8 tips för att leva lyckligt och hälsosamt

Det sägs att lycka är den mest uppfyllande känsla en människa kan ha. Det hjälper dig att orka gå igenom både bra och dåliga dagar i livet och ger dig otrolig energi.
8 tips för att leva lyckligt och hälsosamt

Senaste uppdateringen: 28 oktober, 2018

Det är väldigt normalt att ha dagar då du känner dig olycklig eller deprimerad, men i dina egna händer håller du förmågan att vara aktiv och glad. Nedan kommer vi ge dig några tips på hur du kan leva lyckligt, som vi hoppas kan ändra sättet du tänker och låta dig njuta mer av livet.

Utforska nya saker

Det är normalt att aktiviteterna du gör varje dag så småningom blir ganska långtråkiga och du hittar inte längre någon glädje i det. För att fixa det behöver du ändra din miljö. Börja träna en sport, utforska nya platser, ändra din kompiscirkel, eller besök de du inte sett på ett tag.

Person på roller blades

Föreställ dig nu att du kan hitta någon slags stimulans för att leva lyckligt. Gör en förändring som får dig att känna dig som ny: nya kläder, en ny frisyr eller kanske en ny hårfärg som är annorlunda än vad du har just nu.

Det är väldigt viktigt att du förstår att idén inte är att ändra något för att göra någon annan nöjd, utan att du verkligen tänker på hur du vill se dig själv så att du känner dig säker, trygg, och vacker – detta kommer sedan lätt reflekteras utåt.

Ditt eget omdöme

Vårda ditt omdöme

Fastän det är viktigt för samhället att ha regler och tro på bättre samspel, har du dina egna tankar när det kommer till vissa ämnen eller livsstilar, utan att du för den sakens skull ignorerar något eller någon som följer dessa till fullo.

Kom ihåg att det som betyder något är att du är lycklig, och oftast sker inte detta om du följer de som finns omkring dig. Var självsäker och tro på dig själv. Självklart så kommer din familj och dina vänner ibland försöka ge dig råd för att de vill vad som är bäst för dig, men det är jätteviktigt att du alltid tror på ditt eget omdöme.

Acceptera människor för vilka de är.

Hålla händer

Ibland har folk attityder som motarbetar eller irriterar oss, eller som inte är lätta att acceptera. Om du har en sådan person i din kompisgrupp, på jobbet eller i din familj, är tolerans den bästa egenskapen du kan ha. Du letar konstant efter lycka, och att samla på dig ilska eller irritation kommer bara leda dig längre och längre bort från den.

Du måste även inse att alla har bra och dåliga egenskaper. Försök att fokusera på de bra egenskaperna i människorna omkring dig för att inte bli bitter över saker som inte är viktiga.

Inget illa menat

Ha hjärtat på rätta stället

Hat och negativitet skadar bara din kropp och själ. Håll dig borta från sådana känslor, låt inget negativt bo inom dig, håll dig borta från människor som du tycker gör dig illa. Detta är ett problem du måste överkomma för att kunna nå dina drömmar och mål.

Planera för att leva lyckligt

Planera i förväg

Om du är en person som låter dagar passera för att du väntar på att något bra ska komma från tomma intet kommer det vara mycket svårare att leva ett lyckligt liv. Du måste planera dina mål, både på kort och lång sikt. Tänk över vad du vill ha ut av livet och var och hur du vill ha det om några år, inte bara inom arbetslivet utan även när det gäller ekonomi och relationer.

Skratta!

Le och skratta

Att vara glad är det viktigaste för att du ska kunna leva lyckligt. När du skrattar släpper kroppen ifrån sig endorfiner som hjälper dig att bekämpa stress och det vidgar dessutom blodådrorna.

Njut av alla stunder i ditt liv. Var lycklig över andras framgångar. Se på den ljusa sidan av situationer. Värdera allt vackert som världen har att ge.

Njut till 100% av allt som gör dig lycklig

family-2swe

Kom ihåg att lycka inte handlar om att ha pengar, resa, eller att känna sig bekväm. Livets alla små detaljer kan göra att du känner dig tillfredsställd. Njut av god mat, en bra film, lite vin, ett bad, tillbringa mer tid med familjen… I korta drag finns det många små lätta saker som kan visa dig att livet är bättre än du tror.

Ät rätt mat

Att äta bearbetad mat kan göra att du känner dig uppblåst eller kan ge dig matsmältningsproblem, vilket får dig att känna dig stressad och ökar risken för att du får en kronisk sjukdom. Det kan även sänka din prestationsförmåga inom dagliga aktiviteter.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.