De tio budorden att följa för friska fötter

De tio budorden att följa för friska fötter

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Våra fötter är en av de viktigaste delarna av kroppen och behöver mycket vård och uppmärksamhet. Att ha friska fötter betyder mer uthållighet för att genomföra dagliga sysslor, ett bättre svar på dagliga irritationsmoment och större komfort.

Många människor glömmer att massera sina fötter för att ge med liv och mjukhet och de ignorerar även det faktum att vissa huskurer kan ge komfort till fötterna så väl som till hela kroppen.

Med tanke på vikten av balans och att inse värdet hos varje kroppsdel så måste du därför börja med enkla och praktiska metoder för att ge ditt liv ett nytt perspektiv och du ska börja från basen; fötterna.

Det är viktigt att komma ihåg att våra fötter inte bara påverkas av trötthet, utan även av faktorer så som friktion mot skor, fukt som orsakas av att de är täckta, samt brist på duglig fot- och tånagelsandning. Dessa problem kan orsaka mindre skador, svamp och tillstånd som normalt sett associeras med personer som är äldre än 50 år.

Vad ska man göra?

Strategin som används idag kommer vara de tio budorden för friska fötter. Detta är en manual med tio huvudsakliga punkter som du enkelt kan börja använda hemma och som ger verkliga fördelar. Du måste vara dedikerad och tålmodig när du använder dessa tio budord och du måste alltid tänka på ditt välmående.

Våra tio budord…

1. Skydda dig från hetta och kyla

Enligt denna punkt så ska du undvika att gå barfota på stranden eller heta ytor (bassänger, bastu, spa eller i ditt hem) och du ska även använda strumpor om natten om dina fötter är kalla. Använd inte varmvattenpåsar eller elektriska filtar för att värma dina fötter och använd heller inte is för att kyla ned dem.

2. Tvätta varsamt dina fötter dagligen

Fotbad

För att hålla dina fötter starka och naturligt tempererade så ska du tvätta dem dagligen i varmt vatten och en neutral mild tvål. När du tvättar dina fötter ska du försöka vara klar inom tio minuter. När du är färdig torkar du dem noggrant.

3. Håll ett öga på fuktigheten

Förhindra att dina fötter blir för fuktiga eller torra. Du bör alltid försöka ha hud som är tillräckligt fuktig och mjuk. Att använda en naturlig fuktgivare kan hjälpa.

4. Ta hand om dina tånaglar

Fot i sandal

I detta steg så rekommenderar vi att du filar dina naglar istället för att klippa dem. Du kan göra detta varje vecka eller oftare än så om det behövs. Det bästa sättet att forma dina naglar är att göra det med en nagelfil av kartong. Det kan även vara en god idé att hänge lite tid åt att observera dina naglar för att upptäcka förändringar över tid. Det kan röra sig om färg, textur eller ojämna punkter. Å andra sidan så ska du alltid undvika att dela produkter för fothygien.

5. Skor

Använd dugliga skor både när du ska ut och när du är hemma. Om du har nya skor så ska du inte använda dem mycket i början. Börja använda dem gradvis. Det är viktigt att du inte känner dig obekväm i skorna och att de inte är för tajta eller för lösa.

6. Var försiktig med irriterande substanser

Fotvård

För att bibehålla din fothälsa så ska du undvika irriterande substanser som kan orsaka problem så som alkohol, saltvatten, rakblad, jod eller valkborttagare. Om du ska använda bandage så se till att de är hypoallergena.

7. Se efter dina fötter

Du kan inte slarva, du måste se efter dina fötter varje dag. Om du tror att du behöver be om någon annans hjälp med att se över dina fötter – gör det. När du inspekterar dina fötter så ska du huvudsakligen fokusera på skador, sår, hårda områden, skrapsår, blåsor samt svullna eller röda områden. Om du har något av detta så ska du söka efter möjliga lösningar för att återigen göra dina fötter starka.

8. Promenera för att få friska fötter

Fötter

Promenera varje dag och alltid i dina skor. Försök att ta enkla promenader i 45 minuter eller en timme. För att motionera dina fötter så ska du höja upp benen och anklarna för att sedan ta ner dem. Upprepa i fem minuter, två till tre gånger dagligen. Utöver att promenera, eller om du inte promenerar, så kan utövning av en sport också vara användbar så väl som att undvika rökning och alkohol.

9. Håll koll på ditt glukos

Försök alltid att hålla dina sockernivåer stabila och följ en hälsosam diet med lämpliga proportioner av socker och stärkelse. Detta kan ibland vara lite komplicerat men du kommer att märka hur din kropp och dina fötter tackar dig.

10. Boka en tid…

Om du har något typ av sår eller abnormitet som du tror kan vara skadlig eller svårt att lösa själv så är det bäst att träffa en fotvårdsspecialist. Kom ihåg att du alltid måste vara medveten om dina egna behov och se över dina fötter om det behövs.

Fungerar dessa steg?

Huruvida de fungerar beror på dig. Självklart så kommer dina fötter vara så pass friska som du tillåter dem att vara. Dessa punkter är nyckeln till friska fötter som fungerar väl om du konstant följer dem och inte glömmer de grundläggande varningstecknen.

Rekommendationer…

Det allra viktigaste med detta är att du är konsekvent och alltid försiktig med dina fötter oavsett var du är. Glöm inte att alltid se efter dem, massera dem och erkänna dem som en del av dig. Du ska heller inte använda farliga kemikalier eller produkter på dina fötter. Avslutningsvis så ska du komma ihåg att etablera en balanserad diet. Trots att det kan verka som att det inte har något att göra med fötterna så påverkas du av din omsorg över din kropp, inklusive dina fötter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.