Symptom som Tyder På Vitaminbrist

Vill du lära dig om de signaler som kroppen ger dig för att berätta att du har vitaminbrist? Det finns vissa som är väldigt vanliga. Vi kommer att berätta om vilka de är och hur motverka vitaminbrist.

Ifall man har vitaminbrist kan det uppkomma symptom som visar att vi har en låg nivå av vitaminer, och dessa symptom på vitaminbrist kan visa sig mycket mer hos gravida kvinnor, personer som sportar mycket eller personer som har en mycket dålig hälsa.

Utav denna anledning kommer vi i denna artikel att prata om de främsta symptomen som vår kropp visar oss då vi har vitaminbrist på vissa speciella vitaminer som är ovärderliga för att kroppen skall fungera ordentligt.

Sprickor i mungipan kan vara tecken på vitaminbrist

Ifall detta händer ständigt kan det vara så att vår kropp har en vitaminbrist på grupp B, det kan vara riboflavin B2 eller niacin B3. Symptom på detta uppkommer speciellt hos personer med dålig kosthållning och låg nivå av järn, zink eller vitamin B12.

Det rekommenderas att man ökar konsumtionen av kött, fisk, ägg, ostron, musslor och baljväxter som linser. Ifall symptomen även inkluderar trötthet och blekhet är det högst troligt att du utöver vitaminbrist även har en brist på järn, och det är därför viktigt att man äter mycket broccoli och tomat, eftersom detta hjälper vitamin C att ta upp det nödvändiga järnet.

Mycket håravfall och utslag på olika delar av kroppen

borste

Det är mycket möjligt att den vitamin som kroppen har brist på är B8 eller biotin. Kroppen kan lagra en del fettlösliga vitaminer som A, D, E och K, men vattenlösliga vitaminer som i fallet med biotin, måste fås utifrån varje dag, och kosten bör vara rik på detta. Den mat du kan använda dig av är: lax, avokado, svamp, blomkål, torkade frukter och bananer etc.

Stickningar och domningar i händer och fötter

Det är möjligt att vår kropp har vitaminbrist på vitaminer i grupp B, som exempelvis B9, B6 och B12. Dessa vitaminer hittar vi i stora mängder i spenat, sparris, betor, ägg, lever etc.

Kramper i ben och fötter

ben

Dessa symptom uppkommer ofta hos personer som har stora brister på kalcium och kalium, och därför återkommer de också ofta. Ifall kramperna uppkommer hos personer som ofta sportar, kan det vara så att en överdriven svettning har gjort att en elektrolytisk obalans har uppkommit.

Livsmedel som du kan använda dig av för att undvika brist på kalcium och kalium är: bananer, avokado, mandlar och alla torkade frukter; även körsbär, äpplen och alla typer av gröna grönsaker.

MER FÖR DIG