Lindra hostan med timjan-, citron- och honungste

Du kan använda läkemedel köpta på apoteket för att lindra hostan, men det här teet är ett effektivt sätt att snabba upp återhämtningen och lindra symtomen.
Lindra hostan med timjan-, citron- och honungste
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

När vintern kommer får vi ett försvagat immunsystem, färre antikroppar och mer förkylningar och hosta. Som tur är kan du lindra hostan med en naturlig hälsokur. Irritationer i andningsvägarna är oftast inte något allvarligt. Men de ger irriterande och smärtsamma symtom som nästäppa och en allmän känsla av att man mår dåligt och är hängig.

Det som händer är att ett virus slår sig ner i din kropp och sedan attackerar och inflammerar vävnaderna. Symtomen blir ofta värre efterhand. Men det brukar bara vara ett par dagar eller en vecka, i synnerhet om du behandlar problemet rätt. Som tur är finns det, förutom vanliga läkemedel på apoteket, naturliga hälsokurer som du kan ta för att komma på benen lite snabbare igen.

En av dem är te med timjan, citron och honung. Det är antiinflammatoriskt och slemlösandeNu ska vi gå igenom vilka hälsomässiga fördelar det kan ge dig. Vi beskriver också hur du kan göra det hemma i några enkla steg för att lindra hostan.

Te med timjan, citron och honung för att lindra hostan eller förkylningen

Det här teet bryggs på timjan, citron och honung och är en naturlig hälsokur med egenskaper som motverkar virus och som hjälper dig att minska förkylningens eller hostans intensitet. Ingredienserna har antiinflammatoriska egenskaper som hjälper mot irritation i andningsvägarna och du blir av med slem och baciller. Antioxidanterna hämmar de negativa effekterna av fria radikaler i lungorna och tack vare denna rensning hjälper de till att lätta nästäppan.

Vad timjan kan göra för dig

timjan
Timjan är en medicinalväxt som har använts i århundraden för att tillverka alternativa behandlingar.
 • Timjan särskiljer sig för det första på grund av det höga innehållet av C-vitamin och järn, två näringsämnen som stärker ditt immunsystem, samt förbättrar responsen från antikropparna mot smittsamma ämnen.
 • Timjan innehåller också polyfenoler och substanser som tymol, som är känt för sin förmåga att lindra hostan och underlätta för luftvägarna.
 • Dessutom fungerar det som ett slemlösande medel och minskar mängden slem som bildas, något som är centralt för att lätta nästäppan.
 • Det ger också kroppen en substans som kallas karvakrol, som minskar mängden baciller och gifter.

Vad citron kan göra för dig

Citron är en av de mest rekommenderade citrusfrukterna om du vill behandla ett problem med andningsvägarna eller lindra hostan.

 • Citron innehåller mycket A-, C- och E-vitamin och är utmärkt för immunsystemet samt håller uppe kroppens eget försvar.
 • Mineralerna i citron hjälper till att förbättra din produktion av röda blodkroppar, vilket är avgörande för korrekt utsöndring av antikroppar.
 • Citron är en källa till fiber som sänker det dåliga kolesterolet (LDL) och är till hjälp mot förstoppning och ångest.
 • Naturlig citronolja rensar luftvägarna på ett naturligt sätt och bidrar till att virus, bakterier och svamp inte kan växa till sig.

Vad honung kan göra för dig

Honung är ett naturmedel som används för att stötta andningsvägarna och immunsystemet.

 • Honung är rikt på antioxidanter och naturliga sockerämnen och kan lindra hostan, febern och andra symtom på förkylning.
 • Det fungerar direkt på virus och bakterier och håller infektionerna i andningsvägarna i schack så att de inte förvärras.
 • Det är ett naturligt slemlösande medel som lindrar halsen samtidigt som alltför stor produktion av slem förhindras.
 • Honung innehåller näringsämnen som har en antiinflammatorisk effekt, vilket minskar den irritation som hosta och nysningar kan orsaka.

Hur gör jag detta te på timjan, citron och honung?

timjante
Det är väldigt lätt att göra det och det tar bara några minuter. Det kan vara precis vad du behöver för att lindra hostan.

Det är bra på vintern eller när du än känner dig kulen eller att en förkylning är på gång.

Ingredienser

 • 2,5 dl vatten
 • 1 tesked timjan (5 g)
 • 20 ml citronsaft
 • 25 g ekologisk honung

Gör så här

 1. Koka upp vattnet.
 2. När det börjar koka sänker du värmen och tillsätter timjan.
 3. Låt sjuda i 5 minuter och ta sedan bort från värmen.
 4. Låt dra i 10 minuter och sila sedan bort örtbladen.
 5. Tillsätt citronsaft och honung och rör tills det lösts upp.

Använd så här

 • Drick teet 2 till 3 gånger per dag för att lindra hostan.
 • Prova att dricka teet innan du går och lägger dig för att lindra symtomen och få en god natts sömn.

Är du täppt i näsan? Är halsen öm av allt hostande? Brygg detta naturliga te så känner du dig snart lite bättre.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Font, Elisabet. “Etiología, diagnóstico, profilaxis y tratamiento del resfriado común.” Offarm 21.11 (2002): 72-80.
 • María Esquinas, N., A. Hidalgo Arenas, and B. Nieto Moro. “Creencias de los pacientes acerca de las características, causas y cuidados del catarro común.” Medifam 11.1 (2001): 67-68.
 • Sussman, O. “Resfriado común e influenza.” Acta de Otorrinolaringología y (2005).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.