Hur behandlar man kalciumbrist?

Kalciumbrist uppstår när kroppen inte får i sig en tillräcklig mängd kalcium. Detta är ett mycket viktigt mineral för den allmänna hälsan; i synnerhet för hälsan hos ben och tänder samt för upprätthållandet av en normal hjärtrytm.

Vidare är detta mineral också mycket viktigt för muskelsammandragningar, nerv- och hormonfunktioner samt reglering och styrning av blodtrycket.

Kan en brist på kalcium orsaka några symptom?

I allmänhet varierar symptomen på kalciumbrist från person till person och de beror även på hur allvarlig bristen är. Faktorerna och orsakerna till bristen spelar också  in här.

Mycket sällan märks kalciumbristens symptom i början av utvecklingen. Oftast märks de först när benen blir försvagade och du börjar uppleva sprickor i dem.

Symptomen kan vara så ringa att i de flesta fall går obemärkta förbi i flera år innan de märks av. Det är även mycket vanligt att du redan har avancerad osteoporos vid den tid du börjar märka symptomen.

Några symptom är…

  • Starka hals- och ryggsmärtor som i de flesta fall är mycket allvarliga på grund av frakturer i ryggraden.
  • Allvarliga sprickor som kan uppstå även av lätta stötar.
  • Längdförlust; den drabbade krymper mer och mer.
  • Framåtböjd kroppshållning, vilket skapar en onormal krökning i ryggraden.

Behandling av kalciumbrist

Kalcium i ben
Den mest lämpliga behandlingen i detta fall är i första hand att återupprätta kroppens kalciumreserver genom olika metoder.

  • Det första du bör göra när du fått veta att du lider av kalciumbrist är att öka kalciumintaget genom att äta mat rik på kalcium. Till exempel gröna bladgrönsaker, bönor, nötter, fisk och skaldjur, apelsinjuice och mycket mer.
  • Förändring av viss medicinering kan vara förknippad med kontinuerlig kalciumförlust, vilket kan uppstå vid användning av diuretika. (Du måste konsultera en specialist angående detta och inte dra några egna slutsatser.)
  • Använd ett träningsprogram med mjuka övningar som inte är alltför ansträngande.
  • Ta kalciumtillskott plus tillskott av vitamin D och fosfor. Du bör be om ett läkarutlåtande innan du börjar konsumera någon form av kosttillskott. Du bör heller aldrig självmedicinera eftersom detta kan orsaka mycket allvarliga allmänna hälsokomplikationer.
MER FÖR DIG