De bästa teerna för att lugna nerver & ångest

19 januari, 2019
Om du tar några läkemedel mot ångest bör du tala med din läkare innan du provar på några av dessa naturliga kurer; detta för att undvika negativa bieffekter.
 

Livet kan ibland föra med sig svårigheter, utmaningar och prov. Det kan få nerver att spira ur kontroll och orsaka ångest, som är din kropps reaktion på stimulering som hotar cellerna i hjärnan.

Det må vara sant att både stress och ångest vid kontrollerade och måttliga nivåer kan hjälpa dig att möta svårigheter i vardagen, men när du överskrider det får både din kropp och din psykologiska balans problem.

Om du har lagt märke till att du tappar kontrollen samt får symtom som hjärtklappning, yrsel eller dålig matsmältning ska du inte tveka att prata med din läkare. Hjälp från ett proffs är vanligtvis nödvändigt i dessa fall.

Samtidigt kan du följa dessa enkla kurer hemma. Teer är ett sätt att få lindring vid måttlig stress och ångest.

Vi bjuder in dig att läsa vidare och lära dig mer.

Havtorn för att lugna nerver och ångest

Havtorn är en fördelaktig ört som reglerar blodtrycket. Den säger åt din kropp att slappna av, förbättrar blodcirkulationen och optimerar hjärtrytmen för hela din kropp. Den är utmärkt om du upplever mild ångest samt de dagar du känner dig nervösare än vanligt.

Hur tar man den?

 • Naturexperter säger att det är bäst att ta den som en tinktur. Du kan hitta dem i örtbutiker och de är vanligtvis väldigt effektiva.
 • Lös upp ett par droppar havtornstinktur i 200 ml vatten eller en naturlig juice.
 • Ta en av dessa om dagen.

Kontraindikationer med havtorn

 • Om du redan tar läkemedel för att behandla oregelbundna hjärtslag eller högt blodtryck ska du inte använda havtorn.
 
 • Undvik havtorn om du är gravid.
 • Missbruka inte tinkturer: de innehåller spårrester av alkohol och kan orsaka sekundära problem.

Se även: Blir du ofta stressad? Lär dig japansk terapi för att slappna av!

Citronmelisste för bättre sömn

Citronmeliss

Citronmeliss är en av de mer välkända växterna för avslappning och lindring av måttlig stress, sömnlöshet eller ångest. Vidare bekämpar citronmeliss spasmer, lindrar muskelspänningar och lugnar nerverna som gör din mage upprörd.

Hur tar man det?

 • Du kan dricka två koppar citronmelisste om dagen. Det är speciellt hjälpsamt om du tar en innan läggdags.
 • Värm upp 2 dl vatten och tillsätt en tesked citronmeliss. Glöm inte att söta med honung.

Kontraindikationer med citronmeliss

 • Om du är gravid ska du undvika detta te utan att första prata med din läkare.
 • Ta aldrig citronmelisste om du behöver köra eller använda maskiner.

Basilika för nervös mage

För många av oss beror ångest eller nervositet på den “andra hjärnan” – alltså magen. Om vi skulle föreslå att du gör ett te med basilika varje dag för att bekämpa problemet skulle du förmodligen bli förvånad, för du kanske tror att basilika inte är mer än en aromatisk ört som används i matlagning?

 

Men basilika och dess eteriska oljor är faktiskt väldigt avslappnande, samtidigt som de lindrar magsmärta och förbättrar matsmältningen. Prova att göra ett te på basilika efter varje måltid.

Vi rekommenderar att du läser Stressad? Få inre balans med dessa livsmedel

Hur tar man den?

 • Gör ett avkok på en tesked basilika och 200 ml vatten. Låt sjuda i tio minuter och sedan dra i ytterligare tio. Om du sötar med lite honung blir det riktigt gott!

Kontraindikationer för basilika

 • Om du lider av gastrit eller Crohns sjukdom är det bäst att undvika basilika, då de eteriska oljorna kan ha negativa effekter.
 • Drick inte mer än en kopp om dagen och följ inte behandlingen i fler än tio dagar. Det är bäst att ta basilika när du känner intensiv magsmärta från nerver (och du är säker på att det inte är gastrit).

Lindente

Teer

Linden är ett utmärkt sätt att lugna vanliga nerver eller måttlig ångest. Det lindrar stress och upprörd mage, främjar avslappning, lindrar huvudvärk, har en god smak och hjälper till att återställa andningshälsan.

Hur tar man det?

 • Lindente har färre bieffekter än de ovanstående, vilket betyder att du kan dricka upp till tre koppar om dagen, efter behov.
 
 • Allt du behöver är att koka lite vatten och tillsätta en tesked linden.
 • Söta alltid teet med honung för att förbättra dess vårdande och lugnande egenskaper. Det lugnar ner dig och gör att du mår bättre.

Få reda på mer: 9 örter för att lugna nerver och ångest

Kontraindikationer med linden

 • Som vi noterade tidigare är linden en naturlig växt med få bieffekter, men om du är gravid eller tar hjärtmedicin är det alltid bäst att prata med en läkare först.

Spara

Spara

 • Abascal, K., & Yarnell, E. (2004). Nervine Herbs for Treating Anxiety. Alternative and Complementary Therapies. https://doi.org/10.1089/act.2004.10.309
 • Pushpangadan, P., & George, V. (2012). Basil. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.55