Försvara dig mot negativitet och pessimism

Utöver att skydda dig från negativa personer måste du inse att det är viktigt att se på saker optimistiskt om du vill bli lycklig.
Försvara dig mot negativitet och pessimism

Senaste uppdateringen: 17 december, 2018

Vi slår vad om att du känner någon som alltid verkar vara på dåligt humör och verkar vara expert på att föra detta vidare till folk omkring sig. De har låg tolerans för frustration och är vana vid att svara negativt på saker som inte går som de planerat. Hur kan vi försvara oss mot negativitet och dessa personer som har en så pessimistisk syn på livet?

Varför är vissa personer alltid på dåligt humör?

Det finns personer som lever i en värld av pessimism – en typ av negativitet som inte bara påverkar deras egna liv, utan även livet för personer omkring dem. Experter säger att bakom denna ridå av pessimism finns konstant irritabilitet och ett djupt missnöje med sig själva. Dessa personer är offer för sig själva eftersom de spenderar dagen med att gräva ner sig i sitt eget missnöje.

Trots att det kanske aldrig når verklig depression kan de lida av dåligt självförtroende, vilket visar sig i form av apati och förakt som bilar ett skyddande skal. Det kanske bara fattas en droppe i glaset, men de ser det som halvtomt. De litar inte på folk, kan inte njuta av saker omkring sig, och har dessutom en speciell förmåga att sprida denna negativitet till andra.

Vi hör ofta fraser som: “Om du gör det kommer det inte sluta bra” och “Det är inte ens värt att prova, du är inte bra på såna här saker”. Trots att vi ignorerar dem kan de påverka oss, och framförallt i situationer som dessa:

  • Om den negativa personen är en nära familjemedlem: far, mor, partner…
  • Om den negativa personen har viss makt över oss: till exempel en chef på jobbet.

Dessa är figurer i våra liv som vi träffar relativt ofta och som kan ha stor påverkan på våra liv. Det stör och påverkar oss på djupet, och tvingar oss till försvar dagligen. Vi ska visa dig hur du skyddar dig mot negativitet:

Tips för att försvara dig mot negativitet

1. Sätt gränser

person-hoppar-över-ett-stup

Tänk på att vissa av dessa personer kan stå dig väldigt nära, vilket betyder att de förr eller senare kommer ha någon typ av inflytande över dig. Detta blir ännu lättare för dem under dagar då vår garde är nere. Vi måste akta oss för deras negativa beteenden, känslor och kommentarer, eftersom de kan underminera vårt självförtroende och såra oss på insidan.

Vi måste sätta gränser för deras negativa sätt att tänka:

  • “Varför ska du göra presentationen istället för den eller den?”
    Svara då: “Jag ska göra presentationen för att jag tycker att jag kan.”
  • “Hur kan du ens titta åt honom/henne? Han/hon är för attraktiv för dig.”
    Svara då: “Jag kollar in honom/henne för att jag är värd lika mycket som någon annan och har rätt att vara lycklig.”

Vi måste sätta gränser för de typer av personer som alltid vill göra skada med sina kommentarer.

2. Klargör att problemet ligger hos dem

katt-speglar-sig-och-ser-ett-lejon

Detta är svårt. Modlöshet och lågt självförtroende blockerar alltid en negativ person från att njuta av livet. Visa dem att de har fel och, framförallt, att du inte är som dem. Le mot deras negativa kommenterar och säg till exempel: “Bara positiva personer fattar.Bara positiva personer kan verkligen uppskatta vad det betyder att leva.”

Ibland ligger avundsjuka bakom deras misstroende tankar. Det är alltid bra att visa dem att deras syn på verkligheten bara ger dem problem. Olyckliga människor, det är så du ska se dem. Låt dem inte ha någon influens över dig, överhuvudtaget.

3. Var bestämd

Kärlek

Det finns inget bättre än att vara bestämd när du ska försvara sig mot personer som vill dig illa. Du borde alltid veta vad du vill ha, och det du mest av allt vill ha är lycka att leva ditt liv och visa andra att du är kapabel att göra allt du vill uppnå.

Att lyssna på negativitet kommer inte leda någonstans: “Det är inte värt det”, “Du kan inte göra det”, “Det kommer inte funka.” Livet är en upplevelse i lärande och du kommer göra misstag då och då. Men ställ dig upp och avsluta det du påbörjat. Du måste vara bestämd och högt säga vad det är du vill. Du måste sätta gränser och inte visa någon rädsla. Negativa personer är de som är rädda, inte du.

Det är viktigt att öppna våra emotionella paraplyn för att skydda oss mot dessa alltför vanliga personligheter. Om möjligt kan det vara värt att försöka hjälpa dem genom att visa att det krävs en mer positiv livssyn för att vara lycklig. Vi måste höja vårt självförtroende och komma ihåg att vi alla har rätten att vara lyckliga, samt att det ligger i vår makt att uppnå det. Så låt oss börja redan idag!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.