7 tillfällen när du absolut inte bör träna

Träning må vara ett hälsosamt utövande för din hälsa, men det är viktigt att veta när man ska undvika det. Trots att det nästan alltid ger positiva resultat klarar kroppen helt enkelt inte av pressen ibland.
7 tillfällen när du absolut inte bör träna

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Fysisk träning är en av de bästa vanorna du kan ha för att ta hand om din fysiska och mentala hälsa. Det är enkelt att inkludera i vardagen, tar inte alltför mycket tid och kommer med så många fördelar att allt annat bleknar i jämförelse, även om det finns tillfällen när du inte bör träna.

Träning är faktiskt ett av de mest effektiva sätten att öka din energikonsumtion för att kontrollera vikt och förebygga diverse sjukdomar. Vidare har det positiva effekter på din kognitiva funktion, fysiska uthållighet och andra aspekter som ökar din produktivitet.

Även om daglig träning är rekommenderat finns det dock som sagt vissa tidpunkter när du inte bör träna, eftersom det kan ha negativa konsekvenser. Eftersom många inte är medvetna om det vill vi dela med oss av de sju huvudsakliga idag.

1. När du har feber

Kvinna med feber

Infektioner som kommer med feber, smärta eller generell sjukdomskänsla är ditt immunförsvars svar på virus eller bakterier. I en sådan situation förlorar du din fysiska styrka, och det blir väldigt svårt att träna. Att träna stoppar temporärt ditt immunförsvar, vilket leder till ytterligare energiförbrukning som stör din kropps förmåga att bekämpa infektionen.

2. När du inte får tillräckligt med sömn

Att sova mindre än fem timmar om natten är en dålig vana som kan få allvarliga mentala och fysiska konsekvenser. Även om många av effekterna inte dyker upp omedelbart kan du över tid utveckla komplikationer och åkommor.

Brist på sömn försvagar också omedelbart immunförsvaret och din fysiska styrka, så det är inte ett tillfälle att överbelasta kroppen med ett slitsamt träningspass. En dålig natts sömn minskar inte bara din prestationsförmåga när du tränar, utan orsakar även trötthet, brist på balans och brist på koordination.

3. När du inte bör träna: om du är skadad

Skadat knä

Skador i muskler, leder eller ben kräver strikt omvårdnad för att behandlas, för alla fel kan leda till allvarliga komplikationer. Många experter må rekommendera lätt träning som ett komplement till behandlingen, men försök att bara vila i några dagar.

Detta eftersom rörelser i den skadade vävnaden kan göra det omöjligt att läka, vilket förlänger eller till och med förvärrar skadan, speciellt i koppling till:

4. När du lider av gastroenterit

Åkommor i matsmältningssystemet kan påverka din prestationsförmåga när du tränar genom att orsaka kräkningar, diarré och andra obehagliga symptom som du kanske inte ens visste var relaterade.

För vissa nybörjare är dessa problem inte anledningar att sluta träna, men det är fortfarande viktigt att ge din kropp tid att vila och återhämta sig, eftersom för mycket rörelser och vätskeförlust kan förvärra ditt tillstånd.

5. När man fått en diagnos för kronisk sjukdom

Kroniska sjukdomar och träning

Patienter som diagnostiserats med kroniska sjukdomar, såsom cancer, allvarligt högt blodtryck eller diabetes, bör vara väldigt försiktiga när de tränar. Dessa och andra problem kan förändra funktionen hos kroppens viktigaste organ, vilket får dem att använda ännu mer energi än vanligt.

Av den anledningen är det viktigt att hoppa över träningsrutinen tills diagnosen har bekräftats och du fått behandling för att stabilisera symptomen. När de är under kontroll kan lätt träning vara det bästa sättet att gå vidare.

6. När du är förkyld eller har influensan

Vissa yogaställningar kan vara hjälpsamma för att kontrollera diverse symptom på influensan och förkylning. Ansträngande övningar såsom konditionspass kan dock försämra dina symptom även om du håller dem korta. Svettningar, vätskeförlust och förkylningssymptom sänker kroppens immunsvar och lämnar dig öppen för virusattacker.

7. När man gör tunga lyft

Överansträng dig inte

Man måste inte alltid gå till gymmet för att träna. Ibland utför du faktiskt övningar utan att ens vara medveten om det. Att flytta möbler, lyfta tunga lådor och till och med städa hemmet kan kräva viss fysisk ansträngning. Att träna ännu mer efter att ha utfört dessa typer av aktiviteter ökar din risk för muskelskador och trötthet.

Att träna må vara ett väldigt fördelaktigt utövande för hälsan, men det är viktigt att också veta när man inte bör träna. Även om effekterna är mestadels positiva klarar kroppen ibland inte av pressen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.