Äggskal och dess överraskande användningsområden

Ett av de mest praktiska användningsområdena för äggskal är nagelvård. Pulveriserade och blandade med nagellack kan äggskal bidra till att stärka dina naglar.
Äggskal och dess överraskande användningsområden

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

De flesta kastar bara äggskalen i soporna, men de kan faktiskt vara riktigt användbara i vår vanliga vardag. I följande artikel ska vi avslöja några av de mest överraskande användningsområdena för äggskal.

Fakta om äggskal

Ett äggskal är sammansatt av kalciumkarbonat, vilket också är en ingrediens som finns i vissa antacida. Skalet av ett medelstort ägg innehåller ca 750-800 mg kalcium.

Skalet står för 9-12% av äggets totalvikt och har porer som möjliggör utbyte av syre och frisättning av fukt och koldioxid.

Ägg


Färgen på skalet beror på vilken ras hönan som lade ägget tillhör. Vita höns producerar generellt ägg i samma färg och bruna höns lägger generellt bruna ägg.

Så här kan du använda skalet

Som ett naturligt bandage

Äggskalets membran (den halvgenomskinliga filmen inuti) kan underlätta läkning av sår och rispor. Så nästa gång du skadar dig kan du applicera denna och låta verka.

Förstärk smaken på ditt kaffe

Om du brygger kaffe med några äggskal (en praxis som har existerat i århundraden), minskar det dess bitterhet. Kom ihåg att tvätta skalen samt att sila kaffet innan du dricker det.

Mota bort skadedjur i trädgården

Djur med mjuka kroppar, som sniglar, kan inte ta sig över de vassa äggskalen, vilket håller dina växter och blommor skyddade från dessa skadedjur.

Äggvita

Ge dina tomatplantor en “kalciumboost”

Om du har trädgård vet du förmodligen att tomatplantor har problem med att bära upp vikten av sina frukter. Erfarna trädgårdsmästare placerar ofta äggskal i jorden där tomater odlas för att bekämpa detta problem.

Ät dem

Många äter äggskal på grund av deras imponerande kalciuminnehåll. Du kan krossa skalen och tillsätta dem i dina måltider, samt strö över soppor, desserter, såser, krämer, sallader mm. De kommer inte påverka smaken på maten och de gör gott för kroppen eftersom de förbättrar hälsan på skelettet.

Berika jorden vid sådd

När du startar upp en trädgårdsodling (eller en odling i blomlådor) kan du tillsätta äggskal till jorden, precis som i fallet med tomaterna. Blanda några äggskal tillsammans med lite kompost eller gödsel i din jord. Du kan också sprida dem ovanpå jorden i din trädgård eller tillsätta dem i din kompost.

Rengör och slipa köksredskap

Placera skalet (så helt som möjligt) i frysen och använd det sedan för att rengöra och vässa skärbladen på din mixer. Tillsätt bara vatten och kör mixern.

Behandla diarré hos hundar

Om din hund har fått i sig något olämpligt kan du pulverisera några äggskal i lite kaffepulver som du sedan strör några teskedar av i hundens mat. Diarrén bör då försvinna inom ett dygn.

Ägg

Använd som ett mineraltillskott

Blötlägg några äggskal i vatten med citronsaft i ett par veckor. Förvara denna blandning i kylskåpet. Tillsätt lite av den till frukt- och grönsakssmoothies för att förse din kropp med extra mineraler.

Dekorera ditt hem

Du kan göra juldekorationer av skalen. För detta kan du behöva gå en kurs eller ha en stor portion tålamod och en stadig hand. Det är en bra aktivitet att underhålla barnen med, och även ett utmärkt sätt att minska utgifterna inför julen.

Ta bort fastbrända matrester

Krossade äggskal kan användas för att skrubba kastruller och pannor med fastbränd mat på botten och sidorna. Testa detta nästa gång du diskar.

Stärk naglarna

Krossa ett äggskal till ett pulver och tillsätt lite till ditt nagellack för att stärka dina naglar vid varje applicering. Detta är perfekt för de kvinnor som har problem med att få sina naglar att växa eller lider av hack i naglarna.

Äggskal är nyttigt

Minska förekomsten av rynkor

Krossa några äggskal, tillsätt pulvret tillsammans med lite vatten i en iskubsform och frys in. Gnugga dessa isbitar i ansiktet för att minska förekomsten av rynkor.

Applicera som en närande mask

Pulverisera några äggskal i en mortel. Blanda pulvret med en äggvita och applicera som en mask för att strama upp huden i ansiktet.

Ta bort fläckar på kläder

Vissa hävdar att man kan ta bort fläckar på kläderna genom att tillsätta några äggskal i en nätpåse i tvättmaskinen. Se till så att maskorna inte är för stora på påsen.

Stöp ljus

Nästa gång du kokar ägg öppnar du försiktigt toppen och sparar det ihåliga skalet som en form som du senare fyller med vax. Sätt i en veke, låt vaxet stelna och ta sedan bort skalet.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.