Sex sätt minska mängden natrium i din diet

Hälsoexperter är inte är överens om hur mycket natrium som är säkert att äta, men sanningen är att de flesta av oss skulle må bra av att äta mindre av det.
Sex sätt minska mängden natrium i din diet

Senaste uppdateringen: 27 januari, 2019

Trots att många hälsoexperter inte är överens om hur mycket natrium som är säkert att äta så är sanningen att de flesta av oss skulle må bra av att konsumera mindre av det. Vår huvudsakliga källa för natrium är maten vi äter, så här kommer sex sätt att minska mängden natrium i din diet!

Att minska mängden salt i din diet hjälper till att minska blodtrycket och håller dessutom njurar, hjärta och ben friska. Vidare beskriver vi sex enkla sätt som du kan använda för att minska mängden natrium i din diet.

1. Ät hemma

Restauranger och matföretag använder stora mängder salt i sin mat. Om du vill minska mängden salt i din diet så är det bäst att laga mat hemma, där du kan vara säker på mängden salt som används. Om det är svårt att laga mat varje kväll så kan du till exempel laga på helgerna och sedan frysa in portioner med mat som du sedan kan tina när du behöver.

2. Ät mycket frukt och grönsaker

Om det är svårt att helt överge saltkaret så kan du försöka att använda mer frukt och grönsaker i din matlagning. Gör efterforskningar på vilka livsmedel som är rika i kalium, eftersom detta hjälper till att lindra effekten som natrium har på blodtryck och artär utvidgning. Om du verkligen vill neutralisera vissa av effekterna från natriumkonsumtion så ska du äta livsmedel med mycket kalium. Till exempel apelsiner, bananer, potatis, tomater, torkade aprikoser, meloner och bönor.

Grönsaker och frukter

3. Minska Natrium mängderna långsamt

Det är självklart mycket bra att minska mängden salt i din diet, men samtidigt inte särskilt praktiskt. Du kan enklare minska ditt saltintag genom att göra det i stadier om 25%, eftersom du då knappt kommer märka det. Men det är ett vetenskapligt faktum att salt är något man måste lära sig att gilla. Ju mer du äter av det desto mer van blir du.

4. Läs på förpackningarna

Det bästa sättet att undvika salt är att strunta i extremt processad mat. Istället bör du  välja färska eller minimalt processade alternativ. Därför bör du läsa om näringsinformationen på förpackningarna för att ta reda på vilka produkter som har lägst mängder natrium. Du kan till och med läsa på förpackningarna för produkter du ofta använder för att se vilka du bör undvika i framtiden, såsom kex, mineralvatten, korv, vitt mjöl, ost, skinka, etc.

5. Ät vissa livsmedel utan salt

Det är inte nödvändigt att sluta med alla produkter som innehåller salt för att hålla ditt natriumintag balanserat. Försök att använda soppor, stuvningar och grytor utan salt. Du kan därefter lägga till minimalt med salt för att få önskad smak. Frusna grönsaker och torkade bönor behöver oftast inte något salt tillagt.  Du kan även hitta saltfria kikärtor och andra grönsaker på burk.

Soppa med linser och spenat.

6. Använd kryddor och färska örter

Tvärt emot vad många tror så är salt inte den bästa smakförhöjaren för mat. Detta är istället kryddor och örter! Så istället för att låta salt dominera en rätt så kan du krydda din mat med kryddor och färska örter som till exempel curry, peppar, timjan, vitlök och lök. Dessa förbättrar inte bara smaken hos alla rätter, utan kommer även med fördelar för din hälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • CDC. (2016). Get the facts! Get the Facts: Sodium and the Dietary Guidelines.

  • Delahaye, F. (2013). Should we eat less salt? Archives of Cardiovascular Diseases. https://doi.org/10.1016/j.acvd.2013.01.003

  • Poti, J. M., Mendez, M. A., Ng, S. W., & Popkin, B. M. (2015). Is the degree of food processing and convenience linked with the nutritional quality of foods purchased by US households? American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.114.100925


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.