Hur du blir av med överflödigt salt i kroppen

Förutom att dricka mycket vatten kan du också äta persilja för att avgifta dina njurar. Njurarna är ansvariga för att filtrera bort överflödigt salt från blodet.
Hur du blir av med överflödigt salt i kroppen

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Salt är en av de vanligaste kryddorna i många kök runt om i världen. Den kännetecknas av den att den framhäver smaken i alla maträtter. Men genom åren har forskning visat att denna krydda kan ha flera allvarliga negativa effekter på människors hälsa. Det som är mest oroande är att många äter alldeles för mycket av det, så mycket att vi samlar på oss överflödigt salt i våra kroppar.

Visst är det sant att kroppen behöver en viss mängd salt (natrium) för att fungera ordentligt. Men detta betyder inte att du ska konsumera det i överskott. I själva verket är det bättre att eliminera salt från kosten. Du kan få i dig ditt dagliga natriumintag naturligt genom att äta andra typer av livsmedel.

För mycket salt kan med tiden leda till flera allvarliga hälsoproblem, som bland annat hjärtsjukdomar och stroke. Det är också en vanlig orsak till vätskeretention och svullnad. Men det är möjligt att göra sig av med den dåliga vanan att salta maten för mycket. Och det går att befria kroppen från överflödigt salt.

Hur du blir av med salt som ansamlats i kroppen

Befria kroppen från överflödigt salt
  • Drick mer vatten: Drick 6-8 glas vatten om dagen. Även om detta kan verka ologiskt så stimulerar intag av vatten avlägsnandet av överflödig vätska i kroppen, vilket i sin tur avlägsnar natrium via urinen. Denna enkla vana hjälper dig att avgifta kroppen, säkerställer att du inte blir uttorkad samt minskar svullnad.
  • Eliminera salt från din kost: Även om salt kan tyckas vara en viktig ingrediens i alla rätter, bör du börja leta efter alternativ som kan sätta samma smak på maten. Du kan fortfarande använda små mängder salt i hemlagad mat. Men ha i åtanke att det finns stora mängd salt i charkuteriprodukter, konserver och soppor, frysta livsmedel och mycket annat. Istället för att välja dessa livsmedel bör du lägga till mer färska frukter och grönsaker i din kost. Dessa hjälper till att eliminera överflödigt salt från kroppen.
  • Byt ut salt mot andra kryddor: Att sluta salta maten är lättare om du kan vänja dig vid att ersätta denna krydda med hälsosammare alternativ, som vitlök, färsk svartpeppar, curry, persilja, oregano och rosmarin.
  • Motionera: Du bör utföra någon form av motionsaktivitet varje dag som får dig att svettas. När du går, dansar, joggar, cyklar och även bastar gör din kropp sig av med avfallsprodukter och överflödigt salt genom svettning. Kom ihåg att alltid ta med dig en flaska vatten till dina träningspass.

Använd persilja för att ta bort överflödigt salt från kroppen

Persilja kan rengöra njurarna

Persilja är en ört som är känd för sin förmåga att hjälpa kroppen att rengöra njurarna och stimulera avlägsnandet av gifter genom urinen. Du vet förmodligen också att njurarna spelar en mycket viktig roll i avgiftningen av kroppen eftersom de är de organ som är ansvariga för att filtrera överflödigt salt från blodet tillsammans med andra giftiga ämnen som vi får in i vårt system.

Hur kan persilja hjälpa dig?

För att dra nytta av persilja för rengöring av njurarna behöver du bara göra ett te på växten. Ta en näve hackade persiljeblad och lägg dem i en liter kokande vatten i 10 minuter. När teet är klart dricker du det på fastande mage. Häll allt överblivet te i en kanna och förvara i kylskåpet. Drick det flera gånger under dagen.

Och kom ihåg!

  • För att få största möjliga nytta av detta te är det viktigt att kombinera det med de övriga rekommendationerna ovan samt komma ihåg att dricka det ofta.
  • Förutom att avgifta kroppen och avlägsna överflödigt salt kan persiljete bekämpa vätskeretention, förebygga högt blodtryck samt hjälpa dig att gå ner i vikt. Naturligtvis är allt detta möjligt om, och endast om, du också har en hälsosam livsstil.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  •  World Health Organization, Sodium intake for adults and children, 2012, ISBN 978 92 4 150483 6 (NLM classification: WB 424)
  • Weinberger MH, “Salt sensitivity of blood pressure in humans”, Hypertension. 1996 Mar;27(3 Pt 2):481-90.
  • Adler AJ, Taylor F, Martin N, Gottlieb S, Taylor RS, Ebrahim S., “Reduced dietary salt for the prevention of cardiovascular disease”, Cochrane Database Syst Rev. 2014 Dec 18;(12):CD009217.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.