Fördelarna med att dricka kaffe med vänner

Utöver fördelarna från drycken själv kan hela ritualen med kaffe och vänner hjälpa dig att frigöra sinnet, minska stress och insupa positiva upplevelser.
Fördelarna med att dricka kaffe med vänner

Senaste uppdateringen: 22 mars, 2019

Få tillfällen är så njutbara och bekväma som när du träffar dina vänner för att ta en härlig kopp kaffe eller te. Eventuella problem du har försvinner inom kort. Tro det eller ej, men att dricka en kopp kaffe eller te är inte längre bara en ritual som är ingjuten i vår kultur – det finns även fördelar med kaffe och att spendera tid med vänner som är bra för hjärnan och ens känslor.

Om du aldrig har stannat upp för att tänka på det vill vi i dagens artikel bjuda in dig att ta en titt på detta hälsosamma utövande, som kombinerar tre fantastiska ingredienser: kaffe, skratt och goda vänner.

De sociala aspekterna av kaffe

Kaffe är en stimulant, och i flera sekel har det vara en stor del av vårt dagliga liv.

Vi har täckt alla fördelar med kaffe flera gånger tidigare: det väcker dig på morgonen, förbättrar dina kognitiva förmågor, ger dig energi och tar till och med hand om din lever.

Men det är möjligt att du aldrig stannat upp för att tänka på den intressanta “sociala komponenten” av denna mörka dryck som är så älskad av mänskligheten. Låt oss ta reda på mer.

Vänner i kaffekopp

En varm dryck och gott sällskap

Här följer ett exempel: du har precis jobbat färdigt och det har inte direkt varit en bra dag. Stress, oro och slitna nerver har resulterat i för mycket kortisol och noradrenalin i ditt blodomlopp, som kan ändra din kropps grundläggande funktioner.

  • Ditt hjärta klappar, din mage gör ont, du är trött och du känner dig långsam i huvudet. Innan du beger dig hemåt ringer du en vän och stämmer möte på ett kafé.
  • Du beställer en kaffe och påbörjar långsamt en förnöjsam konversation. Alla varma drycker har en lugnande effekt på andningen och nerverna. Din huvudvärk försvinner.
  • Kaffe och te är också milda stimulanter, vilket hjälper dig att fokusera på kommunikationen med din vän. Utan att ens inse det börjar du dela med dig av dina orosmoln.
  • En varm dryck gör musklerna avslappnade, samtidigt som koffein stimulerar sinnet att vara mer mottagligt, kommunikativt och öppet för positiva känslor.
  • När du delar det första skrattet med din vän sköter sedan endorfinerna resten: du börjar må bättre och dina problem verkar plötsligt mer relativa.

Vi rekommenderar att du läser: De bästa teerna för att lugna nerver & ångest

Kaffe och vänner: Hur man är “närvarande”

Vi lever i en värld med ett högt tempo som alltid kräver mer. Det är lätt att vara mer fokuserad på vad du måste göra om en timme eller följande dag än vad du gör i just detta ögonblick. Ritualen av att dricka kaffe är ett terapeutiskt utövande av att “vara där”. Inget annat spelar roll och du kan låta dig själv bara njuta av drycken, konversationen, ditt sällskap och skratt.

Kaffe med vänner har många fördelar

Kraften hos känslomässiga ankare

Här kommer ytterligare en intressant punkt. Känslomässiga ankare är specifika stunder som din hjärna klassificerar som positiva och berikande, och därför förvaras i minnet så att de kan tas fram i svåra tider.

  • Låt oss ta en titt på ett annat exempel: du har precis haft roligt med dina vänner över en kopp kaffe. Ni pratade om allt: ni skrattade, grät och gav bra råd.
  • Alla dessa blandade känslor stannar kvar i hjärnan och skapar ankare – stunder du kan komma ihåg imorgon om din dag inte går särskilt bra.
  • Det räcker att bara komma ihåg dessa stunder, för det är där du finner den mest givande och enkla lyckan.
Koppar med kaffe

Goda stunder har större makt än dåliga

Även om det ibland kan kännas som om motsatsen är sann är det ett faktum att din hjärna “förvarar” positiva och njutbara stunder för att bekämpa de dåliga. Positiva aspekter är lättare att integrera i ditt minne än negativa, eftersom de gör det lättare för dig att anpassa dig och gå vidare i livet.

  • Dåliga saker kan lätt fånga dig. Det är därför en god idé att acceptera dina misslyckanden, förluster och misstag, och sedan gå vidare för att inte låta den mörka skuggan hålla fast dig under långa perioder.
  • Något så enkelt och positivt som ett möte med vänner för att dricka kaffe och prata om dagens upplevelser kan vara en av de bästa vanorna du kan ha för hjärtat och sinnet.

Dessa saker förblir i din bank av positiva upplevelser, varifrån du sedan kan ta ut uppmuntran, styrka och energi när saker inte går som du vill.

Så berätta för oss… har du träffat vänner över en kopp kaffe idag?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.