Hur du gör en supergod citronpaj

Vad kan vara bättre än att göra en supergod paj som använder sig av alla vitaminer citroner har att ge? Kom ihåg att du alltid kan göra små justeringar på receptet så att det stämmer in med vad du gillar.

Vem gillar inte smaken på citroner? Det är uppfriskande och syrligt, tilltalar både vuxna och barn, och bäst av allt – det är en frukt som är full av hälsofördelar. Vill du ha receptet för en supergod hemmagjord citronpaj för dig och din familj? Du kan njuta av den när som helst på dygnet!

Superegenskaperna hos citron

2-lemonssvenska

Det finns inget godare än att börja dagen med en bit citronkaka eller paj. Det är det perfekta mellanmålet för barn, det är även idealt för när du har gäster och du kan i allmänhet inte göra något fel när du har detta hemma i köket. Vi älskar att citroner är så packade med vitaminer och mineraler – det är verkligen en frukt vi inte klarar oss utan. Citron är perfekt för att göra juice, salladsdressing, krydda kött och förstås för att göra utsökta efterrätter. Nedan har vi listat några andra anledningar till varför citroner är så bra för dig:

 • Citroner är rika på vitamin C, vilket hjälper dig stärka immunförsvaret och kroppens naturliga försvar mot sjukdomar.
 • De innehåller pektin, pottaska, glukos – dessa är terapeutiska medel för många organ.
 • Citroner är perfekta för att kämpa mot influensa, förkylningar, och huvudvärk.
 • De hjälper dig att ta hand om ditt tandkött och bekämpar gingivit.
 • Citroner lugnar nervsystemet.
 • De är jättebra naturliga antioxidanter.
 • Citroner hjälper dig med matsmältningen.
 • De kan hjälpa till att avgifta kroppen och blodet.
 • De kan döda vissa tarmparasiter.

Recept på hemmagjord citronpaj

3-lemon-merenguesvenska

Vilka ingredienser behöver jag?

För pajskalet:

 • 3/4 kopp mjöl
 • 1 stort ägg
 • 1/2 kopp kallt smör
 • 2 teskedar florsocker
 • En nypa salt

För citronfyllningen:

 • 3 citroner
 • 1 kopp vispgrädde (låg fetthalt är okej)
 • 5 ägg
 • 1/2 kopp florsocker

Hur gör jag?

4-lemon-rindsvenska

Är du redo? Super! Det första du behöver göra för att tillaga din hemmagjorda citronpaj är att förbereda pajskalet. För att göra det börjar du genom att dela äggvitan från äggulan. Spara vitan för marängtoppingen senare, och viska äggulan i en skål med två teskedar kallt vatten.

Ha sedan i mjölet i en stor bunke och lägg till smöret, som du skurit i fyrkanter.

Använd rena, torra händer för att blanda mjölet och smöret tills det blir en jämn massa. Om smöret har blivit för mjukt kan du lägga tillbaka det i kylskåpet i ca fem minuter.

I nästa steg lägger vi till äggulan i degen och blandar tills vi får en jämn massa med fin färg. Forma degen till en boll och linda in det i plastfolie som du annars använder för att förvara matrester. Lägg bollen i kylskåpet i 45 minuter.

Medan degen kyls ner har du lite extra mjöl på köksbänken eller var du nu arbetar, så länge det är en jämn, hård yta. När 45 minuter har gått tar du ur degen från kylen. Använd en kavel för att rulla den tunn och jämn.

Om du märker att degen börjar spricka eller blir för mjuk har du på lite extra mjöl och rullar in det. När du har ett tunt lager deg pressar du det i en pajform som antingen är non-stick eller som du smörat in. Pressa ner degen ordentligt och se till att låta degen gå över kanten så att du kan ha mer fyllning.

Lägg pajen i kylen medan du sätter på ugnen på 175 grader, i ungefär 10 till 15 minuter. När den värmts upp bakar du pajen i ugnen i 20 minuter.

Nu är det dags för fyllningen. Vi börjar med att riva skalet på citronerna, vilket vi lägger i en liten skål, och pressa juicen i en mellanstor skål.

Häll i vispgrädden, äggulorna (spara äggvitorna för marängen) och socker i citronjuicen. Vispa allt väl och häll i de rivna citronskalen. När allt blandats väl häller du det i pajskalet.

När du gjort detta är det dags att grädda pajen i 45 minuter, eller tills du använder en kniv i mitten av fyllningen och inget fastnar på kniven. Fyllningen borde vara fast.

Ser du hur lätt det är? Ta ut pajen från ugnen och låt den svalna.

Nu behöver vi göra marängen genom att använda äggvitorna. Vispa dem hårt tills mjuka kullar börjar formas, och ha i två teskedar florsocker och blanda försiktigt. Bred det försiktigt ovanpå citronfyllningen med en slickepott, och ställ tillbaka pajen i ugnen i några minuter tills toppen börjar bli lite brun. Dekorera med några mintblad och din hemmagjorda citronpaj kommer se så vacker ut!

Det är perfekt både till frukost och efterrätt, och för att dela med hela familjen. Se till att äta den på två eller tre dagar efter att du bakat den – du kommer älska det!

Kategorier: Recept Tags:
MER FÖR DIG