10 intressanta vanor för att leva lyckligare

Kom ihåg att vad man gör mot andra kommer tillbaka till en. Om du möter världen med ett leende kommer den le tillbaka.
10 intressanta vanor för att leva lyckligare

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Är det möjligt att vara “glad som en lärka”? När var senaste gången du vek dig dubbel av skratt? Hur lång tid var det sedan du nöjde dig med de små sakerna i livet för att ha en bra dag? Om ditt liv styrs av sorg eller om du känner dig missnöjd rent generellt ska du läsa denna artikel om 10 vanor för att leva lyckligare.

Hur kan du bli lyckligare?

Spendera mer tid utomhus

Om du spenderar tid med att kura i ett kontor eller område utan träd ska du dra full nytta av helgerna genom att gå till parken, en by omgärdad av natur eller stranden. Att tillbringa tid utomhus kommer förbättra ditt humör och ditt sinne kommer tacka dig.

Det är vetenskapligt bevisat att färgen grön inte bara genererar lycka, utan även positivitet och emotionell stabilitet. Att även besöka en plats där tystnad är det enda som hörs kan göra dig avslappnad och sänka stressnivåerna. Att spendera några minuter i solen hjälper till att producera vitamin D, vilken är associerad med god hälsa, lycka samt lindrar depression.

Svettas mer

Vi brukar inte älska träning, men det har många fördelar som kan hjälpa dig om du vill gå ned i vikt eller tona dina muskler. Det hjälper även till att befria kroppen från gifter. Ett träningspass eller bara en promenad genom parken hjälper till att eliminera gifter i kroppen, vilket i sin tur leder till lycka och produktion av sjukdomsbekämpande hormoner.

Som om det inte vore nog kommer din hud återfå sin lyster, dina spänningar minskas och du kommer sova som ett barn på natten.

Sov mer

Det spelar ingen roll hur mycket du har att göra varje dag, du måste sova mellan sju och åtta timmar (i sträck!) per natt. Om du har tid kan du även ta en liten tupplur under dagen utan att få dåligt samvete. Att sova associeras med generellt bra humör, optimism och produktivitet.

Att inte få tillräckligt med sömn kan å andra sidan leda till depression, irritabilitet, huvudvärk, mm. Om möjligt ska du försöka bibehålla ett regelbundet sömnschema där du går och lägger dig och vaknar vid samma tider, så att kropp och sinne kan fungera på ett väljusterat sätt.

Meditera

Du behöver inte spendera tid med munkarna i Tibet för att meditera. Du kan meditera några minuter när du har tid över hemma, eller leta efter den perfekta tiden och platsen att göra det. Vissa väljer att meditera tidigare på morgonen för att känna sig lyckligare och mer kompletta under dagen, medan andra väljer att meditera efter att solen gått ned för att bli av med dagens dåliga vibbar.

Det är helt upp till dig. Det kan inledningsvis vara svårt att tömma sinnet, men snart kommer du kunna göra det utan problem.

Skaffa en ny hobby

En hobby är ett utmärkt sätt att stimulera sinnet på, utöver att vara ett underhållande sätt att bryta rutinen. Den hjälper dig vara lyckligare och höjer dessutom ditt självförtroende, gör att du kan träffa nya vänner och låter dig spendera tid med något du gillar. Du kanske till och med får röra lite på dig, uppfylla dina drömmar, mm. Om du alltid har velat lära dig franska, utöva tae kwon-do eller spela piano – ta chansen nu!

Lyssna på positiv musik

Din favoritmusik kan vara disko, funk, salsa eller pop. Det viktigaste är att du lyssnar på något du gillar. Dra upp volymen när du är hemma och ska laga middag, eller sätt på hörlurarna när du drar iväg till arbetet och skapa ett liv fyllt av musik. Du kommer på detta sätt minska stress och göra livet roligare. Om du någonsin känner för att dansa ska du inte kämpa emot!

Skriv ned dina upplevelser

Alla har problem och saker som oroar dem. Ett bra sätt att släppa på tankarna är att skriva ned vad som händer. Du kommer må bättre om du för dagbok (ingen måste läsa den). Notera alla negativa tankar, knyckla ihop dem och släng dem i soporna.

Denna symboliska gest kommer säga åt din hjärna att orden på sidorna inte är bra för dig. Du behöver inte skriva perfekt – skriv bara ned vad du tänker och oroa dig inte över kommatering eller stavning.

Var tacksam

När var senaste gången du sade “tack”? Att vara tacksam och ha en uppskattande attityd är väldigt viktigt om du vill vara lycklig. Ordet kan ibland vara svårt att säga, men det är även ett av de mest givande.

Du behöver inte bara tacka andra, utan även dig själv. Tacka dig själv för de bra saker du har (för du har verkligen mycket), och tacka för skönhet, hälsa, hem, arbete, projekt, sängen du sover i och maten på din tallrik. Att vara tacksam i livet kan verkligen ge dig positiva känslor.

Var en bättre vän

Prova detta: ta ett steg tillbaka och analysera din attityd mot dina vänner och besluta huruvida du skulle vilja avsluta några vänskaper. Är du en bra frände som lyssnar, ger råd och är där när du behövs? Vad skulle du vilja ändra på dig själv i egenskap av vän?

Tror du att dina vänner är glada över att vara vid din sida? Vänner är familjen vi väljer, och det valet är ömsesidigt. Vårda konstant dina vänskapsband och visa dina vänner hur du känner för dem för att bli lyckligare.

Dela lycka vart än du går

Vill du verkligen vara lycklig? Då ska du dela lycka vart än du går. Sudda bort sura miner, klagomål och förolämpningar när du går på gatan. Du borde alltid ha ett leende på läpparna, säga “tack” och bibehålla en positiv attityd.

Du kanske verkar jobbig för vissa, men du föregår med gott exempel. Folk kommer vilja vara som du. De kommer känna sig lyckligare när de är runt dig och de kommer le tillbaka när du ler. Kom bara ihåg att allt du gör kommer tillbaka.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.