Trick för sömnlöshet: salt och socker

Blandningen av salt och socker kan hjälpa till att kontrollera hormonerna som orsakar stress och få dem att återgå till normala nivåer, för att de inte ska störa din sömncykel.
Trick för sömnlöshet: salt och socker
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Sömnlöshet är när du har svårt att antingen somna eller fortsätta sova. Du har till exempel svårt att sova under natten eller så kan vaknar du för tidigt på morgonen. Det anses vara det vanligaste sömnproblemet. Det påverkar ett oproportionerligt antal kvinnor, äldre och personer med psykiska åkommor, som depression och ångest. Men det finns trick för sömnlöshet man kan använda sig av.

Svårigheter att sova och brist på sömn kan negativt påverka på din livskvalitet och kan leda till att det sociala livet, arbetet och andra aspekter av livet faller samman.

Med tanke på hur skadligt sömnlöshet kan vara för den fysiska och mentala hälsan finns det ett flertal läkemedel och behandlingar som kan hjälpa dig att bekämpa det och förhindra att problemet blir större. Kommersiellt tillgängliga läkemedel bör dock endast tas efter rekommendation från läkare samt i måttlighet, eftersom självmedicinering och för stor konsumtion av lugnande medel kan få negativa bieffekter.

Salt- och sockerbehandlingen är dock ett populärt trick för sömnlöshet. De som använder det säger att det är ett väldigt effektivt sätt att vinna kampen mot sömnlöshet.

Vad är salt- och sockertricket för sömnlöshet?

Saltkar

En av de huvudsakliga orsakerna till sömnlöshet är den fysiska och känslomässiga stressen, som i sin tur orsakas av en biokemisk reaktion som stör din kropps produktion av sömnhormoner.

När stresshormonerna är höga störs din sömnrytm, vilket resulterar i oförmåga att somna eller fortsätta sova.

Det är här socker och salt kan spela en viktig roll eftersom de båda kan utöva viss kontroll över stresshormonerna och ta dem tillbaka till normala nivåer, för att hindra dem från att störa din sömncykel.

I boken Eat for Heat beskriver forskaren Matt Stone detta trick för sömnlöshet som en lösning för att hjälpa dig sova bättre.

“Blandningen av salt och socker är helt nödvändig för stressiga situationer under natten. När sömnlöshet inträffar mellan 2:00 och 4:00 tillsammans med en känsla av överdrivet adrenalinflöde genom kroppen (adrenalinet toppar vid denna tidpunkt) är socker och salt under tungan den enda vägen framåt.”

Salt och socker för sömnlöshet?

Idag är de flesta medvetna om att för stor konsumtion av salt och socker kan vara skadligt för hälsan och orsaka en rad olika sjukdomar och krämpor.

Men att konsumera dem i måttlighet är acceptabelt eftersom din kropp faktiskt behöver små mängder av dessa substanser.

Kvinna kan inte sova

Fördelarna med att kombinera salt och socker

Smaken må inte vara utomordentlig, men fördelarna med salt och socker är tillräckligt starka för att du bör överväga att prova det då och då.

  • Det stärker immunförsvaret
  • Det hjälper till att lindra huvudvärk
  • Det ökar energinivåerna
  • Det ökar serotoninproduktionen och elektrolyter
  • Det lindrar stress

Vi rekommenderar att du läser: Organen som skadas mest av stress

Trick för sömnlöshet: receptet

Brunt socker

För att bereda detta trick mot sömnlöshet behöver du:

  • 1 tesked havssalt (5 g)
  • 5 teskedar brunt socker (25 g)
  • 1 matsked panela eller råsocker

Beredning

Lägg alla ingredienser i en påse eller liten burk och skaka dem väl. Panela är en ingrediens som tenderar att separera sig från resten, vilket är varför den måste kombineras med brunt socker.

De rekommenderade andelarna för detta recept är en del salt till fem delar socker, men om det är för salt kan du minska mängden.

Hur bör du ta den?

Innan du går till sängs eller under natten lägger du lite av denna blandning under tungan och väntar tills den helt lösts upp.

Du kan lämna resten på nattduksbordet eller någonstans där du har enkel åtkomst till den under natten om det behövs.

När du tar den lägger du bara en nypa under tungan och låter den lösas upp.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.