Krämer för mörka fläckar i ansiktet

maj 29, 2015

Mörka fläckar är väldigt vanliga eftersom de kan dyka upp av olika anledningar. Den goda nyheten är att du kan göra hemgjorda och naturliga krämer för mörka fläckar i ansiktet.

Varför dyker mörka fläckar upp i mitt ansikte?

Det finns förändringar i färgenhetligheten i huden. Dessa kan vara vita, bruna, rosa, röda etc. Ju mörkare de är, desto mer problem orsakar de. Dessa fläckar visar sig på grund av överflödiga mängder naturligt pigment (melanin) som till exempel kan bero på större mängder celler. En av de vanligaste orsakerna är solens strålar som kan skapa tillfälliga eller permanenta fläckar.

Den vanligaste formen på fläckar i ansiktet (eller andra delar av huden) är leverfläckar, fräknar eller lentiginer (i form av en böna). Trots att de inte är skadliga för din hälsa så vill många bli av med dem för att se bättre ut, och gör således detta som en estetisk behandling.

Ansiktsrynkor

Rekommendationer för att förebygga mörka fläckar

 • Skydda dig från solen, speciellt mitt på dagen under sommaren. Utsätt inte dig själv för den utan solskyddsmedel. Bär hatt och solglasögon.
 • Ha en hälsosam och balanserad diet med gott om frukter och grönsaker. Glöm inte att inkludera fisk och valnötter – två väldigt bra livsmedel för hudens hälsa.
 • Drick minst sex glas vatten om dagen för att hålla din hud och kropp väl hydratiserade.
 • Tvätta ditt ansikte och återfukta det dagligen. Innan du går till sängs så ska du ta bort smink och tvätta dig med varmt vatten. På morgonen använder du en bra fuktgivande kräm och drar nytta av naturliga botemedel.

Naturliga botemedel mot mörka fläckar i ansiktet

Följande livsmedel kan utan problem appliceras på din ansiktshud för att gradvis ta bort mörka fläckar:

 • Äppelcidervinäger: Blöt en bomullstuss i äppelcidervinäger och applicera den dagligen. Låt det verka i 20 minuter och skölj med gott om vatten.
 • Kokosgrädde: Kokosmjölk fungerar också bra. Applicera varje kväll och låt det sitta till nästa dag.

kokosnöt-3

 • Citronsaft: Detta är den mest populära huskuren för att ta bort mörka fläckar. Du bör dock vara försiktig när du applicerar den och alltid göra detta över natten eller om du inte ska lämna huset (över helgen, till exempel) eftersom den kommer få motsatt effekt om du utsätter dig för solen.
 • Olivolja: Den måste vara extra jungfru (den renaste som finns). Applicera lite på ditt ansikte med en bomullstuss. Låt den sitta tills den torkar och tvätta med varmt vatten.
 • Lök: Detta är ett annat fantastiskt botemedel för att ta bort mörka fläckar på grund av de näringsämnen som finns i dess saft. Använd den topiskt på ditt ansikte för att dölja rynkor, akne, etc. Låt den verka i tio minuter och tvätta sedan med kallt vatten. Om din hud är skadad eller väldigt känslig så kan det bränna lite. Om detta händer så ska du ta bort löken så fort som möjligt.

Lök-7

 • Mjölk: I tusentals år så har mjölk använts för att göra huden len och vacker. Kleopatra badade till exempel i jäst getmjölk. Mjölksyra tar bort döda celler från din huds yta och bleker den även, vilket ger den ny lyster. På samma sätt så kan du dra nytta av yoghurts fördelar. Applicera den på ditt ansikte med varsam massage och låt den torka. Skölj sedan väl med varmt vatten.
 • Gurka: Denna får inte vara frånvarande från några listor för hudvård (det är inte den vanligaste spa-behandlingsbilden utan anledning). Den har stora mängder vatten, vitamin E, naturliga oljor och många näringsämnen som återställer gudens vitalitet och eliminerar mörka fläckar och rynkor. Skärn den i skivor och gör en jämn smet. Applicera på ditt ansikte i tio minuter och skölj.
 • Aloe vera: Ytterligare en skönhetsprodukt som inte får missas. Aloe vera har använts sedan uråldriga, egyptiska tider av Nefertiti. Den när och slätar ut huden. Skär ett blad aloe vera och ta bort gelen inuti. Lägg den på områden med fläckar och låt sitta i 30 minuter.

aloe-vera-10

 • Tomat: Framförallt tomatjuice har stora mängder näringsämnen, såsom vitamin C och A, proteiner och lykopen, som hindrar fria radikaler från att multiplicera. Skär en tomat på hälften och applicera den på ditt ansikte så att safterna rinner ut. Detta är ett utmärkt botemedel när du bränt dig i solen.
 • Gurkmeja: Detta är en utmärkt ingrediens i majoriteten av alla indiska recept, och fungerar dessutom som ett utmärkt botemedel för att eliminera mörka fläckar från huden. Applicera lite med vatten eller citronsaft på din ansikte med varsam massage. Låt sitta i 30 minuter och skölj.
 • Vätesuperoxid: Detta är en helt fantastiskt blekmedel (som även används för tänder). Kvällstid så blöter du en bomullstuss med vätesuperoxid och dabbar varsamt på din hud. Genomför behandlingen i två veckor och upprepa varje dag.
 • Kamomill: Kamomillte kan användas sammandragande för att göra din hud finare. Du bör använda den som en ansiktsrengörare. Gör bara teet som normalt, låt det stå och blöt sedan en bomullstuss i det. Applicera på ditt ansikte. Du behöver inte skölja av det, utan bara låta det torka.

Vi hoppas att du får mycket nytta av denna information om krämer för mörka fläckar i ansiktet.

Bilder från Shannon Kringen, Kristen Taylor, Daniel R. Blume, ER och Jenny and Eddi.

MER FÖR DIG