Myter om diabetes du helt måste glömma

Myter om diabetes du helt måste glömma

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

När en person får diagnostiseras med diabetes är det svåraste att svälja de uppoffringar som måste göras. Inget mer bröd eller gryner, och en lång rad andra saker man måste uppoffra enligt de otaliga myter om diabetes du säkerligen hört.

Fem minuter har gått sedan du fick reda på att du har diabetes, men du tänker redan hur svårt det måste vara ett leva med ett tillstånd som kräver så mycket vård av hälsan.

Även om det är en kronisk sjukdom som drabbar upp till 8,5% av världsbefolkningen är mycket av det som crikluerar om denna sjukdom faktiskt bara myter om diabetes du måste glömma.

Myter om diabetes: typ 1 och typ 2 liknar varandra

Diabetes 1 och 2 är inte desamma

Det här är en av de myter om diabetes som får många att blanda ihop behandlingarna för dessa två tillstånd, vilket kan leda till allvarliga medicinska problem. Tänk dig till exempel att du har fått diagnosen diabetes typ 2, men din familj köper medicin för att kontrollera diabetes typ 1.

Din familj hade säkert goda avsikter, men istället för att hjälpa dig har de förvärrat situationen.

Det är viktigt att lära sig vad båda typerna av diabetes är för att undvika problem.

  • När en person diagnostiseras med diabetes typ 1 betyder det att dennes kropp inte producerar insulin.

Insulin är ett hormon som bukspottkörteln producerar och som alla behöver. Insulin tillhandahåller cellerna i din kropp med energi i form av glukos.

Diabetes typ 1 är an autoimmun sjukdom som får kroppen att felaktigt attackera cellerna som producerar insulin.

  • Tvärtom dyker diabetes typ 2 upp när kroppen producerar insulin men inte använder det effektivt. När någon har denna typ av diabetes betyder det att kroppen lider av insulinresistens.

Om du har denna typ av diabetes är det möjligt att du kan behöva extra doser insulin för att må bättre.

Myt: diabetessjuka måste använda insulin

Den här myten hör ihop med myten ovan. Många tror att alla som har diabetes måste injicera sig själva med insulin.

Sanningen är att det bara är fallet för patienter med diabetes typ 1, medan endast 30% av de med diabetes typ 2 använder insulin.

Detta eftersom man kan kontrollera diabetes typ 2 med orala mediciner som verkar för att minska mängden socker i blodet, och även främjar ökningen av insulin i kroppen.

Båda typer av diabetes kan kontrolleras genom att följa en träningsrutin och hälsosam kost för att undvika höga blodsockernivåer och även hålla blodtrycket balanserat.

I fallet med diabetes typ 2 kan du minska ditt bruk av läkemedel om du har god hälsa. Men som vi påpekat ovan kommer de med diabetes typ 1 alltid behöva använda insulin, utöver att följa rekommendationerna ovan.

Myter om diabetes: man kan inte äta kolhydrater

Självklart kan diabetiker äta kolhydrater

Självklart kan du äta kolhydrater! Men om du har diabetes får du givetvis bara äta mindre mängder. Det betyder dock inte att du helt måste sluta äta dem.

För att motbevisa den tredje av våra myter om diabetes borde du besöka en näringsexpert, så att denna kan indikera mängden kolhydrater du kan konsumera.

Ett sug är inte negativt, men du måste se efter din hälsa för att kunna belöna dig själv då och då. Om detta ätande blir en daglig vana sätter du dock din hälsa i riskzonen, och kanske till och med ditt liv.

Sluta med följande kolhydrater eftersom de är syntetiska och har lågt näringsvärde:

  • Bröd
  • Socker
  • Sötningsmedel
  • Läsk
  • Sötsaker

Det finns kolhydrater rika på fibrer, såsom de som finns i linser, bönor, pumpa och potatis. Dessa saktar ner matsmältningen och hjälper dig att bibehålla relativt stabila blodsockernivåer.

Myter om diabetes: att äta för mycket socker orsakar diabetes

Det är den vanligaste av myterna om diabetes. Många studier har faktiskt bevisat att konsumtion av för mycket socker inte orsakar tillståndet.

Istället är diabetes ett svar på ett komplicerat förhållande mellan kolhydrater och socker.

Du kan även drabbas av diabetes om sjukdomen finns i din familj, på grund av din vikt eller på grund av sättet din kropp justerar sig till ovan nämna faktorer.

Vidare måste du komma ihåg att alla sockerarter inte kan likställas. Fruktosen du hittar i frukt orsakar till exempel mindre skada på din hälsa än sockret du hittar i sötsaker.

Myt: det är inte en allvarlig sjukdom

Diabetes är en allvarlig sjukdom

Sjukdomen är ganska allvarlig. Det faktum att diabetes inte kan döda dig betyder inte att den inte orsakar komplikationer. Om du inte tar till rätt åtgärder för att kontrollera problemet riskerar du att:

Det är sorgligt att se personer med diabetes som slutar ta hand om sig själva eftersom de tror att deras sjukdom inte kan döda dem. Även om det är sant bör man komma ihåg att komplikationerna kan vara väldigt allvarliga.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.