Se om dina ägg är färska på bara tre sekunder

Se om dina ägg är färska på bara tre sekunder
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det finns inget bättre än ett färskt ägg till frukost. Ägg är mycket hälsosamma och bör inkluderas i din kost så ofta du kan. Även om de står sig i kylskåpet ganska länge finns det inget bättre än att köpa dem färska och äta dem så snart som möjligt för att få ut det mesta av dem. Men hur kollar man att ägg är färska? Vi berättar.

De färskaste och bästa äggen du kan köpa är utan tvekan de du hittar i gårdsbutiker. Även om det är otroligt lätt att hitta ägg i alla matbutiker, är de oftast inte så färska som de kan verka eftersom den kommersiella äggindustrin ofta utsätter dem för vissa processer som syftar till att de ska stå sig längre på hyllorna.

Vissa ägg utsätts till exempel för partiell frysning och kylförvaring i veckor före leverans till butiker och stormarknader.

Äldre ägg är fortfarande okej för oss att äta, men de har inte den goda smaken av färska ägg och när du steker dem blir de inte så bra som du kanske hade hoppats. Men hur gör du egentligen för att kontrollera hur färskt ett ägg är?

Flyter det?

Du kanske inte alltid har tillgång till äggkartongen med utgångsdatumet, men det finns en alternativ metod som visar hur färskt ägget du vill äta är. Testet innebär helt enkelt att du försiktigt placerar ägget i en kopp vatten. Om det är färskt sjunker det och ligger kvar på botten av koppen.

Ju äldre ägg är, desto mer flyter de i vatten. Det beror på att ägg med tiden förlorar vätskor genom porerna i skalen; det gör att de förlorar vikt medan mängden luft inne i äggen ökar.

Varför är det så viktigt att äta färska ägg?

Frukost

Precis som är fallet med all annan mat: Ju färskare ägg är, desto bättre smak och näringsinnehåll.

Men det kan vara väldigt svårt att uppskatta ett äggs färskhet i butiken. Vid en första anblick kan det verka ganska färskt, men det är mer uppenbart när du tillagar ett äldre ägg hemma och inser att det inte har samma färg och smak som ett färskt. Färska ägg har alltid en godare smak, en mörkare äggula och en vita som lätt separeras från äggulan.

Ägg innehåller löst kolsyra i både vita och gula. Med tiden frisätts syran genom porer i skalet, vilket får pH-värdet att öka och med det händer följande:

  • Ägget förlorar sin konsistens
  • Äggulan är inte längre centrerad
  • Äggvitan blir mindre klar

Bör du tvätta ägg?

Det är aldrig en bra idé att tvätta ägg eftersom det kan försvaga eller skada skalen, deras skyddande barriär mot mikroorganismer. Om du tvättar dina ägg ökar du risken för infektion.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.