Effektiva kurer för att ta bort vårtor

Effektiva kurer för att ta bort vårtor

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vårtor är oestetiska förändringar i huden som uppkommer på grund av ett papillomvirus, som kan delas in i fler än hundra olika typer. Varje typ påverkar oss på olika sätt, då immunförsvaret är olika starkt. Den typ som orsakar vårtor är relativt ofarlig, men det finns andra typer som du bör vara mycket aktsam på, eftersom de kan resultera i allvarliga sjukdomar. Men du behöver inte vara orolig, det finns naturliga medel som effektivt kan ta bort vårtor.

Eftersom de orsakas av ett virus kan vårtor lätt spridas till olika delar på kroppen och även till andra människor. Det finns för närvarande konventionella kurer för att ta bort vårtor, men de är inte alltid 100% effektiva och har inte samma effekt för alla.

Om du är en av de som inte har lyckats ta bort dina vårtor även efter behandling kan följande tips vara av intresse. Kurerna är mycket ekonomiska, lätta att applicera och ger ofta fantastiska resultat.

Ta bort vårtor med äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger är en av de huskurer som är den mest använda på grund sina medicinska egenskaper. Utöver att vara mycket ekonomisk är den även väldigt effektiv för att ta bort vårtor. Vinägern gör detta genom att attackera vävnaden som har infekterats med viruset.

Du kommer att behöva:

  • 2 matskedar äppelcidervinäger
  • Bomullstussar

Hur gör man?

Blötlägg bomullen i äppelcidervinäger, krama ur den och applicera sedan direkt på vårtan. Täck över med en gasväv och låt verka under natten. Ta av den nästa morgon och upprepa varje kväll tills du har fått ett bra resultat (det kan ta en till två veckor).

Bananskal

Eliminera vårtor med bananskal
Banan är bra för hälsan och huden, och i det här fallet är det innehållet av ett proteolytiskt enzym i skalet som vi använder oss av. Det löser upp vårtan tills den försvinner.

Du kommer att behöva:

  • 1 bananskal

Hur gör man?

Ät upp en banan och använd skalet direkt på vårtan. Tvätta sedan händerna ordentligt för att undvika att vårtorna sprids. Upprepa tills du har fått bra resultat.

Vitamin C

Om du applicerar vitamin C direkt på vårtan kan du motverka viruset. Denna kur har varit populär sedan några år tillbaka, och de som har provat har visat på bra resultat.

Du kommer att behöva:

  • 1 C-vitamintablett
  • 1 mortel
  • Lite citronjuice

Hur gör man?

Krossa tabletten i morteln och häll sedan i några droppar citronjuice tills du har fått en massa. Applicera denna direkt på vårtan, täck över med ett förband och låt verka under natten. Upprepa varje dag.

Basilika

Ta bort vårtor med basilika

Basilika är ett annat bra alternativ för att ta bort vårtor och motverka viruset.

Du kommer att behöva:

  • 1/2 dl färsk basilika
  • Gasbinda eller annat omslag

Hur gör man?

Tvätta basilikan ordentligt och krossa den tills du har fått en massa. Applicera direkt på vårtan och täck över med en gasbinda eller liknande. Låt verka under natten och upprepa varje dag i två veckor.

Maskros

Maskrosor är faktiskt väldigt effektiva mot vårtor. Om du har några i din trädgård kan du använda dem.

Du kommer att behöva:

  • 1 maskros
  • 1 omslag

Hur gör man?

Dra av kronan från en maskros och pressa fram saften. Applicera detta direkt på vårtan och täck sedan med ett omslag eller en gasbinda. Gör det två gånger per dag.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Guarrera, P. M. (2005). Traditional phytotherapy in Central Italy (Marche, Abruzzo, and Latium). Fitoterapia, 76(1), 1–25. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2004.09.006
  • Joshi, R. (2014). Chemical composition and antimicrobial activity of the essential oil of Ocimum basilicum L. (sweet basil) from Western Ghats of North West Karnataka, India. Ancient Science of Life, 33(3), 149. https://doi.org/10.4103/0257-7941.144618
  • Kaurinovic, B., Popovic, M., Vlaisavljevic, S., & Trivic, S. (2011). Antioxidant Capacity of Ocimum basilicum L. and Origanum vulgare L. Extracts. Molecules, 16(9), 7401–7414. https://doi.org/10.3390/molecules16097401
  • Martinez, M., Poirrier, P., Chamy, R., Prüfer, D., Schulze-Gronover, C., Jorquera, L., & Ruiz, G. (2015). Taraxacum officinale and related species—An ethnopharmacological review and its potential as a commercial medicinal plant. Journal of Ethnopharmacology, 169, 244–262. https://doi.org/10.1016/j.jep.2015.03.067
  • Prakash, B., Sumangala. C.H., Melappa, G., & Gavimath, C. (2017). Evaluation of Antifungal activity of Banana peel against Scalp Fungi. Materials Today: Proceedings, 4(11), 11977–11983. https://doi.org/10.1016/j.matpr.2017.09.119

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.