Varmt honungsvatten: 5 goda skäl att dricka det

Visste du att du genom att börja dagen med ett glas varmt honungsvatten kan bidra till att öka din ämnesomsättning och främja viktminskning?
Varmt honungsvatten: 5 goda skäl att dricka det

Senaste uppdateringen: 27 december, 2018

Att dricka ett glas varmt honungsvatten varje dag kostar inte mycket, men det hjälper desto mera. Det är en av de naturliga huskurer som är lika gammal som effektiv.

När vi går upp på morgonen har vi i regel ont om tid och gör allt i en hast. Vi äter vad som är närmast till hands tillsammans med vår kopp kaffe och springer ut utan att ha förberett våra kroppar för dagens krav.

Att starta dagen med ett glas varmt honungsvatten ger flera fördelar.

Om vi dessutom kompletterar det med en balanserad och näringsrik frukost går vi hemifrån med mer energi och ett starkare och mer motståndskraftigt immunförsvar.

I den här artikeln ger vi dig 5 goda skäl till att börja dricka varmt vatten och honung.

1. Det kan bidra till viktminskning

Som du säkert känner till är honung ett nyttigt substitut för socker. Det är rikt på aminosyror, vitaminer och mineraler. Det är ett tveklöst bra komplement till kosten och kan hjälpa oss att minska kaloriintaget, och därmed minska risken för viktuppgång.

Att starta dagen med ett glas varmt honungsvatten kan avsevärt förbättra de grundläggande funktionerna som hjälper oss att gå ner i vikt:

 • Det renar systemet
 • Det är mättande
 • Vi förbättrar matsmältningen och undviker förstoppning
 • Vi får en energigivande kur som tillåter oss att vara mer aktiva
Honung och kanel

Vill du gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt, drick gärna ditt glas med varmt honungsvatten tillsammans med en nypa kanel.

Gör det direkt när du stigit upp på morgonen samt före sänggåendet. På så sätt ökar du också din ämnesomsättning.

2. Det förbättrar matsmältningen

Precis som vi sa i början av artikeln är det starkt rekommenderat att dricka varmt honungsvatten direkt på morgonen och på fastande mage.

 • Då är våra magsafter mycket mer mottagliga för de naturliga komponenterna i honung.
 • Det varma vattnet hjälper till att mjuka upp delar av de gifter som vidhäftar till tarmarna. Det rengör också tarmen och skrapar bort avfallsprodukter.
 • Senare, tack vare renare tarmar och en skyddad mage, kan vi smälta maten bättre samt absorbera näringsämnen mer effektivt.
 • Vi ska heller inte glömma att honung är ett naturligt antibiotikum. Det ger oss möjlighet att bekämpa de bakterier som orsakar infektioner i magen.

3. Det stimulerar immunförsvaret

Det bör noteras att denna naturliga kur med varmt vatten med honung endast är effektiv om vi är konsekventa och tar den varje dag.

 • Det är det allra bästa sättet att successivt stärka kroppen med alla dess vitaminer, mineraler och aminosyror. Dessa kan öka vårt försvar och bekämpa de patogener som finns i vår omgivning som försvagar oss.
 • Denna naturliga kur fungerar också som en intern regulator som hjälper kroppen att upprätthålla sin balans. Ett exempel på detta är att det hjälper till att balansera kortisolnivåerna i kroppen, vilket är sammankopplat med stress.

Det är värt att ta som vana att dricka ett glas varmt vatten med honung varje dag.

Immunförsvaret

4. Det minskar effekterna av allergier

Honung kan inte bota allergier, men kan minska symtom som hosta, torrhet i halsen, astma och nervositet. Det kan även skydda mot de faktorer som påverkar immunsystemet.

5. Varmt honungsvatten med citron avgiftar kroppen

Honung och citron

Vi vet att rensande kurer är väldigt på modet. Med det sagt vill vi försäkra dig om att ingen är så lätt att bereda och är så effektiv som ett glas varmt vatten med lite honung och saften från en halv citron.

 • Att tillsätta citronsaft hjälper till att rena kroppen genom att det förbättrar leverfunktionerna.
 • Citron och honung i kombination med varmt vatten är dessutom bra för urinering och hälsosamt för urinvägarna.

Saker att tänka på

 • Det är inte rekommenderat att barn under 3 år konsumerar honung.
 • Du bör aldrig ersätta en måltid med att bara dricka honung med citron, och det ska inte betraktas som en frukost.
 • 20 minuter efter att du druckit kuren bör du äta en normal frukost.
 • Tillsätt aldrig honung till vattnet när det kokar eftersom det ändrar honungens kemiska sammansättning. Vattnet ska vara ljummet, aldrig kokande.
 • Köp alltid ren, ekologisk honung. Tänk på att sorter som säljs i vanliga livsmedelsbutiker kan innehålla skadliga gifter.

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.