5 härliga fördelar med aloe vera för huden

Förutom att den är fantastiskt återfuktande har aloe vera även antiinflammatoriska och smärtstillande egenskaper som är perfekta för att lindra hudirritationer.
5 härliga fördelar med aloe vera för huden

Senaste uppdateringen: 29 september, 2020

Gelen som utvinns från aloe vera-plantan besitter underbara läkande egenskaper. Du kan använda aloe vera för huden, externt utanpå kroppen, och på så vis behandla olika hudåkommor.

Du kan även använda gelen internt genom att till exempel dricka den i en juice och på så vis lindra bland annat matsmältningsbesvär.

I den här artikeln ska vi dela med oss av 5 fördelar med aloe vera för huden, hur det kan förbättra huden och lindra problem som torrhet, akne, irritationer och brännskador. Det är ett enkelt och naturligt botemedel som vi alla borde ha till hands hemma.

Aloe vera för huden

Prova på aloe vera för huden

Aloe vera är en flerårig växt som är vanlig i länder med varma klimat. Människan har använt växten i tusentals år eftersom den är så lätt att få att växa hemma.

Varför aloe vera är så bra beror bland annat på att den innehåller mycket enzymer, antioxidanter, aminosyror och en rad andra komponenter som är bra för hälsan.

Fördelar med aloe vera för huden

1. Rengör och bekämpar akne

Använd aloe vera för att bekämpa akne

Aloe vera är en riktigt bra hudrengöring. Det är tack vare att gelen har ett sådant högt innehåll av enzymer som den kan användas som en utmärkt hudpeeling. En bra hudpeeling hjälper till att avlägsna döda hudceller utan att torka ut huden.

Utöver sina rengörande egenskaper har gelen även antiseptiska, antimikrobiella och anti-svamp egenskaper. Därför är aloe vera för huden så bra; gelen motverkar hudinfektioner och bekämpar hudåkommor som akne.

2. Mjukgör utan att göra huden oljig

Aloe vera-gelen är en mjukgörare som är idealisk för alla hudtyper. Har du torr hy, blanda gelen med en vegetabilisk olja. Har du tvärtom fet hy är aloe vera bra även för att motverka detta.

Det är glykosaminoglykanerna i gelen som gör den så mjukgörande, och dessa gör även aloe vera till ett naturligt glidmedel. Man kan använda den färska gelen på intimområden och för sexuella syften.

3. Aloe är lugnande

Behöver man ett medel som snabbt och effektivt lugnar huden är aloe vera kanske en av de bästa kurerna. Tack vare innehållet av bland annat fytosteroler kan växten skryta med både antiinflammatoriska och smärtstillande effekter.

Det är en bra anledning till att ha en aloe vera-växt hemma, eller åtminstone aloe vera-gel i medicinskåpet. Med gelen kan man mildra brännskador och sår, och även skärsår efter rakning. Förutom att gelen lugnar hudirritationer hjälper den även huden att återgenereras och ger en uppfriskande känsla.

4. Aloe vera är läkande och återgenererande

Aloe vera återgenererar huden<

Att använda aloe vera för huden är även ett utmärkt sätt att snabba upp läkeprocessen. Det finns många läkande huskurer som innehåller aloe vera i kombination med nypon. Denna kombination är perfekt för läkande utan ärrbildning.

De vegetabiliska hormonerna i aloe veran stimulerar tillväxt i hudcellerna. Men tänk på att du måste använda gelen regelbundet för att uppleva effekterna.

  • Applicera aloe vera på det drabbade området så snabbt du kan, flera gånger om dagen, tills såret är läkt.

5. Aloe vera är föryngrande

Aloe vera är en medicinalväxt som ligger i topp för att hålla huden ungdomlig.

  • Håller huden återfuktad: Rynkig hud är kopplat till uttorkning. Som kontrast är återfuktad hud elastisk och har minskad risk för ge rynkor.
  • Hjälper huden att återgenerera sig: En konstant reproduktion av hudcellerna hjälper till att motverka åldrande.
  • Innehåller massor av antioxidanter: Dessa bekämpar skadorna som uppstår av fria radikaler.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.