7 livsmedel som motverkar åldrande

7 livsmedel som motverkar åldrande
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Åldrande är en biologisk process som alla kommer stöta på. Det finns många olika behandlingar och tekniker som behandlar både de interna och externa symptomen, men faktum är att åldrande är oundvikligt. Dock finns det livsmedel som motverkar åldrande.

Alla börjar visa upp tecken på det på olika sätt och vid olika åldrar, men det börjar generellt efter 45 års ålder.

Det kan ibland utvecklas många år tidigare eftersom det finns externa faktorer som påverkar uppkomsten. Det kan exempelvis röra sig om gifter, en dålig kost och UV-strålar.

Det mest oroväckande är inte rynkor, utan att du kan komma att utveckla vissa sjukdomar som påverkar din livskvalitet.

Om du lägger till vissa näringsrika livsmedel i din kost kan du motverka effekterna av dessa externa faktorer för att du inte ska behöva se ovälkomna konsekvenser.

Morötter motverkar åldrande och relaterade kroniska sjukdomar

Morötter motverkar åldrande

Morötter är rika på antioxidanter, och det inkluderar betakaroten. Utöver att skydda synen motverkar de de negativa effekterna av fria radikaler och solen.

Dessa komponenter, samt mineraler och vatten, ger dig en skyddande barriär mot cellulär oxidation. Du motverkar åldrande och relaterade kroniska sjukdomar.

Det är bäst att äta morötter råa. Du kan exempelvis ha dem en i sallad eller naturlig juice.

Avokado – “ungdomens frukt”

Många anser att det är “ungdomens frukt”. Avokado är ett av de bästa livsmedlen för att motverka åldersrelaterade sjukdomar och symptom.

De innehåller enkelmättade fetter och essentiella aminosyror. Efter att ha tagits upp av kroppen stimulerar de cellulär regenerering för att ge dig en friskare och yngre kropp.

Dessa substanser kontrollerar även obalanser i din kropps inflammatoriska svar, vilket minskar risken för ledsjukdomar och kardiovaskulära sjukdomar.

Som om det inte vore nog innehåller avokado mycket vitamin E, en antioxidant som motverkar effekterna av cellulära skador på din hud.

Mörk choklad – en klassiker

Mörk choklad

Vi har goda nyheter för de som älskar choklad: det vill säga mörk choklad eller choklad med 60% eller mer kakao. Det är ett hälsosamt livsmedel med en stor andel antioxidanter och hälsosamma fetter som hjälper dig att motverka cellulärt åldrande.

Näringsämnena ger inte bara din kropp energi, utan främjar även regenerering. De kan därför hjälpa dig att motverka kroniska inflammatoriska sjukdomar.

Faktum är att de hälsosamma komponenterna ger dig intressanta mentala hälsofördelar, och du får samtidigt ett bättre humör och bättre koncentrationsförmåga.

Meloner motverkar åldrande samtidigt som de släcker törsten

Meloner är väldigt goda frukter, och de innehåller faktiskt väldigt få kalorier. De är istället rika på vatten och antioxidanter.

Det ger dem diuretiska, renande och anti-inflammatoriska egenskaper som hjälper kroppen att motverka lagrade lipider och gifter.

Genom att använda meloner i din regelbundna kost ger du stöd åt kroppens återhämtningsprocess och motverkar effekterna av tidigt åldrande både internt och externt.

Grönsaker ger dig fibrer, antioxidanter och protein

Gröna grönsaker

Grönsaker och gröna bladgrönsaker är fantastiska för att skydda din kropp. De innehåller stora mängder fibrer, antioxidanter och protein av hög kvalitet som ger stöd åt den cellulära aktiviteten och ditt immunförsvar.

Deras betakaroten skyddar din hud och dina ögon eftersom det minskar nedbrytningen som orsakas av solstrålar och miljögifter.

Deras vitaminer och mineraler sänker också högt kolesterol och högt blodtryck, två tillstånd som ökar risken för hjärtsjukdomar.

Bär bidrar med C-vitamin i mängder

Bär innehåller mycket C-vitamin, vilket är en antioxidant som förbättrar din cellulära aktivitet och produktionen av kollagen och elastin.

Genom att äta bär ökar du ditt blodflöde och din cellulära syresättning, vilket motverkar tidiga ålderstecken.

Bärens vitaminer, fibrer och essentiella mineraler ger stöd åt din kropps huvudfunktioner, något som främjar borttagandet av gifter.

Nötter motverkar åldrande genom att bidra med kollagen

Nötter av olika slag

Nötter har många egenskaper som motverkar åldrande i dina interna organ och din hud eftersom de har kollagen och andra aminosyror som ger stöd åt cellernas återupplivningsprocess.

Valnötter och mandlar innehåller omega 3 och E-vitamin. Dessa är kända för sin roll i att skydda mot inflammationer och gifter.

Använd livsmedlen i en balanserad kost för att dra nytta av fördelarna för ditt välmående!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Evans JR., Lawrenson JG., Antioxidant vitamin and mineral supplements for preventing age related macular degeneration. Cochrane Database Syst Rev, 2017.
  • Calder PC., Omega 3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochem Soc Trans, 2017. 45 (5): 1105-1115.
  • Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.