9 bra exempel på antidepressiv mat

05 december, 2018

Depression är en allvarlig och tyvärr vanligt förekommande sjukdom som kan få en person att uppleva sorg, förtvivlan, lågt självförtroende och brist på intresse för det sociala livet. Denna sjukdom är främst en produkt av genetiska faktorer, men orsakerna kan även vara sociala och emotionella. För att bekämpa tillståndet måste man använda sig av många olika resurser, såsom antidepressiv mat.

Det har gjorts många studier angående depression i försök att hitta behandlingar. Bland de studier som har gjorts har det visat sig att specifik antidepressiv mat hjälper till att motverka depression och ångest, och ger väldigt bra resultat. Härunder kommer vi att berätta för dig om antidepressiv mat, som du kan äta ifall du känner dig nere.

Melass

Denna mat formas av sackaros som inte har kristalliserats. Den är rik på uridin – en av beståndsdelarna i DNA – som kan höja den energiformande processen hos cellerna för att motverka depression. Vi rekommenderar dock att man äter melass med måtta eftersom det är socker.

Blå fisk

Färsk lax

Fisk som lax, sardiner, tonfisk och ansjovis är matprodukter med ett högt innehåll av omega-3 fettsyror. Dessa syror är välkända för sina egenskaper och fördelar när det kommer till att motverka hjärtsjukdomar och minska nivåerna av triglycerider samt förhindra att blodproppar uppstår. Utöver det har denna typ av mat visat sig hjälpa till att motverka depression och stress, vilket är anledningen till att den rekommenderas.

Sockerbetor

Betor som används för att utvinna socker är precis som melassen ett livsmedel rikt på en substans som kallas uridin. Uridin ökar nivåerna av cytidin i hjärnan, vilken tros påverka dopamin, som i sin tur tros påverka humöret.

Soja

Mjölk på soja

Det har blivit populärt att konsumera soja tack vare de studier som har visat att det är en matvara som är rik på egenskaper som är fördelaktiga för din hälsa. Detta vegetabiliska protein kommer i många produkter som låter konsumenten dra nytta av dess fördelar och njuta av det utan problem. Dessa produkter tenderar att vara rika på aminosyror, som har en låg nivå av mättat fett och inte innehåller kolesterol.

Soja innehåller omega-3 fettsyror, som utöver att ha fördelar för ditt hjärta även är bra för att motverka depression.

Valnötter

Valnötter mot depression

Valnötter innehåller mycket alfa-linolensyra – en av komponenterna i omega 3-fettsyror. Vi rekommenderar att man tuggar valnötter för att motverka depression. Deras egenskaper är fördelaktiga för detta problem och de är även bra för att skydda hjärtat.

Brunt ris

Brunt ris innehåller vitamin B1 och B3, och är perfekt som antidepressiv mat. Det innehåller även folsyra och är en antidepressiv mat med ett lågt glykemiskt index. Eftersom det har en låg nivå av socker förhindrar detta ris att ditt blodsocker blir lågt och de humörsvängningar som kan uppstå

Öljäst

öljäst på slev

Denna mat är rik på vitaminerna B1, B2 och B3. Den innehåller även 16 aminosyror som är väldigt fördelaktiga för att stärka ditt nervsystem.

Havre

Detta är en antidepressiv mat som innehåller folsyra och vitamin B1 och B6. Detta hjälper matsmältningssystemet och förhindrar även att ditt blodsocker blir lågt, vilket orsakar starka humörsvängningar och irritation.

Kål

brysselkål

En studie från American Association for Cancer Research har visat att detta är en antidepressiv mat som är rik på vitamin C och folsyra,  som båda hjälper till att motverka stress, olika hjärtsjukdomar och olika typer av cancer.

Kakao som antidepressiv mat

Detta är en antidepressiv mat som är välkänd för sina egenskaper när det gäller att motverka depression. Precis som valnötter och melass innehåller denna mat selen, vilket hjälper till att kontrollera humöret, stärka din hjärna och motverka åldrande. Du bör inte missbruka detta, men det har visat sig att det är väldigt fördelaktigt för din emotionella och fysiska hälsa att äta ren choklad.