Stressad? Få inre balans med dessa livsmedel

· mars 25, 2016
Har du haft flera hektiska dagar? Kräver ditt arbete och din familj mer av dig för varje dag som går, och du vet inte vad du ska göra? Stanna upp i ett ögonblick och ta ett djupt andetag. Du är stressad och det är dags att inse det. Din kropp genomgår en serie biokemiska förändringar som påverkar din hälsa, och därför måste du ta till åtgärder innan det är för sent.

Det är viktigt att vara medvetna om när vi är under stress. Vi måste även veta hur vi ska etablera bättre strategier för att hantera allt.

Kom ihåg att det utöver att hantera alla negativa känslor och uppnå förståelse för våra sanna prioriteter i livet även är viktigt att ”ta hand om oss själva från insidan” och lära oss att uppnå inre balans.

För att hjälpa dig lindra stress naturligt vill vi att du upptäcker vilka livsmedel som fattas i din diet.

1. Säg ja till nötter

Nötter

Det här är något du bör komma ihåg: att vara stressad kan leda till biokemiska förändringar i hjärnan. Det förklarar varför så många blir besatta av vissa saker, ser saker från en negativ synvinkeln och till och med varför en utdragen, stressig situation ofta leder till depression.

Vissa livsmedel hjälper till att motverka dessa biokemiska förändringar, och nötter är en av de bästa bundsförvanterna. Vill du veta vilka nötter som är bäst?

  • Mandlar, valnötter och hasselnötter: dessa är väldigt rika på vitamin B, som har den fantastiska förmågan att förbättra humöret. Vad det gör är att reglera utsöndringen av serotonin i hjärnan – en väldigt viktig neurotransmittor som hjälper till att förbättra kommunikationen mellan neuroner. Om det finns en brist eller obalans ökar ångesten, nervositeten och sömnproblemen…

Du bör äta minst två valnötter, tre mandlar och fem hasselnötter om dagen. Det är bäst att äta dem under dagens första timmar.

2. Bananer

Läkare och näringsexperter ser på bananen som den bästa frukten mot stress; den är perfekt för att bekämpa den dagliga ångest vi ofta drabbas av. Vi förklarar här dess huvudsakliga egenskaper som hjälper till att främja inre balans:

  • Bananer är rika på vitamin A och B, som hjälper till att balansera många av neurotransmittorerna, såsom serotonin, som får dig att känna dig stressad.
  • Utöver att vara rik på kalcium och magnesium är bananer framförallt fulla av kalcium. Detta ämne hjälper kroppen att lindra nervositet och lugnar hjärtat.
  • Bananer är även rika på tryptofan – en typ av aminosyra som hjälper till att syntetisera proteiner, reglera nivåerna av serotonin och, framförallt, balansera hormonet melatonin, som är väldigt viktig för att synkronisera sömncyklerna.

3. Mörk choklad

Satt du och hoppades på att choklad skulle vara med på denna lista? Ja, det är den! Det är dock viktigt att klargöra att vi talar om ”mörk choklad utan socker.”

Det är perfekt att ha med sig lite mörk choklad i fickan eller väskan när du känner dig stressad. Utöver att vara god och mättande kan den hjälpa din inre balans eftersom:

  • Mörk choklad är rik på magnesium och fenyletylaminen föregångare till serotonin som hjälper dig reglera hjärnkemin som stimulerar ångest och negativa tankar som orsakas av stress.

Och kom ihåg att den mörka chokladen alltid måste vara utan socker!

4. Lax

Lax

Lax är perfekt till middag. Om du tillagar den i ugnen med gott om citronsaft, lite sparris och ångad broccoli får du en middag som är både nyttig och bra för att behandla stress samt förbättrar din inre balans. Anledningen till detta baseras på följande aspekter:

  • Dess omega 3-fettsyror, utöver att bekämpa inflammation, hjälper till att sänka nivåerna av kortisol i kroppen. Som du vet orsakar det här hormonet ändringar i många vitala organ, snabbar upp hjärtrytmen samt orsakar spänningar, matsmältningsproblem, mm.

Det är bra att äta lax eller någon annan oljig fisk, såsom sardiner, två till tre gånger per vecka. Enligt ett flertal studier kan denna typ av mat, som är rik på omega 3, minska dina stressnivåer med upp till 20%.

5. Naturell yoghurt

Yoghurt

Naturell yoghurt utan socker är ett av naturens bästa probiotika. Den är väldigt lämplig att äta till exempel till frukost blandat med lite frukt eller nötter.

  • Probiotika hjälper till att minska alla typer av inflammation och reglerar vår matsmältning och tarmkanal. Dessa ändras, som du vet, när vi är stressade.
  • Utöver detta väldigt viktiga faktum bör du inte glömma att yoghurt är väldigt användbart för nervsystemet eftersom den är rik på proteiner och hjälper till att syntetisera tryptofan på samma gång. Denna aminosyra hjälper dessutom till att reglera serotoninnivåerna.

Så glöm inte att inkludera alla dessa livsmedel när du känner dig stressad och försöker uppnå inre balans!