera varje kväll och låt det sitta till nästa dag.

Kokosmjölk är bra mot mörka fläckar i ansiktet

Citronsaft

Detta är den mest populära huskuren för att ta bort mörka fläckar. Du bör dock vara försiktig när du applicerar den och alltid göra detta över natten eller om du inte ska lämna huset (till exempel över helgen), eftersom den kommer få motsatt effekt om du utsätter dig för solen.

Olivolja

Den måste vara extra jungfruolivolja (den renaste som finns). Applicera lite på ansiktet med en bomullstuss. Låt den sitta tills den torkar och tvätta med varmt vatten.

Lök

Detta är ett annat fantastiskt botemedel mot mörka fläckar på grund av de näringsämnen som finns i saften. Använd löksaften i ansiktet för att minska rynkor, akne, etc. Låt den verka i tio minuter och tvätta sedan med kallt vatten. Om din hud är skadad eller väldigt känslig så kan det bränna lite. Om detta händer så ska du skölja bort löken så fort som möjligt.

Lök kan bränna huden, så var försiktig

Mjölk

I tusentals år har mjölk använts för att göra huden len och vacker . Kleopatra badade till exempel i jäst getmjölk. Mjölksyra tar bort döda celler från hudens yta och bleker den även, vilket ger den ny lyster. På samma sätt så kan du dra nytta av yoghurt. Applicera över ansiktet med varsam massage och låt den torka. Skölj sedan väl med varmt vatten.

Gurka

Denna bör finnas på alla listor för hudvård (det är inte den vanligaste spabehandlingen utan anledning). Den innehåller stora mängder vatten, vitamin E, naturliga oljor och många näringsämnen som återställer hudens vitalitet och eliminerar mörka fläckar och rynkor. Skär den i skivor och gör en jämn smet. Applicera på ditt ansikte, låt sitta i tio minuter och skölj.

Aloe vera

Ytterligare en skönhetsprodukt som inte får missas. Aloe vera har använts sedan uråldriga, egyptiska tider, bland annat av Nefertiti. Den när och gör huden slät. Skär ett blad aloe vera och ta ur gelen inuti. Lägg den över områdena med fläckar och låt sitta i 30 minuter.

Aloe vera när och gör huden slät

Tomat

Framförallt tomatjuice har stora mängder näringsämnen, såsom vitamin C och A, proteiner och lykopen, som hindrar fria radikaler från att öka och spridas. Skär en tomat på hälften och applicera den på ditt ansikte så att safterna rinner ut. Detta är ett utmärkt botemedel när du bränt dig i solen.

Gurkmeja

Detta är en utsökt ingrediens i majoriteten av alla indiska recept, och fungerar dessutom som ett utmärkt botemedel för att eliminera mörka fläckar på huden. Applicera lite med vatten eller citronsaft på ditt ansikte med en varsam massage. Låt sitta i 30 minuter och skölj.

Väteperoxid

Detta är ett helt fantastiskt blekmedel (som även används för tänder). Kvällstid så blöter du en bomullstuss med väteperoxid och dabbar varsamt på din hud. Genomför behandlingen i två veckor och upprepa varje dag.

Kamomill

Kamomillte kan användas sammandragande för att göra din hud lenare. Du bör använda den som en ansiktsrengörare. Gör teet som du brukar göra te, låt det stå och blöt sedan en bomullstuss i det. Applicera på ditt ansikte. Du behöver inte skölja av det, utan bara låta det torka.

Vi hoppas att du hittat inspiration i någon av dessa naturliga krämer för mörka fläckar i ansiktet.

Bilder från Shannon Kringen, Kristen Taylor, Daniel R. Blume, ER och Jenny and Eddi.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.