Att inta grönt te varje dag – vad händer med kroppen?

Grönt te är väldigt fördelaktigt för våra kroppar så länge vi dricker det med måtta. Den maximala rekommenderade mängden för att tillgodogöra sig alla fördelar är att inta grön te varje dag.
Att inta grönt te varje dag – vad händer med kroppen?

Senaste uppdateringen: 04 december, 2018

Grönt te är en naturlig dryck som har varit en del av traditionell kinesisk medicin i hundratals år. Dess konsumtion har gradvis spridit sig genom Asien. Nu växer det på många andra platser i världen. Till skillnad från andra typer av te går grönt te inte genom någon jäsningsprocess, och behåller därför alla sina antioxidanter och polyfenoler. Dessa substanser har goda egenskaper som hjälper din hälsa. De hjälper till med viktkontroll, och är i allmänt bra för din hälsa. Det finns många andra anledningar till att inta grönt te i måttliga mängder varje dag. I den här artikeln delar vi med oss av de främsta fördelarna.

Att inta grönt te hjälper med viktnedgång

hjalp-vid-viktnedgang

Den höga koncentrationen av polyfenoler i grönt te är relaterat till dess kapacitet att förbättra ämnesomsättningen och minska din vikt. Dessa antioxidativa substanser ökar mängden energi som spenderas och gör att kroppen inte förvarar kalorier som fett.

Skyddar kardiovaskulär hälsa

framja-hjarthalsan

Att dricka grönt te varje dag kan hjälpa diverse kardiovaskulära sjukdomar, såsom ansamling av kolesterol och cirkulationsproblem. Dess antioxidanter kan hjälpa till att sakta ner bildandet av blodproppar, rengöra artärerna och kontrollera överflödiga lipider i blodet. Många experter hävdar att dess aktiva substanser förminskar risken för hjärtattacker, stroke och trombos.

Förebygger synproblem

Utöver polyfenoler innehåller grönt te substanser som vitamin C och E, lutein samt zeaxantin, som absorberas av olika vävnader i ögat. Dessa vävnader inkluderar näthinnan, som påverkas på ett sätt som hjälper till att förebygga utvecklingen av glaukom och andra synsjukdomar. Dessa substanser hjälper tillsammans med kraften hos antioxidanter till att minska påverkan från cellulär oxidering. Cellulär oxidering är den huvudsakliga orsaken till att synen försämras.

Bekämpar vårtor

Att dricka grönt te dagligen är fördelaktigt för att motverka spridningen av humant papillomvirus (HPV). HVP är ansvarigt för vårtor. Ett av det gröna teets huvudsakliga beståndsdelar stör cellcykeln som gör det möjligt för HPV att spridas.

Kan mildra Alzheimers och Parkinsons sjukdom

forebygg-alzheimers

Tack vare dess kapacitet att sakta ner skada som orsakats av fria radikaler kan denna naturliga dryck ge positiva resultat i förebyggandet av cerebral skada. Det kan också mildra utvecklingen av sjukdomar såsom Alzheimers och ParkinsonsDess antioxidanter skapar en skyddande barriär mot de negativa effekterna från cellulär degeneration och stimulerar njuraktivitet.

Undvik njursten

Lite grönt te varje dag är ett sätt att undvika njurförkalkning, eller njursten. Dess extrakt minskar produktionen av och storleken på kalciumoxalat. Dessa finns i njurarna och bildar njurstenar.

Undvik hål i tänderna

hal-i-tanderna

Katekiner är en typ av kemisk antioxidant som finns i grönt te. Det förgör virus och bakterier som orsakar halsont, hål i tänderna och andra åkommor i munnen.

När man inte ska dricka grönt te

Det är viktigt att nämna att man i vissa speciella fall inte bör dricka grönt te. Din konsumtion bör inte överskrida två koppar om dagen eftersom för mycket kan ha negativa effekter, såsom:

  • Huvudvärk
  • Nervositet
  • Diarré
  • Svårigheter att sova
  • Irritabilitet
  • Höjd puls
  • Yrsel

Du bör heller inte inta grönt te när du tar läkemedel eller dricker alkohol. Detta på grund av dess koffein, som i kombination med andra substanser kan resultera i oönskade reaktioner. Grönt te är inte rekommenderat för gravida kvinnor eller kvinnor som ammar eftersom det kan ha negativa effekter på bebisen.

Patienter med högt blodtryck, anemi och matsmältningsproblem bör också undvika att dricka grönt te eller endast dricka små mängder under medicinsk uppsyn. Ansvarsfull konsumtion av grönt te är fördelalktigt för din hälsa. Många begår felet att dricka för mycket i sin iver att tappa vikt, utan att veta att det faktiskt skadar kroppen.

Se till att inte överskrida två koppar grönt te om dagen.

Spara