Naturliga sätt att minska högt blodtryck

När blodtrycket ökar kan vi lugna ner oss genom att droppa några droppar lavendel i form av eterisk olja på en tygbit och andas in denna naturliga doft.
Naturliga sätt att minska högt blodtryck

Senaste uppdateringen: 04 december, 2018

Högt blodtryck är en “tyst mördare” eftersom det har så många negativa effekter på kroppen. För lite motion, dåliga matvanor och den allmänna livsstilen vi lever idag kan orsaka detta problem. Om du upplever detta problem, kan du testa dessa naturliga behandlingar som kan hjälpa till att minska högt blodtryck.

Orsaker och symtom för högt blodtryck

Som vi nämnde ovan kan högt blodtryck vara resultatet av många olika orsaker. Att ha en stillasittande livsstil, att äta för mycket salt eller förbehandlad mat, att inte träna tillräckligt, kan alla leda till denna sjukdom. Men hormonförändringar, njur- eller hjärtsjukdom, användningen av vissa droger och preventivmedel och alkohol kan ytterligare förvärra tillståndet.

De vanligaste symtomen på högt blodtryck är huvudvärk, svårt att andas, rodnande ansikte, överdriven svettning, hög puls, dålig syn och att du ser prickar (mörka flygande/virvlande objekt).

Högt blodtryck kan orsaka stroke

Högt blodtryck är ett farligt tillstånd som kan orsaka stroke, hjärtattacker och njursjukdomar. Lider man av detta, är det viktigt att man håller det under kontroll och mäter blodtrycket en gång i veckan. Kom ihåg att det inte finns någon åldersgräns för när du kan drabbas av högt blodtryck, men det händer oftast de som är över 30. Blodtryck mäts för att se hur hårt hjärtat arbetar för att pumpa blod (systoliskt) och hur länge det vilar mellan varje slag (diastoliskt).

Naturliga behandlingar som bidrar till att minska högt blodtryck

Citron

Lägg en hel citron i mixern (även skalet och kärnorna) och tillsätt en näve persilja. Blanda väl och drick ett litet glas på morgonen, alltid på tom mage. Båda dessa ingredienser är naturliga behandlingar som hjälper till att få bort överflödig vätska (vilket kan orsaka högt blodtryck). Du kan även dricka citronjuice blandat med ett glas kallt vatten varje dag innan frukost.

Havregryn

Ät en skål havre varje dag med apelsinjuice, mjölk, yoghurt eller bara vatten. Denna vana kommer hjälpa dig att reglera inte bara blodtrycket utan också kolesterolet. Det innehåller mycket fiber, vilket förhindrar förstoppning.

Havregryn hjälper till att minska högt blodtryck

Selleri

Selleri är ett utmärkt livsmedel för att minska högt blodtryck. Du kan tillsätta det i din dagliga kost i sallader eller i soppor. Det är ett effektivt urindrivande medel och hjälper till att sänka blodtrycket.

Mörk choklad

Mörk choklad – ju mörkare desto bättre – är också hjälpsamt för att minska högt blodtryck då det innehåller egenskaper som reducerar blodtrycket. Undvik dock mjölk- och vit choklad.

Grönt te

Drick upp till tre koppar grönt te per dag. Studier har visat att det minskar blodtrycket.

Vitlök

Du kan aldrig äta för mycket vitlök eftersom det hjälper dig att bota många sjukdomar. I detta fall hjälper det till med att vidga artärerna och förhindrar bildandet av blodproppar. En klyfta vitlök per dag räcker för detta ändamål. Du kan även göra te på det genom att krossa en klyfta vitlök i 2,5 dl kokande vatten. Tillsätt lite citronjuice om du vill och söta det med honung.

Hagtornsbär

Hagtornsbär är väldigt populärt för att minska högt blodtryck och detta är en av de mest effektiva metoderna. Det används för att behandla många olika hjärtsjukdomar, så som hjärtförlamning, halsfluss och högt blodtryck. Det hjälper till att stärka hjärtmusklerna och förbättrar kvaliteten på blodet som pumpas ut. Det öppnar även upp blodådrorna och ökar nervernas signaler. Allt detta minskar i sin tur blodtrycket. Gör te på hagtornsbär och drick det en gång om dagen.

Gurka

Gör en smoothie på gurka och vatten och drick det varje dag.

Lavendel

Droppa tio droppar lavendelolja på en tygbit och andas in genom näsan. Denna huskur är speciellt användbar då blodtrycket plötsligt skjuter i höjden.

Andas lavendeldofgt

Olivblad

Lägg en näve olivblad i en liter vatten och koka upp det. Sila bort bladen och förvara i en glasbehållare. Drick upp till två koppar av detta om dagen.

Graviolablad

Koka två graviolablad (även kallad soursop) och två apelsiner i vatten i tio minuter. Låt det sedan svalna. Sila bort bladen och drick upp till två koppar av detta te varje dag.

Lök, vitlök och citron

I en skål, lägg i en liten lök (hackad), sju vitlöksklyftor (hackade) och lite citronjuice. Häll på vatten tills alla ingredienser täcks och låt det stå över natten. På morgonen silar du bort allt och dricker vätskan på tom mage. Låt detta vara det första du gör varje morgon på tom mage i nio dagar.

Oljor

Blanda fem droppar lavendelolja, fem droppar mejramolja och 20ml jojobaolja. Massera detta långsamt på bröstet med cirkelrörelser.

Citron och åkerfräken

Blanda en tesked citronjuice, lite åkerfräken samt björk- och fänkålsrot i 2,5 dl vatten och koka upp i tre minuter. Låt det svalna och sila bort allt. Drick två koppar av detta varje dag.

Fänkål är effektivt

Vindruvor

Pressa femton skalade och urkärnade vindruvor och spara vätskan. Blanda det med ett halvt glas vatten och drick detta före frukosten i tio dagar.

Äggplanta

Lägg en äggplanta – skuren och oskalad – i en mixer. Tillsätt 2,5 dl vatten och mixa. Sila och drick detta före frukosten varje dag i tio dagar.

Spenat och citron

Gör en smoothie med 60g spenat, en tesked honung, lite citronjuice och 2,5 dl vatten. Drick ett glas av detta varje dag i tre dagar.

Citron är bra i många huskurer

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.