6 naturliga sätt att minska påsar under ögonen

Visste du att ett större vattenintag och mindre saltintag kan hjälpa till att minska påsar under ögonen?
6 naturliga sätt att minska påsar under ögonen

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Påsar under ögonen dyker ofta upp i takt med att vi blir äldre. De uppstår när vävnaderna och musklerna runt ögonen försämras. Det får dem att se hängiga och svullna ut. Lyckligtvis finns det sätt att minska påsar under ögonen, och det är enklare än många tror.

De dyker även upp hos yngre människor, då på grund av hormonobalanser, vätskeansamling eller problem med cirkulationshälsan. Det må anses vara ett simpelt skönhetsproblem, men majoriteten föredrar att förebygga och behandla dem för att inte se lika trötta ut.

Som tur är kan man nyttja många vanor och behandlingar för att råda bot på problemet utan att behöva vända sig till kirurgi.

Vi vill ta tillfället i akt att gå igenom några av orsakerna till det samt naturliga metoder för att minska påsar under ögonen.

Orsaker till påsar under ögonen

Påsar under ögonen kan uppstå som ett resultat av hudens biologiska åldrandeprocess. Vävnaderna och musklerna som utgör ögonlocket blir svagare och huden har en tendens att bli hängigare.

Området kan även påverkas av faktorer såsom:

Symptom på påsar under ögonen

Hur visar sig påsarna?

Märkbar inflammation under ögonen är det största tecknet på påsar under ögonen. Men ibland kan denna svullnad komma tillsammans med:

Naturliga sätt att minska påsar under ögonen

Idag finns det många masker och lotions som kan ge näring till huden och minska uppkomsten av påsar. Generellt är det dock viktigt att ha andra metoder i åtanke för att komplettera dessa produkter.

1. Begränsa din saltkonsumtion

Undvik salt i kosten

För stor saltkonsumtion kan orsaka vätskeretention, vilket får påsar att bildas under ögonen. Det är viktigt att undvika att lägga till det i hemgjorda måltider och begränsa sin konsumtion av sådant som redan innehåller stora mängder.

Dessa inkluderar:

 • Korv
 • Lagrad ost
 • Konserver
 • Bakverk
 • Friterad och färdigpaketerad mat

2. Sov bra

Högkvalitativ sömn kan lindra det trötta utseendet.

 • Att sova mellan sju och åtta ostörda timmar om dygnet garanterar god syresättning av huden, vilket gör den fräsch och ung.
 • Det är bra att sova med huvudet högre än resten av kroppen. Det möjliggör bättre cirkulation så att vätska inte ansamlas i regionen.

3. Öka din konsumtion av vatten

Konsumera tillräckligt med vatten

Att inte dricka tillräckligt med vatten minskar din kropps förmåga att göra sig av med överflödiga vätskor. Det kan även påverka cirkulationen och din hud.

 • Det är viktigt att dricka mellan sex och åtta glas vatten eller nyttiga vätskor om dagen. Det ska givetvis anpassas till vädret samt hur aktiv du är.

4. Tvätta dig med kallt vatten

Att tvätta ansiktet med kallt vatten är en bra behandling för att återaktivera blodcirkulationen i området runt ögonen. Det kan hjälpa dig att minska påsar under ögonen och även mörka ringar. Det kommer även återfukta huden och hålla den fräsch längre.

Vi vill även påpeka att hett vatten påverkar hudens naturliga oljor, vilket snabbar upp försämringen och det hängiga utseendet.

5. Applicera potatisskivor

Frys rå potatis

Potatis innehåller antiinflammatoriska beståndsdelar som hjälper till att minska storleken på påsar under ögonen. Direkt applicering fräschar upp huden och har lugnande effekter som minskar trötthetskänslan.

 • Kyl ned råa potatisskivor i frysen och lägg dem på dina slutna ögon i 5-10 minuter.

6. Gnugga med en sked

En enkel sked kan vara ett utmärkt redskap för att ge dina ögon ett föryngrat och fräscht utseende. Med hjälp av den kan du massera området, aktivera cirkulationen och göra huden fastare.

 • Lägg ett par skedar i frysen och håll dem sedan över dina slutna ögon.
 • Massera området tills skedarna inte längre är kalla.
 • Försök att göra behandlingen i 5-10 minuter för bästa resultat.

Tycker du att du ser du trött ut? Då kan du ta hjälp av våra effektiva tips för att minska påsar under ögonen!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.