Vanliga typer av ångest: de 7 främsta

Är det generaliserad ångest, en fobi eller ett tvångssyndrom? Lär dig mer om de olika typerna av ångest och vad som skiljer dem åt.
Vanliga typer av ångest: de 7 främsta

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Ångest är ett vilddjur som många av oss ställs öga mot öga med då och då. Man kan tro att det rör sig om ett enda problem, men egentligen finns det olika grader, källor och personliga situationer som bidrar till ångest. Inom psykologi skiljer specialister mellan sju vanliga typer av ångest.

7 vanliga typer av ångest

Först och främst vill vi tydliggöra att ångest är en normal känsla. När det hanteras på rätt sätt är det vad som sätter dina psykologiska mekanismer i rörelse för att hjälpa dig hantera ovissa situationer eller när du måste pressa dig själv väldigt hårt. Ofta överväldigas vi dock av våra känslor, och hjärnan sätter igång en serie processer som får oss att helt förlora kontrollen.

Att förstå lite mer om de sju vanligaste typerna av ångest kan hjälpa dig att hantera det, men kom ihåg att om du har förlorat kontrollen och känner dig totalt hjälplös kanske du behöver hjälp av en specialist.

1. Generaliserat ångestsyndrom

vanliga-typer-av-ångest

Generaliserat ångestsyndrom (GAD) är en av de vanliga typer av ångest som drabbar miljontals människor. Vi kan alla någon gång uppleva den mentala påfrestning och nervositet som inledningsvis inte har någon specifik källa, men om du ständigt upplever ångest för flera saker samtidigt i sex månader eller mer kan du ha generaliserat ångestsyndrom.

Generaliserad ångest får dig att känna djup ovisshet och en skrämmande känsla av tomhet.  Ångest kan ha flera utlösare: en kommande jobbintervju, ett föredrag inför publik, att byta rutin, en konflikt, att prova något nytt…

Det beror dock inte alltid på en specifik situation. Generaliserat ångestsyndrom kan också ha en rotorsak: att jämt leva i ett tillstånd av oro.

Här är några symptom:

 • Konstant rastlöshet, irritabilitet, nervositet eller förlust av kontroll.
 • Trötthet, frekvent brist på energi.
 • Spända muskler, speciellt i rygg, nacke och axlar.
 • Koncentrationssvårigheter vid sysslor eller uppgifter.
 • Besatthet av negativa tankar och katastroftankar.

2. Social fobi

social-fobi-är-en-typ-av-ångest

Social fobi får dig att känna konstant obehag, rastlöshet och oro på grund av sociala händelser. I kategorin finns folk som inte gillar utrymmen med för mycket människor, speciellt om de måste göra något som att hålla tal eller delta i en debatt. Det kan utlösas från något så enkelt som att lämna tillbaka ett klädesplagg.

Symptomen är:

 • Rädsla eller hjälplöshet inför främlingar eller situationer.
 • Ångest över att dömas eller iakttas av andra.
 • Kallsvettningar, stammande och en djup tomhet i magen när man presenteras för någon ny eller stöter på ett scenario man inte kan kontrollera.

3. Panikångest

kvinna-med-ångest

Panikångest är en väldigt handikappande ångeststörning som uppstår när du känner en tydlig övertygelse att du kommer att dö, håller på att få en hjärtattack, kommer att hamna i en olycka eller att någon vill skada dig.Din ångest och dina panikattacker kan faktiskt ge upphov till panikångest i en evigt ond cirkel, av rädsla för att de ska inträffa igen.

Panikattacker är intensiva fysiska och mentala känslor som utlöses av stress. Ibland kan det till och med inte finnas någon tydlig orsak alls, hur konstigt det än må låta. Det är en väldigt komplex åkomma som bara kan förstås av någon som har upplevt det.

