6 ovanliga anledningar till hjärtklappning

Brist på fysisk aktivitet kan, precis som för mycket fysisk aktivitet, vara utlösare för hjärtklappning. Därför måste du hitta en medelväg för att ta hand om din hälsa.
6 ovanliga anledningar till hjärtklappning

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Känner du av hjärtklappning utan att veta vad orsaken är? Även om du kanske inte tror det kan anledningarna variera stort, och de är inte alltid uppenbara.

Orsakerna kan som sagt vara många, och idag ska vi dela med oss av några av de största. Notera dem (men oroa dig inte mer än nödvändigt).

Vad är egentligen hjärtklappning?

Vad är hjärtklappning?

Innan vi går in på anledningar till hjärtklappning bör du veta att det är ett tillstånd där hjärtat kan kännas tungt. Det beror på att det slår snabbare än normalt. Vissa beskriver det som en fladdrande känsla.

Hjärtklappningarna brukar komma tillsammans med:

 • Yrsel
 • Illamående
 • Panikattacker
 • Hals- och nacksmärta

Anledningar till hjärtklappning

Om du upplever ovanlig hjärtklappning är det viktigt att du analyserar din livsstil. Generellt kan små förändringar räcka för att lösa problemet.

1. Ångest

Ångest kan orsaka hjärtklappning

Ångest är en av de största anledningarna till varför du känner av hjärtklappning. Det är viktigt att veta hur man kontrollerar sina känslor vid en panikattack.

Hjärtklappning som beror på ångest är ingen större riskfaktor, men du bör försöka lugna dig och ta kontroll över känslorna så att problemet försvinner. Ett alternativ är att lägga dig ned och tänka på något lyckligt eller avslappnande. Det kommer hjälpa dig att glömma din puls.

Sakta men säkert kommer du känna att hjärtat återgår till sin normala hastighet. Det är också en bra idé att undvika koffein när du upplever en ängslig period. Välj istället en kopp kamomill- eller myntate.

2. Stress

Om du ofta är stressad kan ditt hjärta bli lidande. En annan anledning till hjärtklappning är därför en hetsig livsstil. Det beror på att ditt blodflöde saktar ned, vilket kan orsaka problem med blodtrycket och hjärtat.

Om du upplevt konstanta hjärtklappningar under de senaste dagarna ska du prova att:

 • Träna mer för att frigöra energi och stress
 • Leda en lugnare livsstil
 • Göra ett tydligt schema för ditt arbete

3. Brist på fysisk aktivitet

Undvik stillasittande

Är du en av dem som undviker sport till varje pris? Kanske bör du återetablera denna vana för att leva ett friskare liv?

Även om du kanske inte tror det så är för lite fysisk aktivitet ytterligare en av anledningarna till hjärtklappning. Det är viktigt att träna minst 30 minuter två gånger per vecka.

För många räcker det att promenera från huset till jobbet eller matbutiken. Många fitnessexperter säger dock att du bör utföra fysisk aktivitet där det enda målet är att träna.

I grund och botten kommer din kropp inte registrera aktiviteten som träning om du inte tar dig tid att sätta på dig träningskläder och planera din aktivitet.

4. För mycket fysisk träning

Vi vet redan att för mycket av något aldrig är bra, och att träna för mycket är inget undantag. De negativa effekterna blir ännu mer märkbara om du är 40 år eller äldre, eller om du väljer att ägna dig åt väldigt påfrestande sporter.

Det är ytterligare en anledning till att du kan känna hjärtklappning även om kroppen verkar vara i bra vila. För att se till att dina fysiska aktiviteter inte orsakar hjärtklappning ska du komma ihåg att:

 • Utföra aktiviteten i en rytm som matchar din personliga förmåga.
 • Påbörja aktiviteten lätt och sedan öka i takt med att dina förmågor blir bättre.
 • Be om hjälp från en personlig tränare eller fitnessinstruktör.
 • Tala med din läkare innan du börjar med nya sporter.
 • Värm upp innan du börjar träna.

5. Lågt blodtryck

Har du lågt blodtryck?

Lågt blodtryck är ett tillstånd som kan vara väldigt farligt. Det attackerar hjärtat direkt och kan därför leda till hjärtklappning och en känsla av tyngd i hjärtat.

Om din läkare diagnostiserat dig med låg blodtryck är det väldigt viktigt att du gör allt denne säger åt dig för att lindra det. Det viktigaste är att du inte låter det förvärras och att du slipper byta mediciner.

För att förebygga att hjärtat försämras ska du begränsa dig till en kort promenad om dagen.

6. Tidigare hjärttillstånd

Tidigare hjärttillstånd

Har du någonsin haft ett hjärttillstånd? Vissa lider av hjärtproblem under barndomen som med tiden försvinner. Problemet är att tiden, stress och dåliga vanor kan vara möjliga anledningar till att du återigen drabbas av hjärtklappning.

Om du haft ett tidigare tillstånd är det viktigt att komma ihåg att:

 • Undvika stora mängder koffein och alkohol.
 • Träna regelbundet men inte till överdrift.
 • Regelbundet bekräfta eventuella medicineringsändringar med din läkare.

Som du kan se finns det många olika anledningar till hjärtklappning. Vi rekommenderar att du alltid uppmärksammar det och tar tag i orsakerna.

Om det bara händer sporadiskt och sällan behöver du inte oroa dig, men se det som en signal för att du borde börja leva en mer hälsosam livsstil. Om du ofta får hjärtklappning bör du träffa en hjärtläkare så snart som möjligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.