Försvara dig mot jobbiga familjemedlemmar

Vi kan inte bara säga upp bekantskapen med familjemedlemmar. Vi har blodsband med dem och det är komplicerat. Om du inte vill manipuleras måste du försvara dig och sätta gränser. Att låta folk veta hur du känner är inte att vara självisk, utan att vara uppriktig.

Vi har alla familjemedlemmar som bara tänker på sig själva, försöker manipulera oss och leker med våra känslor. Det är ett komplicerat problem eftersom dessa personer har nära band med oss, men vad kan vi göra för att försvara oss?

Jobbiga släktingar – När familjen lider

Experter säger att vår livskvalitet avsevärt kan påverkas av att ha jobbiga familjemedlemmar i vår personliga sfär. Om vi har en vän som är självisk och manipulativ är det enkelt att avsluta vänskapen och skaffa nya vänner som ger oss balans och integritet. Men vad händer när den manipulativa personen är vår egen mor, bror eller till och med partner? Det är inte enkelt, och det förstår vi.

Du kan inte bara avsluta dina band med din mor, bror eller svärmor. Det finns många invecklade och svåra känslor runt dessa problem. De är av vårt egna kött och blod, och det är svårt att avsluta sådana band, men många måste göra det för sin egen hälsas skull. Det finns tidpunkter när dessa förhållanden exploderar och dessa jobbiga släktingar allvarligt underminerar Familj

Låt oss titta på ett exempel. Du ska åka till din partners föräldrars hus på middag och de har lagat något kryddstarkt. Du gillar inte kryddstark mat och det gör att du får problem med matsmältningen, men för att inte dra uppmärksamhet till dig eller göra någon ledsen är du hellre tyst och äter. Varje gång du kommer till dina svärföräldrar kommer de nu servera något kryddstarkt, tills du inte har något annat val än att säga att ”du inte klarar av kryddstark mat”. Du kommer förmodligen få höra, ”Varför sade du inte något tidigare?”

Detta är bara ett enkelt exempel – ett sätt att visa hur du ska Bestämdhet

Ibland vill vi inte såra en familjemedlem och håller därför saker för oss själva, som när våra föräldrar eller mor- och farföräldrar klagar på att de alltid är ensamma trots att vi egentligen alltid tar hand om dem. Med syskon som säger att vi inte hjälper till tillräckligt måste vi vara bestämda och med respekt och omtanke säga sanningen:

”Jag kommer alltid när jag kan och du vet att du alltid kan ringa när du behöver mig.”

”Du vet att jag alltid finns där för dig, men be mig inte om saker jag inte kan göra. Jag genomgår också en svår period nu, och det måste du förstå.”

Var uppriktig och omsorgsfull, men säg sanningen och hur du känner. Berätta för dem vad du kan och inte kan göra. Visa att du har behov som måste respekteras.

3. Stöd din familj utan förbehåll, men kom ihåg att se till dina egna behov

emotionell frigörelse

Familjen kommer alltid först, vi vet. Precis som de är en del av våra liv kan de även såra oss och utgöra en destruktiv närvaro. Det finns personer som utnyttjades och vanvårdades under sin barndom. Att bibehålla en hjärtlig relation med dessa personer kommer aldrig vara möjligt, och det är uppenbart. Det är viktigt att alltid ta hand om ditt eget självförtroende och att veta att du är en mogen, balanserad person med ett dagligt behov av att vara lycklig. Om någon i din familj sårar dig är det viktigt att ta lite avstånd för att återställa din värdighet, självkänsla och sinnesro.