Så kan man förebygga pormaskar naturligt

maj 17, 2019

De irriterande pormaskar som dyker upp på ditt ansikte är inte ett problem som endast drabbar tonåringar. De kan dyka upp vid vilken ålder som helst eftersom de bara är ansamlingar av fett eller döda celler som täpper igen porerna. På grund av föroreningar i miljön så kan dessa igentäppta porer anta en mörk färg, vilket orsakar finnar eller pormaskar. Vi hjälper dig att förebygga pormaskar.

För att bli av med dessa problem så finns det några väldigt enkla tips som du kan dra nytta av för att de inte ska komma tillbaka.

Tvätta ditt ansikte

Tvätta ansiktet

Detta är det mest effektiva och enklaste sättet att förebygga pormaskar i ansiktet: tvätta det varje dag med varmt vatten och en bra antibakteriell tvål. Det är viktigt att ha i åtanke att man efter träning och svettning ska ta en varm dusch så att ditt ansikte är fritt från bakterier som kan orsaka att pormaskar bildas.

Tvätta bort smink

Alla typer av smink som du använder – såsom krämer, solskyddsfaktor, brunt-utan-sol och lotions – kan täppa igen dina porer och därigenom orsaka uppkomsten av dessa irriterande pormaskar. Av denna anledning så är det väldigt viktigt att du innan du går och lägger dig rengör ditt ansikte noga och använder en speciell kräm för att ta bort smink. Du bör tvätta ditt ansikte väldigt väl med den antibakteriella tvål vi nämnde ovan. Du kan även använda en speciell lotion för att rengöra ditt ansikte. Applicera denna varsamt i cirklar med en ren trasa eller bomull.

Skyddande krämer för att förebygga pormaskar

Skyddande kräm

Din hud är fullt utsatt för föroreningar i miljön, vilket är anledningen till att det är en bra idé att applicera krämer som effektivt kan skydda ditt ansikte mot vissa faktorer som oundvikligen kommer finnas i luften. En bra skyddande kräm kan vara en naturlig, sandelträbaserad variant som har utmärkta återfuktande egenskaper utöver att vara bakteriedödande, vilket kan vara mycket bra när föroreningar är närvarande.

Använd ansiktsmasker

Det finns vissa masker som är mycket effektiva för djup rengöring, vilket kommer gagna ditt ansikte eftersom de förebygger alla typer av orenheter från att bildas i ansiktet. Du kan applicera masken två eller tre gånger per vecka och de kan vara väldigt enkla – såsom att applicera honung och låta den sitta i 20 minuter innan du sköljer med varmt vatten.

En annat starkt rekommenderad mask för att ta bort och förebygga pormaskar är att blanda yoghurt med rivet apelsinskal, vilket sedan appliceras på ditt ansikte och lämnas i tio minuter. Skölj med rikliga mängder kallt vatten efteråt.

Exfoliera din hud med havre

Havre - MGFLady-Disdain1

Gör en blandning av havre med rosenvatten och massera varsamt in den i ansiktet. Låt den sitta i fem minuter varpå du först sköljer med varmt vatten och sedan med kallt. På så sätt kommer du ta bort pormaskarna.

  • Moradi Tuchayi, S., Makrantonaki, E., Ganceviciene, R., Dessinioti, C., Feldman, S. R., & Zouboulis, C. C. (2015). Acne vulgaris. Nature Reviews. Disease Primers. https://doi.org/10.1038/nrdp.2015.29
  • Meydani, M. (2009). Potential health benefits of avenanthramides of oats. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2009.00256.x