11 fantastiska fördelar med kallduschar

Visste du att en kalldusch utöver att hjälpa dig avgifta kroppen och till och med främja viktnedgång kan förbättra ditt humör och ge dig mer energi?
11 fantastiska fördelar med kallduschar

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Fram tills för ett par decennier sedan var varmduschar en lyx som bara en bråkdel av befolkningen kunde unna sig, men under årens lopp har det förändrats och idag har långt fler varmvatten i sina hem. Därför har den utmärkta vanan med kallduschar gått förlorad, och därmed alla dess viktiga fördelar.

De flesta kanske redan vet att ta kallduschar kan utlösa specifika reaktioner i kroppen som både gagnar din hälsa och skönhet.

Vi vill dela med oss av de elva främsta fördelarna med att ta kalla duschar.

1. Kallduschar förbättrar ditt humör

Kallduschar förbättrar ditt humör

Att ta en kall dusch är bra terapi för stress, depression och andra negativa känslor. Detta eftersom det kalla vattnet stimulerar utsöndringen av noradrenalin i hjärnan – en effekt som associeras med minskning av kemikalier som kan orsaka dåligt humör.

2. De höjer dina energinivåer

Det finns inget bättre än att börja dagen med en kalldusch. Det sätter igång hjärnan, väcker kroppen och ökar din energi. När kroppens nervändar känner kylan börjar ditt hjärta slå snabbare och stimulerar snabbare andning.

3. Kallduschar lindrar inflammation

Kallduschar lindrar inflammation

Människor med smärtsamma symtom associerade med inflammation kan få stor lindring om de tar dagliga kallduschar. När venerna dras ihop elimineras gifter från blodomloppet, vilket minskar inflammation i vävnaderna.

4. De stärker immunförsvaret

Kyla utlöser en serie fördelaktiga effekter i kroppen som kopplas till att stärka immunförsvaret. Det förbättrar transporten av näringsämnen och syre i kroppens alla celler.

5. De gynnar lymfsystemet

Lymfsystemet är separerat från dina blodkärl och är till för att bekämpa patogener och filtrera ut avfall. Lymfvätska innehåller vita blodceller, som spelar en viktig roll i att bekämpa infektioner.

Kallduschar utlöser sammandragningar i hela kroppen som gör att lymfvätskan kan flöda friare, och det gynnar i sin tur hälsan. Om denna vätska inte kan transporteras effektivt kan den ansamlas i dina lemmar och orsaka symtom som negativt påverkar ditt välmående.

6. De hjälper dig att sova

Kallvatten kan vara en utmärkt sömnterapi

Även om varma duschar och bad är favoriter för detta syfte är sanningen att kallvatten också kan vara en utmärkt, alternativ sömnterapi. Detta eftersom det främjar en kraftig känsla av välmående som gör kroppen avslappnad och framkallar god sömn.

7. De återfuktar hud och hår

Både hud och hår kan dra nytta av duschar i lägre temperaturer. Varmt vatten öppnar upp dina porer och kallt vatten gör det motsatta. Kallduschar är mycket mer återfuktande och förebygger torrhet såväl som bildandet av fläckar såväl som andra problem som orsakas av överflödiga oljor.

8. De snabbar upp återhämtning efter fysisk aktivitet

Lindra muskelsmärta med kallt vatten

Du kanske inte vet om det, men nästan alla idrottare tar isbad eller kallduschar efter sin träning för att lindra muskelsmärta och snabba upp återhämtningsprocessen. De antiinflammatoriska effekterna hjälper till att göra lederna avslappnade samtidigt som smärtor lindras.

9. De främjar avgiftning

Kallduschar hjälper till att främja din kropps naturliga avgiftningsmekanismer vilket eliminerar gifter från blodomloppet och huden.

10. De främjar viktnedgång

Underlätta viktnedgång med en kall dusch

Människokroppen innehåller två typer av fett: vitt fett och brunt fett. Vitt fett är typen som byggs upp om du äter för mycket onyttig mat och undviker fysisk aktivitet.

Brunt fett är å andra sidan känt som “bra fett” eftersom det genererar värme i kroppen och hjälper till att minska närvaron av vitt fett.

Eftersom kalla temperaturer kan aktivera produktionen av brunt fett kan kalla duschar snabba upp din viktnedgång.

11. De bekämpar celluliter

Kallduschar kan bidra till minskningen av celluliter. Detta eftersom de främjar bättre cirkulation och eliminering av gifter, vilket gör att fett försvinner och apelsinhuden blir mindre synbar.

Nu när du vet att kallduschar är det bättre alternativet kan du försöka justera din kropp till att njuta av detta som är mycket mer fördelaktigt än varmt vatten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.