"Hemlig" ingrediens i vattenmeloner ger starka muskler

Tack vare sitt innehåll av aminosyror, speciellt arginin, är vattenmelon perfekt inte bara för sportare, utan även för andra som vill undvika trötthet och få extra energi.
"Hemlig" ingrediens i vattenmeloner ger starka muskler

Senaste uppdateringen: 04 mars, 2019

De flesta är nog överens om att fräschhet, tillfredsställelse och välmående är ord som beskriver vattenmeloner ganska bra. Det är dock möjligt att du hört vissa säga att vattenmelon “bara är vatten” och att näringsvärdet är minimalt, om inte icke-existerande.

Då lär du bli glad över att höra att varje tugga kommer med avsevärda mängder vitamin A, B6 och C, såväl som en ändlös lista av antioxidanter och aminosyror, trots att frukten ifråga består till 92% av vatten.

Utöver det innehåller den knappt något natrium eller fett. Vad mer kan vi önska?  Att den också ska ge oss mer energi och ge våra muskler motståndskraft när vi är utmattade.

Verkar det otroligt? Vattenmelon döljer en hemlighet som du kanske inte känner till, och som vi vill tala om i den här artikeln.

L-citrullin – aminosyran i vattenmeloner som ger dig energi

Skivad vattenmelon

Det är inte konstigt om du aldrig hört talas om L-citrullin tidigare. Den är mest välkänd i sportvärlden som en icke-essentiell aminosyra som hjälper atleter att förbättra sin prestationsförmåga. Termen “icke-essentiell aminosyra” kanske fångade din uppmärksamhet, så vad betyder den egentligen?

  • Icke-essentiella aminosyror är sådana som kroppen själva kan syntetisera, vilket betyder att man inte behöver äta dem varje dag i din normala kost.

Härnäst ska vi ta en titt på vad denna intressanta beståndsdel kan göra för oss.

L-citrullin – en väldigt nyttig aminosyra

Man hittar inte L-citrullin i endast vattenmeloner, utan även i kikärtor, kött, vitlök, nötter och mörk choklad. Som du kan se rör det sig om väldigt “energirika” livsmedel som inte bara förbättrar din prestationsförmåga, utan även vårdar din hälsa.

Du gläds säkert av att höra att kroppen producerar en väldigt fördelaktigt gas vid namn kväveoxid när man kombinerar aminosyrorna citrullin och arginin.

Kan du gissa vad denna gas gör? Den minskar blodtrycket och kolesterolet.

Ger oss energi

Motionerande person

L-citrullin har ytterligare en fantastisk egenskap: den minskar mängden mjölksyra och ammoniak i muskelvävnaderna. Det hjälper musklerna att återhämta sig nästan omedelbart: man märker av mindre spänningar, färre kramper och mindre trötthet.

Man återhämtar därmed sin energi och fysiska prestationsförmåga nästan på en gång.

Orsakar metaboliska förändringar

Många atleter väljer att ta tillskott baserade på L-citrullin. Det leder till metaboliska reaktioner som syntetiserar aerobisk energi och senarelägger känslan av trötthet.

Självklart är majoriteten av oss inte atleter och tävlar inte, så vi behöver inte ta dessa tillskott separat. Vad som rekommenderas är att göra det mesta av det L-citrullin som finns i vattenmeloner i kombination med alla dess vitaminer och mineraler.

Förebygger ansamling av avfallsprodukter

Vattenmelon i sallad

Att äta vattenmelon hjälper inte bara till att återhämta styrkan och motståndskraften i musklerna för att ta sig ur dimman av trötthet, utan förebygger även ansamling av avfallssubstanser i kroppen. Dessa kan visa sig i form av krämpor, smärta eller vätskeretention, bland annat.

Hjälper till att lindra erektil dysfunktion

Vattenmelon, med sitt L-citrullin, är faktiskt väldigt bra för fall av mild erektil dysfunktion. Detta för att den främjar kärlvidgning tack vare sitt kväveoxid och endotelfunktion.

Genom att förbättra blodcirkulationen naturligt kan milda fall av erektil dysfunktion lindras.  Så istället för att alltid vända oss till läkemedel borde vi istället förbättra vår livsstil och våra kostvanor.

Om problemet kvarstår är det dock bäst att tala med en specialist.

Avslutningsvis kan vi säga att vattenmeloner uppenbarligen är mycket mer än en uppfriskande sommarfrukt. Så nästa gång någon säger att de bara består av vatten kan du sätta denne på plats!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Trexler ET, Keith DS, Schwartz TA, Ryan ED, Stoner L, Persky AM, Smith-Ryan AE. Effects of Citrulline Malate and Beetroot Juice Supplementation on Blood Flow, Energy Metabolism, and Performance During Maximum Effort Leg Extension Exercise. J Strength Cond Res. 2019 Sep;33(9):2321-2329
  • Bacanli M, Dilsiz SA, Başaran N, Başaran AA. Effects of phytochemicals against diabetes. Adv Food Nutr Res. 2019;89:209-238
  • Farney TM, Bliss MV, Hearon CM, Salazar DA. The Effect of Citrulline Malate Supplementation on Muscle Fatigue Among Healthy Participants. J Strength Cond Res. 2019 Sep;33(9):2464-2470.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.