Försvara dig mot jobbiga familjemedlemmar

Vi kan inte bara säga upp bekantskapen med familjemedlemmar. Vi har blodsband med dem och det är komplicerat. Om du inte vill manipuleras måste du försvara dig och sätta gränser. Att låta folk veta hur du känner är inte att vara självisk, utan att vara uppriktig.
Försvara dig mot jobbiga familjemedlemmar

Senaste uppdateringen: 28 november, 2018

Vi har alla familjemedlemmar som bara tänker på sig själva, försöker manipulera oss och leker med våra känslor. Det är ett komplicerat problem eftersom dessa personer har nära band med oss. Så vad kan vi göra för att försvara oss?

Jobbiga familjemedlemmar – När familjen lider

Vår livskvalitet kan avsevärt kan påverkas av att ha jobbiga familjemedlemmar i vår personliga sfär. Om vi har en vän som är självisk och manipulativ är det enkelt att avsluta vänskapen och skaffa nya vänner som ger oss balans och integritet. Men vad händer när den manipulativa personen är vår egen mor, bror eller till och med partner? Det är inte enkelt, och det förstår vi.

Du kan inte bara avsluta dina band med din mor, bror eller svärmor. Det finns många invecklade och svåra känslor runt dessa problem. De är av vårt egna kött och blod, och det är svårt att avsluta sådana band, men många måste göra det för sin egen hälsas skull. Det finns tidpunkter när dessa förhållanden exploderar och dessa jobbiga släktingar allvarligt underminerar vår känslomässiga balans.

Ett exempel på detta är föräldrar som inte tillåter sina barn att välja sina partners – de som kritiserar både vänner och förhållanden. Vi gör alla misstag, men vad gör vi när en bror eller kanske en syster tar upp något och kastar det i ansiktet på oss endast för att skada oss? Hur bör vi agera? Vi ger dig svaren.

1. Sätt gränser: Vet vad vill och vad du inte tillåter

Sätt gränser mot jobbiga familjemedlemmar

Låt oss titta på ett exempel. Du ska åka till din partners föräldrars hus på middag och de har lagat något kryddstarkt. Du gillar inte kryddstark mat och det gör att du får problem med matsmältningen, men för att inte dra uppmärksamhet till dig eller göra någon ledsen är du hellre tyst och äter.

Varje gång du kommer till dina svärföräldrar kommer de nu servera något kryddstarkt, tills du inte har något annat val än att säga att du “inte klarar av kryddstark mat”. Du kommer förmodligen få höra, “Varför sade du inte något tidigare?”

Detta är bara ett enkelt exempel. Det vill visa att du bör berätta för folk vad du kan och inte kan acceptera. Om du inte kan besöka din mor varje eftermiddag eller gå och shoppa med din syster ska du berätta det för dem. Om du inte gillar att en person berättar för dig hur du ska uppfostra dina barn, säg det till dem. Stå upp för dig själv utan att skälla på dem. Tala alltid med respekt och omtanke – du vill inte bränna en bro genom att uttrycka vad du känner. Det är inte att vara självisk, utan att vara uppriktig.

2. Lär dig att vara bestämd utan att vara nedlåtande

Var bestämd utan att vara nedlåtande

Ibland vill vi inte såra våra familjemedlemmar och håller därför saker för oss själva. Det kan vara när våra föräldrar eller mor- och farföräldrar klagar på att de alltid är ensamma trots att vi egentligen alltid tar hand om dem. Men med syskon som säger att vi inte hjälper till tillräckligt måste vi vara bestämda och med respekt och omtanke säga sanningen:

“Jag kommer alltid när jag kan och du vet att du alltid kan ringa när du behöver mig.”

“Du vet att jag alltid finns där för dig, men be mig inte om saker jag inte kan göra. Jag genomgår också en svår period nu, och det måste du förstå.”

Var uppriktig och omsorgsfull, men säg sanningen och hur du känner. Berätta för dem vad du kan och inte kan göra. Visa att du har behov som måste respekteras.

3. Stöd din familj utan förbehåll, men kom ihåg att se till dina egna behov

Ta hand om dina egna behov

Familjen kommer alltid först, vi vet. Precis som de är en del av våra liv kan de även såra oss och utgöra en destruktiv närvaro. Det finns personer som utnyttjats och vanvårdats under sin barndom. Att bibehålla en hjärtlig relation med dessa personer kommer aldrig vara möjligt, och det är uppenbart. Det är viktigt att alltid ta hand om ditt eget självförtroende och att veta att du är en mogen, balanserad person med ett dagligt behov av att vara lycklig. Om någon i din familj sårar dig är det viktigt att ta lite avstånd för att återställa din värdighet, självkänsla och sinnesro.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.