Ägg som hårinpackning - här är fördelarna

Ägg som hårinpackning - här är fördelarna

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Ägg har gått från att vara ett fruktat livsmedel till en väldigt eftertraktad produkt som är fördelaktig både för kroppens och hårets hälsa. Uppfattningen om att ägg ökar kolesterolhalten kvarstår dock. Men det är ingenting som rör oss i dag, för i denna artikel ska vi berätta om hur du använder ägg som hårinpackning!

Ägg är ett proteinrikt livsmedel som ger kroppen hälsosamma fetter. Nedan går vi igenom de näringsmässiga fördelarna med ägg, som är anledningarna att hälso- och sjukvården rekommenderar att man äter ett ägg om dagen.

Ägg innehåller olika vitaminer såsom: B5, B12, A, D och E. De innehåller även selen, järn, jod, folsyra och kolin vilka är mycket nyttiga för kroppen.

Hårskada…

Konstant exponering av UV-strålar skadar hud och hår. Men det är lätt att glömma att hårbotten också är en del av huden som drabbas av solens skadliga effekter. Dessutom kan miljöföroreningar, kemiska produkter i hårfärg och ständigt användande av hårtork och plattång bidra till skador i hårbotten. Det är därför väldigt viktigt att finna sätt att återställa hårets hälsa och dess naturliga glans och styrka.

På vilket sätt är ägg som hårinpackning bra för håret?

Tack vare äggets proteiner och nyttiga fetter kan det hjälpa till att ge näring till hårbotten och hårsäckarna, samt hjälpa dig att få friskare och fylligare hår. Detta gör att nya hårstrån som växer blir tåligare, starkare, glänsande och mjuka. Det förhindrar även att håret ser skadat och rufsigt ut.

Gör en mask med ägg - det är bra för håret!

Om du är orolig över att ditt hår kommer att lukta dåligt, är detta inte ett problem. Du använder helt enkelt ägg som hårinpackning som du sedan sköljer ut. Vispa ägget (båda äggula och äggvita) och massera in det längs hela håret, från topp till rot. Du bör låta det sitta i minst 15 till 20 minuter så att äggets egenskaper får absorberas i håret. Skölj sedan ur det med kallt eller ljummet vatten och tvätta håret som vanligt.

Kom ihåg: hela ägget bör användas för normalt hår, endast äggulan för torrt hår, och endast äggvitan för fett hår. Om du kurerar håret med enbart äggvitan bör metoden användas varannan vecka, medan de andra två alternativen bör användas en gång i månaden.

Tänk på att om du använder dessa metoder mer än rekommenderat kommer detta ej ge bättre resultat. Tvärtom kan detta vara kontraproduktivt och ditt hår kan i stället påverkas negativt.

Nedan kommer våra 3 sätt att använda ägg som hårinpackning för specifika hårproblem:

1. Mask mot torrt hår

Ingredienser

  • 1 ägg
  • 1 tsk olivolja
  • 2 msk majonnäs

Gör så här

Vispa ett ägg till en krämig konsistens. Tillsätt sedan olja och majonnäs och fortsätt vispa tills alla ingredienser har blandats väl.

Användning

Massera in blandningen i ditt hår och låt det sitta i minst 20-30 minuter. Skölj ur med vatten och tvätta sedan håret som vanligt.

2. Mask mot frissigt hår

Ingredienser

  • 2 stora jordgubbar
  • 1 vanlig yoghurt
  • 1 msk honung
  • 1 äggvita

Gör så här

Mosa jordgubbarna i en skål. Tillägg sedan övriga ingredienser och blanda tills du har en slät konsistens.

Användning

Massera in inpackningen i håret och låt den sitta i ungefär en halvtimme. Skölj med varmt vatten och tvätta sedan håret som vanligt.

3. Mask mot skört och svagt hår

Ingredienser

  • 1 ägg
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk honung

Gör så här

Vispa ägget och tillsätt sedan de övriga ingredienserna tills allt är väl blandat.

Användning

Massera in produkten i hårbotten och låt det verka i 30 minuter. Tvätta sedan håret med ett milt schampo.

Blir du inte nyfiken på att använda dessa billiga och effektiva produkter för ditt hår? Du kommer inte misslyckas eller förlora något på att testa. Eftersom ägg är så bra för kosten, är det minst lika bra att använda utanpå kroppen för att ge ditt hår den näring det behöver.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.