Teer som bekämpar matsmältningsproblem

Lider du av smärtsam matsmältning eller obekväm förstoppning? Att dricka dessa teer kan hjälpa! Drick ett dagligen för att förbättra din matsmältning.
Teer som bekämpar matsmältningsproblem

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Olika matsmältningsproblem beror på oförmågan att korrekt bearbeta mat du har ätit. Som ett resultat kan matsmältningsprocessen bli långsammare.

Det bör inte blandas ihop med dyspepsi, som är sporadiskt och inte håller i sig särskilt länge.

I den här artikeln ska vi ge dig en guide över de bästa teerna för att bekämpa matsmältningsproblem. Om du lider av det kan du prova fördelarna med dessa naturliga teer.

Varför får vi matsmältningsproblem?

matsmaltningsproblem

Det finns många anledningar till att man kan drabbas av matsmältningsproblem. Några av de vanligaste är:

Sjukdomar i mag-tarmkanalen

En av de huvudsakliga orsakerna är närvaron av sår i magen. Det är dock inte den enda orsaken. Det kan även vara på grund av gallsten, gastrit, cancer i bukspottkörteln, magcancer eller sura uppstötningar.

Vid sura uppstötningar skadar magsyran slemhinnan i magen och matstrupen. Det gör dig mer sårbar för smärta efter att du ätit.

Matvanor

Du har förmodligen hört talesättet “du är vad du äter”. Du kan förmodligen ändra det lite till “du blir sjuk baserat på vad du äter“. Det är definitivt sant.

Vissa livsmedel ökar risken att drabbas av matsmältningsproblem. Dessa kommer från en obalanserad diet med för mycket fett eller tung mat.

Samtidigt finns det flera källor till matsmältningsproblem. De kan komma från att äta för snabbt, småäta mellan måltider, äta för mycket grönsaker, dricka kaffe och tugga tuggummi.

En annan möjlig orsak som förtjänar att nämnas är intolerans mot vissa livsmedel. Ett av de mest välkända problemen är laktosintolerans.

Ytterligare ett problem är inkompatibla livsmedel. Att äta varm soppa samtidigt som man dricker kallt vatten är inte bra för din mage.

Livsmedel och giftiga substanser

magkramper

En annan anledning till att man kan drabbas av matsmältningsproblem är läkemedel. Viss antibiotika och andra starka läkemedel, såsom antidepressiva, antiinflammatoriska och kortikosteroider, kan ge matsmältningsproblem.

När det gäller giftiga substanser ska man undvika tobak.

Psykologiska problem

Stress, nervositet, ångest eller personliga problem är alla saker som kan påverka ditt matsmältningssystem. Därför mår man inte bra när man blir arg eller ledsen över något.

Teer som lindrar matsmältningsproblem

En av kurerna som våra mor- och farföräldrar använde vid magont eller dålig matsmältning var att “dricka en kopp te.”

Tro det eller ej, men mormor var faktiskt på rätt spår. Vissa teer kan minska matsmältningsproblem och dess symptom.

Här kommer några av de bästa:

Grönt te

Det finns många fördelar med att dricka det, varav majoriteten är relaterade till mag-tarmkanalen.

Till att börja med ska du veta att grönt te är ett utmärkt substitut för kaffe. Du kan dricka det kallt eller varmt beroende på årstiden och vad du föredrar.

Grönt te har många antioxidanter som uppmuntrar magsafterna att jobba och underlättar matsmältningen. Som om det inte vore nog har det även förmågan att minska gaser och inflammation.

Du kan dricka en kopp grönt te på morgonen, ytterligare en på eftermiddagen och en tredje innan du går och lägger dig. Du kan hitta det både i påsar och löst.

Kamomill med anis

kamomillte

Kamomill anses vara ett antispasmolytikum och en antiinflammatorisk ört. Den hjälper även till att lugna din mage, minska känslan av tunghet och ta bort gaser.

Eftersom kamomill är en lugnande växt har den god verkan när matsmältningsproblemen beror på nervositet eller ångest. Den är dessutom jättegod!

Drick två koppar om dagen för att se skillnad.

Dill

Dill kommer från Medelhavet och används även i matlagning. Det har vårdande fördelar som är värda att upptäcka.

Fänkål

fankal

Fänkål används också i matlagning, och kan hjälpa till att bekämpa matsmältningsproblem. Det minskar svullnad, behandlar kramper och bekämpar andra gastrointestinala problem. Samtidigt ger det en mättnadskänsla.

Det är en av de matsmältningsplantor med lenast smak, och kombineras ofta med kummin och anis.

Drick ett fänkålste så snart du upplevt de första symptomen på matsmältningsproblem.

Rölleka

Om du lider av väldig stark mag- eller tarmsmärta ska du prova te på rölleka. Rölleka har stora mängder flavonoider. Dessa hjälper till att öka ämnesomsättningen och håller dig regelbunden.

Du kan använda det för att behandla illamående och sur mage. Det har vätskedrivande egenskaper och stimulerar din lever.

Du kan hitta rölleka i hälsokostbutiker. Gör ett te på växten och drick det dagligen. På så sätt kan du njuta av alla fördelarna.

Timjan

Timjan har använts i flera sekel för att hjälpa med matsmältningen. Det är utmärkt för att lindra diarré, kramper, gaser och kräkningar.

Man rekommenderar att dricka teet på kvällen. Drick en kopp innan läggdags och säg farväl till den obehagliga känslan i magen. Det hjälper även med att bekämpa mardrömmar och sömnlöshet.

Andra växter som kan hjälpa dig att lindra matsmältning är dong quai, anis, citronmeliss, rooibos och mejram.

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Nasehi, M., Sehhatie, F., Zamanzadeh, V., Delazar, A., Javadzadeh, Y., & Chongheralu, B. M. (2013). Comparison of the effectiveness of combination of fennel extract/vitamin E with ibuprofen on the pain intensity in students with primary dysmenorrhea. Iranian journal of nursing and midwifery research, 18(5), 355-9.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3877456/
 • Oral fennel (Foeniculum vulgare) drop effect on primary dysmenorrhea: Effectiveness of herbal drug (2013). Bokaie M1, Farajkhoda T, Enjezab B, Khoshbin A, Karimi-Zarchi M.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23983742
 • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Molecular medicine reports, 3(6), 895-901.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/
 • Babaeian, M., Naseri, M., Kamalinejad, M., Ghaffari, F., Emadi, F., Feizi, A., Hosseini Yekta, N., … Adibi, P. (2015). Herbal Remedies for Functional Dyspepsia and Traditional Iranian Medicine Perspective. Iranian Red Crescent medical journal, 17(11), e20741. doi:10.5812/ircmj.20741
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4698144/
 • Thymol, thyme, and other plant sources: Health and potential uses (2018). Salehi B, Mishra AP, Shukla I, Sharifi-Rad M, Contreras MDM, Segura-Carretero A, Fathi H, Nasrabadi NN, Kobarfard F, Sharifi-Rad J.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29785774

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.