De bästa örterna för att gå upp i vikt

De bästa örterna för att gå upp i vikt
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Hur kan man gå upp i vikt naturligt? Det finns många som behöver gå upp i vikt, antingen för att deras läkare rekommenderar det eller för att de finner sin tanighet obehaglig eller obekväm.

Här kommer vi att ta en noggrann titt på orsakerna till varför man kan behöva gå upp i vikt samt naturliga och hälsosamma sätt att göra det på.

Det finns tillfällen när du kanske behöver gå upp i vikt på grund av hälsoproblem, perioder av stress eller sjukdomar som har gjort att du förlorat mer vikt än vad som är hälsosamt, eller så kanske du helt enkelt har en genetisk predisposition för att vara smal.

Så hur kan du gå upp i vikt på ett sunt och balanserat sätt?

Dietister hävdar att det ibland kan vara svårare än att gå ned i vikt. Många aspekter måste kontrolleras: undvik ett överskott av kalorier från processade livsmedel som orsakar allvarliga hälsoproblem över tid.

Du måste också ha tillräcklig aptit för att kunna äta alla föreskrivna måltider och även lösa eventuella medföljande matsmältningsproblem.

Men låt oss ta en noggrann titt på alla dessa aspekter samt peka ut vilka växter som kan hjälpa dig att gå upp i vikt naturligt och hälsosamt.

Varför finns det människor som inte kan gå upp i vikt?

 • Genetiska orsaker: Det finns människor som inte kan äta mer än en begränsad mängd mat. När den når magen utsöndras en rad hormoner som framkallar en mättnadskänsla som hindrar dem från att fortsätta äta.
 • Mer muskelfibrer: Vissa personers genetiska sammansättning och ärftlighet har gett dem fler muskelfibrer. Det gör att de bränner mer energi medan de vilar, vilket gör viktökning svårare.
 • Karaktär och personlighet: Det finns människor som är nervösa och rastlösa till sin natur. De är oförmögna att sitta still och är ständigt aktiva, även när de sitter: kontinuerliga ben- och armrörelser… allt detta gör att de bränner fler kalorier.
 • Svårigheter att absorbera näringsämnen: En viktig faktor är vår förmåga att tillgodogöra oss energin och näringen vi stoppar i oss. En del människor har ett sämre näringsupptag vilket gör det svårare för dem att öka i vikt.
 • Vissa sjukdomar: Till exempel giftstruma, anorexi, bulimi, kronisk diarré, depression och stress…

Örter som hjälper dig att gå upp i vikt

Bockhornsklöver

Bockhornsklöver för viktuppgång
Du kanske inte känner till denna växt, men bockhornsklöver är utmärkt för gå upp i vikt. I själva verket är den känd för att göra brösten och sätesmuskeln större om man konsumerar den på rätt sätt. Inuti finns egenskaper som liknar kvinnligt östrogen. Den är också perfekt för att minska kolesterol, stabilisera glukos i blodet och, tack vare sina fibrer, förhindra förstoppning.

Men hur konsumerar du den? Du kan normalt hitta den i hälsokostbutiker och din läkare kan även ha möjlighet att föreskriva kapslar. Men du kan vanligtvis konsumera den på följande sätt:

 • Genom dess frön.
 • Kapslar eller tabletter som säljs i hälsokostbutiker.
 • Genom dess mjöl och bereda vad som kallas egyptiskt bröd.
 • Pulver för smaksättning av olika maträtter.
 • Te eller infusion.

Det vanligaste alternativet är att dricka ett te med dess frön när du stiger upp och under eftermiddagen. Koka 2 dl vatten, lägg i 5 frön och drick det när det har dragit i ett par minuter.

Du måste dricka mycket vatten under dagen eftersom det ökar din aptit. Bockhornsklöver innehåller också saponiner som bidrar till att förbättra matsmältningen. Kalorier ackumuleras då i kroppen på ett sunt sätt, vilket leder till viktökning.

Kom alltid ihåg att dricka 2 liter vatten om dagen.

Maskros

Maskroste
Maskros primära förmåga är att agera som en tonic och stimulera aptiten. Tack vare sin söta smak stimulerar den flödet av galla och därigenom förbättras matsmältningen. För att maskros ska ha en effekt på dig måste du dricka det tre gånger om dagen. Den första koppen ska du ta strax efter att du har gått upp.

Koka fyra blommor i 2 dl vatten. Låt det dra innan du dricker det. En halvtimme senare kan du äta en banan. Att äta en banan om dagen hjälper dig också att gå upp i vikt på ett hälsosamt sätt.

Gentiana

Gentiana som te

Gentiana är en utmärkt ört som kan hjälpa dig att gå upp i vikt. Det är vanligtvis ett mycket effektivt naturläkemedel för personer som har återhämtat sig från en sjukdom och bör hjälpa dig att gå upp i vikt på ett snabbt och hälsosamt sätt för att återfå dina sunda mått.

Dess egenskaper är i huvudsak baserade på att förbättra absorption av mat och öka aptiten. Tack vare det syntetiseras alla proteiner och kalorier du stoppar i dig på rätt sätt, vilket hjälper dig att gå upp några storlekar.

Det tonar också magen och tarmarna, vilket gör det lättare för magen att söndra magsaft och ger bättre enzymabsorption. Tveka inte att prova det. Du hittar det i hälsokostbutiker där du kan köpa påsar för infusioner som du kan dricka efter varje måltid.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • García-Portilla M, Sáiz P, Bobes J. Aumento de peso y síndrome metabólico. Psiquiatría Biológica. 2015;22:3-9.
 • Abedinzade M, Nasri S, Jamal Omodi M, Ghasemi E, Ghorbani A. Efficacy of Trigonella foenum-graecum Seed Extract in Reducing Metabolic and Inflammatory Alterations Associated With Menopause. Iran Red Crescent Med J. 2015 Nov 16;17(11):e26685.
 • Valussi M. Functional foods with digestion-enhancing properties. Int J Food Sci Nutr. 2012 Mar;63 Suppl 1:82-9.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.