Tips för att minska stress när du kommer hem

Tips för att minska stress när du kommer hem
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 20 januari, 2023

Stress är en av de värsta fienderna för din hälsa. Hjärtproblem, risken för hjärtattack, svagt immunförsvar… Hur kan du skydda dig själv från dem? Du måste ändra många av dina vanor. När du kommer hem så finns det alltid något nytt som måste göras, men du måste ta dig tid att stanna upp, vilket är anledningen till att vi ska ge dig några enkla tips för hur du kan minska stress när du kommer hem.

Barn, hushållssysslor, laga mat… När du kommer hem så finns det en oändlig mängd uppgifter att göra som gör det till en förlängning av jobbet. Om du dessutom har problem och andra orosmoment så kommer du samla på dig mer stress under dagen tills det blir en ond cirkel som du inte kan fly ifrån. Hur skulle det vara om du tog och ändrade på dessa små saker? Tänk om du skulle ta och följa dessa tips för hur du minskar stress i ditt liv?

Minska stress när du kommer hem:
Enkla tips

1. Ta av dig skorna

Ta av dig skorna för att minska stress

Vissa personer säger att det inte är hälsosamt, men det går inte att neka att få saker känns så skönt som att komma hem och ta av sig skorna. Du kommer känna dig lugnare och mer fridsam i ditt hem. Att gå barfota aktiverar många vitala funktioner: det stimulerar din cirkulation, ger dina vener styrka, stärker ditt nervsystem, reducerar stress… och än mer så om du gör det på en yta såsom gräs eller sand.

Det är en avslappnande upplevelse att gå barfota när du kommer hem.

2. Förhöjd medvetenhet

Stäng av datorn

När du kommer hem så bör du veta att ditt arbetsansvar är över. Du bör separera de två platserna så mycket som möjligt – personligt och arbete. När du är hemma så bör du veta att det är din tid och ditt liv – ditt verkliga liv – där dina nära och kära är såväl som de riktigt viktiga sakerna. Du bör njuta av dem och dig själv genom att etablera en delning.

3. Ta en liten promenad

Lugnande promenader

En halvtimme räcker och du kommer inte behöva något mer. Ta bara en tur till parken eller promenera runt kvarteret för att släppa på dina spänningar, motionera din kropp och ge den lite endorfiner för att bekämpa gifter och aktivera kroppen samtidigt som du slappnar av i sinnet. Det kostar ingenting alls och är ett utmärkt sätt att minska stress. Om du vill göra det med en partner eller vän så blir det bara ännu bättre.

4. En liten tupplur kan hjälpa dig att minska stress

Vad katter kan lära oss om att sova

Du behöver inte alls sova i en timme. En tupplur på 15 eller 20 minuter är tillräckligt för att få tillbaka energi, vakna upp mer klarsynt och släppa på spänningar. Du behöver inte ens falla i djup sömn. Lägg dig bara på soffan, lägg upp fötterna och stäng ögonen i några minuter medan du andas lite långsammare. Detta kommer släppa på stress och försätta dig i ett mer avslappnat tillstånd.

5. Ett avslappnande bad

Bad

Det finns inte mycket som är mer avslappnande än detta. Hänge minst en halvtimme åt ett varm bad (eller en dusch) och låt din kropp omslutas av den varma och avslappnande känslan. Låt ditt nervsystem slappna av, lindra smärta och inflammationer, och gör dig av med gifter…

6. Gör inte två saker samtidigt om du vill minska stress

Flera sysslor

Att komma hem och börja laga mat medan du passar barnen, stryker kläder och kollar din kalender medan du tänker på vad du ska göra imorgon… Hur många saker kan du göra samtidigt när du kommer hem? Försök att vara mer medveten om dessa saker för att få en balans och upprätthålla ett lugn som förhindrar stressiga situationer.

7. Mental trötthet

Näckrosor på vatten

Slappna av i tio minuter genom att tänka på dina egna saker. Investera i tid för dig själv, tänk på nutiden och allt du vill göra i framtiden. Var glad över allt du är och alla de bra saker du har. Ibland kan stress få dig att tappa horisonten tills allt som är viktigt för dig är suddigt, tills du inte vet vilka dina prioriteringar är längre. Din hälsa är det viktigaste. Slappna av, le och visualisera bra saker. Det är verkligen enkelt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Chevalier, G., Sinatra, S. T., Oschman, J. L., Sokal, K., & Sokal, P. (2012). Earthing: health implications of reconnecting the human body to the earth’s surface electrons. Journal of environmental and public health, 2012.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.