Dessa nötter är fantastiska för din hälsa

Vissa pratar ibland illa om dem, men nötter och frön kan vara fantastiska för din hälsa, så länge du äter dem med måtta. Lär dig mer om hur de kan förbättra din hälsa i den här artikeln!
Dessa nötter är fantastiska för din hälsa

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Alla vet vi att nötter och torkad frukt är som magi för hälsan och skönheten. Man kan säga att de innehåller mest näringsämnen i de minsta paketen. Som om det inte vore nog innehåller de vegetabiliskt fett, vilket också är supernyttigt. I den här artikeln ska vi berätta för dig vad varje nöt erbjuder och vilka du bör äta beroende på dina hälsoproblem.

Nötter och frön – det kompletta paketet

nötter och torkad frukt i skålar

Världshälsoorganisationen (WHO) har satt nötter på sin lista över rekommenderade livsmedel i nyttiga koster. Trots det äter vi dem normalt sett inte i rätt mängder eller på rätt sätt, vilket gör att vi går miste om deras fördelar. Problemet är inte att vi inte äter tillräckligt av dem, utan att vi gör det fel. Vi gillar att äta dem friterade, saltade eller täckta i socker som desserter.

Nötter är bara nyttiga om de äts råa tillsammans med andra nyttiga livsmedel, såsom i sallader eller med ångade grönsaker. Den dagliga rekommenderade mängden är runt 50 gram. Dessa små juveler är perfekta för att hantera olika typer av hälsoproblem och täcker många grundläggande behov. De må inte göra mirakel på egen hand, men de kan verkligen hjälpa till i behandlingar.

Säg vad som är fel så säger jag vilka nötter eller frön du ska äta

Det finns minst en nöt där ute som har kraften att hjälpa dig lindra det hälsoproblem du lider av. Vi ska berätta om de viktigaste:

För högt kolesterol: mandlar, hasselnötter och valnötter

Alla tre innehåller enkelomättade fetter som förbättrar den kardiovaskulära hälsan och rensar bort fett och kolesterol från blodet. Att konsumera 60 gram av en blandning av mandlar, valnötter och hasselnötter kan minska ditt dåliga kolesterol (LDL) med nästan 80%.

Dessa nötter förebygger även hjärtsjukdom och balanserar blodtrycket. Framförallt hasselnötter har visat sig minska mängden av en aminosyra vid namn homocystein, som kan skada artärväggarna. Vidare innehåller mandlar flavonoider, som stödjer immunförsvaret.

För förstoppning: macadamianötter, valnötter och pistasch

nötter i korg

När du inte kan gå på toaletten är torkade frukter såsom russin och aprikoser rekommenderade. Detta eftersom båda innehåller en god mängd fibrer. Men de kurer som din mormor gav dig är inte dina enda alternativ.

Det har bevisats i flera studier att pistaschnötter tillhandahåller 10% av detta näringsämne, medan valnötter ger dig 6,5% och macadamianötter 5%. Det bör även påpekas att de har förmågan att minska din risk för koloncancer. En handfull av dem är perfekt för att ta hand om förstoppning.

För viktproblem: mandlar, hasselnötter och valnötter

Det är samma kombination som för högt kolesterol. Vissa tror att nötter inte är bra för de som lider av fetma, men det är inte sant. När man äter de i måttliga mängder kan de vara perfekta för att hjälpa dig bli smalare.

Personer som äter mandlar, hasselnötter eller valnötter regelbundet löper mindre risk att gå upp i vikt och bli feta. Det är huvudsakligen för att de är väldigt mättande. Om du äter 60 ml nötter får du i dig tillräckligt med kalorier för att inte bli hungrig på flera timmar. Vidare innehåller de väldigt högkvalitativa, nyttiga, vegetabiliska oljor.

För diabetes: mandlar, cashew, pinjenötter och pistasch

nötter i hjärtformad skål

Dessa erbjuder stora mängder mineraler (inklusive järn, kalcium och magnesium). Om vi fokuserar på bara en av dessa, magnesium, kan vi säga att cashewnötter innehåller 292 mg för varje 100 g, mandlar 270 mg och pinjenötter 251 mg. Det har bevisats att magnesium är bra för insulinresistens och därmed hjälper till att förebygga diabetes samt förhindra att den blir värre.

När det kommer till kalium innehåller pistaschnötter stora mängder, och en brist på detta mineral är en riskfaktor för diabetes.

För degenerativa hälsoproblem: mandlar och hasselnötter

Demens och Alzheimers sjukdom är två av de vanligaste degenerativa sjukdomarna. Nötter rent generellt och framförallt mandlar samt hasselnötter kan sänka risken för att få dem. Anledningen är för att de innehåller mycket vitamin E, vilket förebygger kognitiv försämring över tid. Mandlar har 25,6 mg per 100 g och hasselnötter 17,5 mg.

För smärtsam menstruation: pistasch

nötter i träsked

Om premenstruellt syndrom är ett problem för dig, om du drabbas av smärtsam menstruation eller om du blir väldigt irriterad är pistasch nöten för dig. De innehåller stora mängder vitamin B6, vilken enligt flera studier hjälper till med depression som orsakas av menstruation. De kan även hjälpa dig att undertrycka aptiten och hindra dig från känslomässigt ätande (ytterligare ett typiskt problem).

Pistaschnötter har 1,7 mg vitamin B6 per 100 g.

För trötthet: mandlar

Om du vill ha bättre prestationsförmåga på jobbet eller när du sportar, om du känner som om du skulle kunna somna var som helst och om du har problem att få saker och ting gjorda kan mandlar hjälpa. Ät 75 g om dagen för att reglera kolhydratreserverna, transporten av syre och metabolismen. Som om det inte vore nog innehåller de även antioxidanter.

Kalciumförlust i benen: mandlar och pinjenötter

nötter upplagda på fat

Nötter är en utmärkt källa till kalcium och rekommenderas därför för veganer eller personer som inte äter mjölk för att de är laktosintoleranta. En av nötterna som innehåller mest av detta mineral är mandlar (269 mg per 100 g). Pinjenötter innehåller avsevärda mängder zink (6,45 mg per 100 g) – ett mineral som uppmuntrar bentillväxt och också styrka.

En handfull av båda om dagen ger dig starkare ben! De är därför perfekta för äldre människor och kvinnor efter klimakteriet.

Huvudbild från wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Coates AM., Hill AM., Tan SY., Nuts and cardiovascular disease prevention. Curr Atheroscler Rep, 2018.
  • Christodoulides S., Dimidi E., Fragkos KC., Farmer AD., et al., Systematic review with meta analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adutls. Aliment Pharmacol Ther, 2016. 44 (2): 103-16.
  • Wyatt KM., Dimmock PW., O’Brien PM., Efficacy of vitamin b6 in the treatment of premenstrual syndrome: systematic review. BMJ, 1999.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.