Här kommer några av symptomen:

 • Hög puls
 • Stora svettningar
 • Avdomnad eller svaghet
 • Utomkroppsupplevelser
 • Svårigheter att andas
 • Känslor av yrsel
 • Bröst- eller magsmärta
 • Problem med matsmältningen

4. Agorafobi

Andra vanliga typer av ångest har att göra med fobier. Alla har nog hört talas om agorafobi: en rädsla för offentliga platser. 

Vi vill tydliggöra att de som lider av agorafobi, eller torgskräck, inte nödvändigtvis är oförmögna att lämna sina hem. Många med fobin gör det, men är begränsade till sina vanliga rutter: hem, arbete, matbutiken, etc.

Vi vill också påpeka att agorafobi är relaterat till panikångest. När en person som lider av det befinner sig på en offentlig plats, speciellt befolkade, trånga platser, utlöser de symptomen vi nämnde ovan.

5. Specifika fobier

fästingar-och-kryp-kan-skapa-ångest

De flesta av oss har någon form av specifik fobi: rädsla för spindlar, clowner, höga ljud, åska, knivar… Dessa är normala rädslor som inte blir ett problem förrän du börjar bli besatt av dem, så pass att det påverkar din livskvalitet.

Om du till exempel slutar gå hemifrån för att du är rädd för att stöta på spindlar, regn och åska, att bitas av en hund, etc., så kanske du lider av en allvarlig fobi.

Dessa är symptomen:

 • Överdriven och konstant rädsla för en specifik sak.
 • En omedelbar känsla av hot eller attack.
 • Total oförmåga att kontrollera din rädsla, trots att du vet att den är irrationell.
 • En komplett begränsning av din normala rutin.

6. Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD)

ung-kvinna-ser-sliten-ut

Dessvärre är din säkerhet i livet aldrig garanterad, precis som att du kanske inte alltid kommer vara skyddad, respekterad och älskad. Traumatiska händelser lämnar sina märken. Olyckor, bråk, förluster och chock kan förändra dig och såra dig inifrån och ut.

Symptomen på posttraumatiskt stressyndrom är som följer:

 • Återupplever trauman: det vanligaste symptomet är att konstant återuppleva traumat. Ofta räcker det med en utlösare för att komma ihåg vad som hände i ditt förflutna och återuppleva allt lidande.
 • Återkommande ångest är ytterligare en faktor. Traumat från händelsen kanske bleknar över tid, men det förändrade dig på ett verkligt sätt.
 • Ångesten fortsätter att närvara på många olika sätt i vardagliga situationer: sömnlöshet, trötthet, koncentrationssvårigheter, etc.

7. Tvångssyndrom

handtvätt-kan-vara-utlopp-för-ångest

Tvångssyndrom är den sista av de vanliga typer av ångest vi tar upp här. Det kan ha en väldigt destruktiv form. De som observerar det utifrån förstår aldrig varför personen envisas med till synes meningslösa ritualer, manier och repetitiva beteenden. Men det är viktigt att veta hur man skiljer tvångsmässiga handlingar och besattheter, för de inte är samma sak. Följande är några saker som skiljer dem och som otvivelaktigt är bra att känna till:

Besattheter är orosmoln som inte kretsar kring en specifik (och nästan alltid negativ) tanke som en person inte kan släppa (någon tänker skada eller överge mig…).  Tvångstankar är å andra sidan handlingar en person gör för att hantera besattheter. Att till exempel låsa och återigen låsa bilen fem gånger gör att du känner dig säker, och att tvätta händerna om och om igen förhindrar att de infekteras av något.

Kom ihåg: alla känner vi ångest ibland

Avslutningsvis vill vi påpeka att dessa sju vanliga typer av ångest är de huvudsakliga kliniska kategorierna, som kan kräva specifika behandlingar beroende på källan till problemet. När ångesten inte når dessa extrema nivåer är det dock inget annat än en normal känsla som kommer och går. Du måste bara lära dig att hantera det ordentligt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.