Hjälp din sköldkörtel genom att ta hand om tarmarna

24 december, 2018
Eftersom din tarmflora är en barriär mot patogener är det viktigt att du håller den frisk för att undvika infektioner. Utöver det kommer det även förbättra enzymprocesserna hos dina sköldkörtelhormon.

Visste du att du kan förbättra sköldkörtelproblem genom att ta hand om tarmarna?

I den här artikeln berättar vi vad som kan vara direkt skadligt för dina tarmar och indirekt skada din sköldkörtel. Vi ska även dela med oss av några tips och naturliga kurer som kan vara till hjälp.

Kopplingen mellan sköldkörtel och tarmar

Många överraskas av att höra att tre fjärdedelar av kroppens immunvävnad hittas i tarmarna. Om din tarmflora är frisk agerar den som en utmärkt barriär mot alla typer av patogener. Dessa inkluderar virus, bakterier, svamp och parasiter.

Om den förändras kan dock tarmarna bli en öppen dörr för dessa patogener att passera genom in i blodomloppet. Vidare stör det även vissa enzymprocesser som är kopplade till sköldkörtelhormon.

Se även: Vill du ha bättre hälsa? Börja med tarmarna

Vad kan skada tarmarna?

Tarmarna i kroppen

Det finns många faktorer som negativt kan påverka den ömtåliga balansen i tarmarna. Dessa inkluderar:

  • Att följa en dålig kost genom att äta saker som är rika på socker, mjölkprodukter och raffinerade livsmedel
  • Förstoppning
  • Antibiotika
  • Intolerans mot vissa livsmedel, såsom glukos eller laktos
  • Tarmparasiter
  • Nervositet, ångest och stress
  • Negativa känslor, såsom ilska och rädsla

Balansera tarmfunktionen

Om du är medveten om att du lider av någon form av problem i tarmarna bör du genomgå naturliga behandlingar för att skapa balans. Vid förstoppning ska du fokusera på att öka din konsumtion av livsmedel som är rika på fibrer. Vidare bör du dricka minst en och en halv liter vatten under dagen utanför dina måltider.

Om du regelbundet lider av diarré kan du dricka grönt te och ta kolbaserade tillskott.

Här kommer fyra tips som alla kan följa för att förbättra sin tarmfunktion:

En integrerad kost för att ta hand om tarmarna

Ät nyttigt

Oavsett om du lider av tarmproblem eller har friska tarmar måste din kost inkludera livsmedel som är rika på fibrer. Dessa inkluderar frukter, grönsaker, baljväxter, nötter och fullkorn. Idag innehåller majoriteten av alla mjölprodukter inga fibrer, vilket gör det svårt att ta hand om tarmarna. Istället är de raffinerade, såsom bröd, bakverk, kakor, pasta, pizza, etc.

Om du tittar noggrant kommer du dock hitta många goda och näringsrika alternativ med fullkornsmjöl, såsom råg, dinkel och annat. Du kan även prova spannmål såsom havre, hirs eller quinoa.

Var försiktig med gluten

Undvik för mycket gluten

Många med sköldkörtelproblem lider av glutenintolerans. Gluten är proteinet i vete, råg och korn. Det hittas ibland även i havre, men det är för att bearbetningen sker på samma plats som vete. Vi rekommenderar att man tar bort gluten ur sin kost för att åstadkomma stora förbättringar på bara några veckor.

Besök denna artikel: 9 hemligheter för att få kroppen du vill ha

Probiotika

Probiotiska tillskott ett av de bästa alternativen för att ta hand om tarmarna och tarmfloran. Du kommer märka av fördelarna för din hälsa från första dagen.

Vi föreslår att du väljer högkvalitativ probiotika med många bakteriestammar. Etiketten bör specificera kvantiteten, som helst ska ligga på mellan 30 och 50 miljoner CFU:er (den levande organism som kan bilda kolonier, på engelska colony-forming units).

Du bör alltid ta tarmtillskott på tom mage, speciellt på morgonen. Den bästa tiden är 05:00-07:00.

Lavemang

Probiotika för magen

Avslutningsvis är lavemang ett utmärkt sätt att rensa tarmarna på ett effektivt sätt, framförallt om du lider av förstoppning. I grunden är ett lavemang en rektal rensning med hjälp av vatten eller en medicinsk blandning.

Du kan göra det med teer såsom kamomill eller timjan, eller till och med använda kaffe för att förbättra din leverfunktion. I detta fall bör du alltid välja icke-rostat, ekologiskt kaffe. Var dock väldigt försiktig så att det inte förändrar bakteriefloran.

Det bästa är att applicera ett lavemang när du inte har bråttom, såsom innan du ska gå och lägga dig, då det ibland kan orsaka trötthet.

Håll vätskan inne så länge du kan och släpp ut när du behöver.

  • Perić, L., Milošević, N., Žikić, D., Bjedov, S., Cvetković, D., Markov, S., … Steiner, T. (2010). Effects of probiotic and phytogenic products on performance, gut morphology and cecal microflora of broiler chickens. Archiv Tierzucht.
  • Wieser, H. (2007). Chemistry of gluten proteins. Food Microbiology. https://doi.org/10.1016/j.fm.2006.07.004
  • Hadjivassiliou, M., Sanders, D. S., Grünewald, R. A., Woodroofe, N., Boscolo, S., & Aeschlimann, D. (2010). Gluten sensitivity: from gut to brain. The Lancet Neurology. https://doi.org/10.1016/S1474-4422(09)70290-X