7 nyttiga vanor för en bra start på dagen

Det finns inget bättre än att stiga upp och ta en motionsrunda för att kicka igång dagen med energi. Detta förbättrar också cirkulationen och ökar ämnesomsättningen.
7 nyttiga vanor för en bra start på dagen

Senaste uppdateringen: 27 november, 2018

Att vakna upp varje morgon med en positiv attityd och ett leende på läpparna är två nyttiga vanor som lägger grunden för en bra dag.

Men de flesta vaknar oftast inte med den bästa attityden och saknar nästan alltid energi. De vaknar upp och känner sig trötta med en negativ inställning som de sedan behåller resten av dagen. För att råda bot på detta ska vi nu tipsa dig om 7 nyttiga vanor som kommer hjälpa dig att få bästa möjliga start på din dag.

Drick ett glas vatten det första du gör på morgonen

Att dricka vatten är en av de bästa vanorna du kan ha på morgonen och även under resten av dagen. Det hjälper till att hålla dig återfuktad, förbättrar funktionen i matsmältningssystemet och ämnesomsättningen, samt förbättrar hudens hälsa. Det rekommenderas att dricka ett glas vatten mellan måltider, företrädesvis med lite citronsaft.

Undvik att kolla sociala medier, e-post och meddelanden under den första timmen

Är du typen som sitter som klistrad vid din mobiltelefon och dator under en stor del av dagen ska du veta att detta kan ge upphov till många stressiga situationer. Att sova med dessa prylar vid din sida och sedan vakna upp för att genast kolla sociala medier, e-post, meddelanden och annat är inte att rekommendera eftersom detta kan påverka dig negativt utan att du ens märker det.

Undvik att använda dator eller mobiltelefon under för den första timmen efter att du vaknat och du kommer att upptäcka att det är en vana som gör dig gladare samt mer fokuserad med klarare tankar.

Tänk positiva tankar

Öga i hjärta

Att skaffa dig en positiv attityd för resten av dagen är nyckeln till glädje och motivation. Du kan till exempel lista ut och planera något att se fram emot på din fritid och sedan arbeta för att din plan ska bli verklighet. Om du kan lista ut 3 eller fler saker är det ännu bättre.

Gå ut och få en nypa frisk luft

Fyll dina lungor med frisk luft. Detta tar bara 10 minuter av din tid och kommer få dig att må bättre på morgonen. Gå ut i din trädgård eller ta en promenad runt bostadsområdet. Du kommer garanterat upptäcka att detta är en av de bästa vanorna du kan skaffa dig för att få bästa möjliga start på dagen.

Att motionera och röra på kroppen är nyttiga vanor

Daglig träning

Det är inte nödvändigt att följa en strikt rutin varje morgon, men lite motion eller träning är utmärkta vanor som kan bidra till att förbättra cirkulationen, öka ämnesomsättningen och göra kroppen redo för dagens aktiviteter. Du kan gå, springa eller cykla. Du kan också sätta på din favoritmusik och dansa om du föredrar det. Tänk på att musiken ska vara positiv, glad och fri från negativa budskap.

Ät en nyttig frukost

Idag hoppar många över frukosten eftersom de känner sig stressade eller för att de anser att den inte är nödvändig. Sanningen är att frukosten är mycket viktigare än den kan verka. Den ger dig inte bara energi för resten av dagen, utan ökar även ämnesomsättningen och hjälper dig att må bättre, vilket kommer att underlätta dina dagliga aktiviteter.

Se till att din frukost inkluderar proteiner, antioxidanter samt en mindre mängd fett och spannmålsprodukter. Till exempel kan du äta ägg, frukt, yoghurt, havregrynsgröt, fullkornsbröd eller andra liknande livsmedel.

Tänk och uttala positiva fraser

Positiv attityd

En positiv attityd är nyckeln till att njuta av dagen och få energi till alla aktiviteter du har framför dig. En av de bästa övningarna du kan göra är att stå framför en spegel och uttala fraser som:

  • “Varje fiber av min varelse är frisk och levande”
  • “Jag mår bra och tar hand om mig själv”
  • “Jag utstrålar självförtroende, skönhet och elegans”
  • “Jag har styrkan och inställningen som krävs för att ta mig an dagens utmaningar”
  • “Jag kommer inte låta mig påverkas av negativa personer”

Kom ihåg…

Överväg alla dessa nyttiga vanor varje dag för att känna dig mer levande, fylld av energi och med de bästa förutsättningarna för en lyckad dag. Följ dessa råd och du kommer att upptäcka att dina dagar ändras till det bättre och att du kommer njuta av varje ögonblick.

Ta dig an varje dag med en positiv attityd, självförtroende och ett leende – egenskaper som kommer smitta av sig på personerna omkring dig.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.