Dåliga frukostvanor: 6 saker du kan göra bättre

Om du vill att frukosten ska ge dig energin du behöver för att tackla resten av dagen måste du äta rätt livsmedel och inte begränsa dig till bara kaffe. Lär dig om vanliga dåliga frukostvanor här!
Dåliga frukostvanor: 6 saker du kan göra bättre

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Frukosten är den viktigaste måltiden på dagen. Utan den kan din kropp inte fungera som den ska. Efter att ha ägnat flera timmar utan mat medan du sov gör denna första måltid på dagen så att du kan fokusera på dagens arbete. Frukosten är din kropps första bränsle för dagen, och om du vill starta på rätt sätt borde du noggrant välja vad du stoppar i dig. Förbättra dina dåliga frukostvanor genom att undvika de följande 6 misstag och se till att få den energi du behöver.

1. Att inte äta alls

kopp-med-kaffe

Det är utan tvivel ett av de sämsta frukostvanorna, och det är framförallt unga människor som gör sig skyldiga till det. Detta eftersom de leder en snabbare livsstil och tenderar att glömma eller hoppa över frukosten på morgonen. Det kan vara eftersom de inte har tid eller för att de helt enkelt inte känner sig hungriga. Om du känner igen dig ska du tänka på att denna dåliga vana kan leda till många gastrointestinala problem såsom sår, gastrit och surhet. Alla dessa är väldigt smärtsamma tillstånd.

Det finns många som följer väldigt strikta dieter som hindrar dem från att äta vissa livsmedel i flera timmar. Det är inte rekommenderat, såvida beslutet inte tagits av en läkare och görs under uppsikt. Du måste äta en gedigen mängd mat för att ladda batterierna och tackla resten av dagen.

2. Att inte äta tillräckligt med protein

För att starta dagen på rätt sätt är det väldigt viktigt att få en god dos protein från frukosten. Det räcker inte att äta en skål flingor om du vill ta dig igenom dagens första timmar. Andra dåliga frukostvanor inkluderar bara flingor och strunta i mjölken, som annars hade gett den normala dosen protein.

Ett bra alternativ är att äta en skiva rostat fullkornsbröd. Du kan äta det med lite avokado eller ett par pocherade ägg för att få en enkel och näringsrik frukost. Kom ihåg att om du inte får i dig den grundläggande mängden protein du behöver kommer du bli hungrig igen på bara några timmar.

brod-agg-och-avokado

3. Att inte äta tillräckligt med fibrer

Dåliga frukostvanor ger sig påminda via hungerkänslor som snabbt dyker upp om du ätit för mycket socker med frukosten, eftersom det smälts väldigt snabbt. Det kan motverkas genom att äta tillräckligt med fibrer, vilket gör att din mättnadskänsla håller i sig längre.  Det är viktigt att inkludera minst fem gram fibrer i frukosten och att se till att mängden socker minimeras. Det bästa är att undvika alla former av raffinerat socker. Spannmål med tillsatt socker är bland det värsta du kan välja.

Den bästa frukosten består av grönsaker med spannmål eller frön samt en bit frukt.

4. Att äta för lite

Att äta för lite är tämligen den vanligaste av dåliga frukostvanor. De flesta anser att en bra frukost består av en bit frukt på väg till jobbet eller skolan, men så är det inte. Det är bäst att reservera några minuter för att sätta sig ned och äta en balanserad måltid, inklusive rätt mängd kolhydrater, fibrer, protein och fett. Få i dig minst 300-400 kalorier för att hålla dig mätt till lunch.

En komplett frukost bör inkludera:

  • Grönsaker och frukt
  • Högkvalitativt protein
  • Komplexa kolhydrater
  • Nyttiga fetter, såsom nötter, frön eller olivolja

En sak att tänka på är att din kropp kan försättas i ett chocktillstånd om du tränar på morgonen och gör intensiva övningar. Istället för att bränna fett bränner den istället muskler. Innan du går till gymmet är det en god idé att äta ett lätt mellanmål så att du får i dig komplexa kolhydrater, fibrer och essentiella aminosyror.

5. Att inte äta fett

Det finns en falsk övertygelse om att en frukost ska vara liten och hälsosam; att den till och med kanske ska vara fri från fett. Det är helt fel eftersom en måltid utan fett kan leda till hungerkänslor efter bara någon timme. Det är därför vi föreslår att du tidigt på dagen ersätter den fettfria yoghurten med en lättyoghurt. Om du inte vill göra det bytet kan du lägga till lite nötter för att undvika hunger senare.

Självklart bör du ta dig tid att äta en nyttig måltid – e n skål yoghurt med lite nötter utgör inte en komplett frukost.

6. Att äta frukost för sent

Den sista av de dåliga frukostvanor vi introduserat här är att äta för sent. Det är bäst att äta inom den första timmen av att du vaknat. Ju längre du dröjer med frukosten, desto hungrigare kommer du bli och desto svårare kommer det vara att bli mätt när du väl äter. Brist på tid bör aldrig vara en ursäkt för att hoppa över en komplett och nyttig frukost. Att planera din måltid i förväg och lära dig hur man gör rätt livsmedelsval kommer hjälpa dig att få ut det mesta av din tid.

Glöm inte att man genom att äta en komplett frukost hjälper kroppen att få tillräckligt med energi hela dagen. Begå inte dessa klassiska misstag med frukosten!

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, Elmadfa I, Heseker H, Leschik-Bonnet E, Stangl G, Volkert D, Stehle P; on behalf of the German Nutrition Society (DGE). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi: 10.1159/000499374. Epub 2019 Mar 22. PMID: 30904906; PMCID: PMC6492513.
  • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344. doi: 10.1038/s41430-018-0295-7. Epub 2018 Aug 30. PMID: 30166637.
  • Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. Int Immunol. 2019 Aug 23;31(9):559-567. doi: 10.1093/intimm/dxz001. PMID: 30772915.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.