Choklad är nyttigt för den kognitiva funktionen

Så länge du inte äter för mycket av det, och ser till att kombinera det med en hälsosam kost, kan en liten mängd choklad vara nyttigt för hjärnaktiviteten.
Choklad är nyttigt för den kognitiva funktionen

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Om det är något vi alla kan äta med en gnutta skuldkänslor så är det choklad. Det är en typ av tröstmat för många. En lockelse som vi ibland ger efter till,  och ibland försvårar det även våra försök att gå ner i vikt. Men det finns ändå väldigt få saker som når upp till nöjet av att äta en lagom mängd ordentlig choklad – det kan faktiskt vara nyttigt!

Mörk choklad är bättre för hälsan, men nya studier har visat att även en liten bit mjölkchoklad kan vara nyttigt för kroppen.

Enligt en nyligen publicerad studie som utfördes vid Research Center for Nutritional Physiology på University of South Australia blir hjärnan kvickare och din koncentrationsförmåga samt ditt minne förbättras av att du äter choklad åtminstone en gång i veckan.

Det är definitivt ett resultat vi alla kan glädjas över att se! Och det är därför vi vill dela med oss av studien i dagens artikel.

Choklad är nyttigt för den kognitiva funktionen

Du har säkert redan hört att det finns många olika typer av choklad och alla är inte hälsosamma. Den choklad du skulle köpa från en kommersiell producent är inte nödvändigtvis något kroppen mår bra av.

Alla chokladsorter som innehåller en hög andel socker eller konserveringsmedel har utan tvekan en negativ effekt på dig. Det kan vara dåligt för hjärnfunktionen, öka kolesterolvärden eller öka risken för en stroke. Alla dessa följder förvärras om du redan lever ett stillasittande liv.

Doktor George Crichton berättar att man som mest borde äta 25-28 gram choklad om dagen.

Mjölkchoklad

Du kan gå över den mängden några få gånger i veckan, men det bästa vore om du höll dig inom de ramarna, och framförallt åt choklad av hög kvalitet.

Läs mer om detta här nedanför.

Att äta mörk choklad under graviditeten förbättrar fostrets utveckling

Enligt en annan studie som utfördes vid University of Atlanta ska mörk choklad vara väldigt rik på en kraftfull antioxidant vid namnet flavonol.

När gravida kvinnor förtär mellan 20 till 25 gram av mörk choklad om dagen under sin graviditet blir moderkakan friskare och kvinnan lider också en mindre risk att råka ut för graviditetstoxikos, som annars skulle innebära ett förhöjt blodtryck.

Intressant, eller hur?

Choklad kan beskydda dig från hjärt- och hjärnsjukdomar

Nyckeln är ännu en gång flavonoiderna tillsammans med mineraler såsom magnesium, som kan stärka både hjärtat och hjärnan.

 • University of Aberdeen i Skottland har utfört en 12 år lång studie där de översåg hälsan hos 20 000 medverkande, inklusive en grupp människor som åt mellan 30 och 40 gram choklad om dagen. De övriga medverkande undvek aktivt ätandet av choklad och undvek dessutom till en mindre grad konsumtionen av alkohol.
 • Resultaten var väldigt upplysande. De deltagare som regelbundet åt choklad i små mängder, kombinerat med en tämligen aktiv livsstil, hade friskare hjärta och hjärna.

Mörk choklad, liksom mjölkchoklad, är nyttigt för den kognitiva funktionen

Hjärnan i närbild

I början av artikeln föreslog vi att det kan vara nyttigt att äta en liten mängd choklad varje dag. Följande är de positiva effekterna det kan ha på din kropp:

 • Ditt visuella minne och din organisationsförmåga förbättras.
 • Arbetsminne utökas, vilket förbättrar din förmåga att analysera data, behålla information samt skapa ny information.
 • Ditt korttidsminne och långtidsminne stärks.

Och nu undrar du kanske hur alla dessa förändringar kan tänkas ske från bara några få gram choklad.

Forskarna inblandade i de tidigare nämnda studierna följde människor mellan 19 och 98 års ålder under spannet av 30 år, och fann att resultaten var överväldigande positiva. Här är varför:

 • Ämnet flavonol i chokladen förbättrar kopplingarna mellan dina hjärnceller.
 • Blodflödet och mängden blod till hjärnan ökar.
 • Små mängder koffein i choklad gör dig mer vaken utan att dina höja stressnivåer eller belasta kroppen på annat sätt.
 • Något annat intressant är att kakao innehåller oljesyra, en typ av enkelomättat fett som hjälper till att reglera och kontrollera LDL-kolesterol.
Löpande par

Sammanfattningsvis är det viktigt att upprepa att choklad i sig självt aldrig kommer att ge dig alla dessa fördelar om du inte även håller en hälsosam kost vid sidan om. Du måste även se till att röra på dig en hälsosam mängd och undvika en stillasittande livsstil.

Choklad bör ätas som om det vore en gåva från naturen själv: i små, regelbundna mängder och parat med en hälsosam livsstil.

Tänk på det så kommer du, och din hälsa, att tacka oss senare.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Kerimi A, Williamson G. The cardiovascular benefits of dark chocolate. Vascular Pharmacology. 2015.
 • Crichton GE, Elias MF, Alkerwi A. Chocolate intake is associated with better cognitive function: The Maine-Syracuse Longitudinal Study. Appetite. 2016;
 • Socci V, Tempesta D, Desideri G, De Gennaro L, Ferrara M. Enhancing Human Cognition with Cocoa Flavonoids. Front Nutr. 2017;
 • Saftlas AF, Triche EW, Beydoun H, Bracken MB. Does Chocolate Intake During Pregnancy Reduce the Risks of Preeclampsia and Gestational Hypertension? Ann Epidemiol. 2010;
 • Kwok CS, Boekholdt SM, Lentjes MAH, Loke YK, Luben RN, Yeong JK, et al. Habitual chocolate consumption and risk of cardiovascular disease among healthy men and women. Heart. 2015;

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.